Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει το θέμα της υποστελέχωσης του ΕΣΥ με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, να γίνεται δέκτης παραπόνων από τους γιατρούς σχεδόν σε κάθε συνομιλία που έχει μαζί τους, να αναγνωρίζει το πρόβλημα αλλά να κάνει τα δικά του «μαθηματικά» για να παρουσιάσει μια ωραιοποιημένη εικόνα.

Σήμερα, ο υπουργός Υγείας, συνοδευόμενος από τη Γενική Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη και το Διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη, είχε σύσκεψη εργασίας με τη συμμετοχή της Διοίκηση του ΓΝ Λαμίας και των προέδρων της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Λαμίας Θεόδωρου Χαρίτου και του Σωματείου Εργαζομένων, Δημήτρη Δανομάρα.

Επίσκεψη στο νοσοκομείο Λαμίας πραγματοποίησε ο υπουργός Υγείας και έγινε δέκτης παραπόνων (εκ νέου) για ελλείψεις προσωπικού

Οι κάμερες κατέγραψαν τη μίνι – σύσκεψη με το βίντεο να είναι αποκαλυπτικό των σοβαρών ελλείψεων αλλά και απολύτως ενδεικτικό της πολιτικής κατεύθυνσης που δίνεται από την ηγεσία του υπουργείου για να υποβαθμιστούν τα προβλήματα που θέτουν με ένταση οι γιατροί.

«Το έλλειμμα του προσωπικού δεν είναι πρόβλημα του ελληνικού συστήματος Υγείας είναι πρόβλημα όλων των συστημάτων υγείας» ανέφερε ο υπουργός Υγείας σε μια εμφανή προσπάθεια να «ανοίξει» το θέμα και εκτός των ελληνικών συνόρων,μια πρακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και σε άλλα θέματα όπως την ακρίβεια και τις υψηλές τιμές στην ενέργεια.

Βγήκαν… κομπιουτεράκια

Οι γιατροί του νοσοκομείου ενημέρωσαν τον υπουργό Υγείας ότι από τις 161 οργανικές θέσεις μόνιμων γιατρών έχουν καλυφθεί μόνο οι 75 με τους συνεργάτες του Άδωνι Γεωργιάδη να προσπαθούν να λειάνουν τις γωνίες υπολογίζοντας σε 109 τις θέσεις συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές ακόμα και τους ειδικευόμενους οι οποίοι δεν υπολογίζονται στις οργανικές θέσεις καθώς δεν είναι μόνιμοι.

«Ποτέ δεν μετράμε μόνο το μόνιμο προσωπικό. Εμείς μετράμε όταν μπει ένας ασθενής μέσα πόσους γιατρούς θα βρει. Εγώ όταν πάθω κάτι δεν θα ρωτήσω την ώρα που είμαι στο φορείο εάν εσείς κύριε είστε μόνιμος ή με μπλοκάκι» το επιχείρημα του υπουργού.

Η απάντηση ήταν άμεση και αποστομωτική: «Άρα εσάς δεν σας ενδιαφέρει εάν στα επείγοντα σας δει αγροτικός;», με τον υπουργό να επιμένει: «Μας ενδιαφέρουν τα πάντα. Αλλά κυρίως μας ενδιαφέρει να μας δει γιατρός» και να λαμβάνει εκ νέου απάντηση: «Αυτό που λέτε είναι τραγικό λάθος. Πρέπει να σας δει ο γιατρός που πρέπει να σας δει».

Ο υπουργός Υγείας είχε σύσκεψη με τη διοίκηση του νοσοκομείου Λαμίας, των εκπροσώπων της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Λαμίας και του Σωματείου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας.

Αποκαλυπτικός διάλογος

Το πινγκ-πονγκ των επιχειρημάτων μεταξύ του υπουργού Υγείας και των γιατρών συνεχίστηκε με τον διάλογο να είναι αποκαλυπτικός.

  • Αδ. Γεωργιάδης: «Άρα είμαστε κάτω κατά 8 γιατρούς»
  • Πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών: «Όχι»
  • Αδ. Γεωργιάδης: «Είμαστε 15 κάτω;»
  • «Είμαστε 50%. Αυτό είμαστε» με τη διευκρίνιση πως από τους 161 μόνιμους γιατρούς, σήμερα υπάρχουν μόλις 75.

Τότε και τώρα

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία που δόθηκαν συγκρίνοντας το προσωπικό το 2019 με σήμερα.

«Το 2019 στην Παιδιατρική Κλινική υπήρχαν 6 μόνιμοι ιατροί, ενώ σήμερα υπάρχουν μόλις 2. Το 2019 στην Πνευμονολογική Κλινική υπήρχαν 6 ιατροί, ενώ σήμερα υπάρχει μόλις 1.

Το 2019 υπήρχαν 5 Αναισθησιολόγοι, ενώ σήμερα υπάρχουν μόλις 2.

Το 2019 στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών υπήρχαν 9 ιατροί ενώ σήμερα έχουν μειωθεί στους 4» ακούστηκε από τα χείλη του ιατρικού προσωπικού.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε πως θα αναλάβει πρωτοβουλία για τροπολογία που θα κατατεθεί τον Οκτώβριο για θεσμικές παρεμβάσεις που θα δώσει επιπλέον κίνητρα στους γιατρούς για να υπηρετήσουν σε περιφερειακά νοσοκομεία και κέντρα υγείας.