Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Το Μαξίμου βάζει φρένο στις διαρροές προς τα δεξιά

Το Μαξίμου βάζει φρένο στις διαρροές προς τα δεξιά

Οσο η κυβέρνηση περιμένει την εκλογή νέας ηγεσίας σε ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ βάζει σε εφαρμογή σχέδιο για να μειώσει την απώλεια συντηρητικών ψηφοφόρων

Σε δύο κατευθύνσεις ταυτόχρονα κοιτάζει η κυβέρνηση, την ώρα που παλεύει για «νίκες» στον αγώνα της καθημερινότητας: από τη μία υπάρχει το αντιπολιτευτικό κενό στα αριστερά της και, άρα, τηρείται στάση αναμονής για τις κρίσιμες διεργασίες σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και από την άλλη υπάρχουν ορατοί κίνδυνοι εκ δεξιών της για τους οποίους εκτιμάται ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αδράνειας.

Με λίγα λόγια το Μαξίμου κινητοποιείται απέναντι στη δεξιά αντιπολίτευση, όσο περιμένει τον έτερο πόλο από τα αριστερά του πολιτικού φάσματος ή αλλιώς την αναδιαμόρφωση του πεδίου μάχης για τη διεκδίκηση του Κέντρου. Εξάλλου κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι συγκεκριμένα θέματα ήδη δίνουν τροφή στα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ: η ακρίβεια, η εξωτερική πολιτική, το Μεταναστευτικό το οποίο ανεβαίνει ξανά στην εγχώρια ατζέντα μετά τη γερμανική στροφή για τους συνοριακούς ελέγχους και τις απελάσεις. Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάζεται να «ζυγίζει» διαθέσεις και αντιδράσεις του δεξιού ακροατηρίου και επιπλέον να στραφεί πιο προσεκτικά στο εσωτερικό της ΝΔ – σε παραδοσιακούς ψηφοφόρους, αλλά και σε κομματικά στελέχη και σε μερίδα βουλευτών που εξακολουθούν να νιώθουν σε… ψυχική απόσταση από κυβερνητικές επιλογές.

Τα δημοσκοπικά στοιχεία

Λένε πολλά για τη σημασία το Μαξίμου να φυλάει αποτελεσματικά τα δεξιά νώτα του, διεκδικώντας εκ νέου κοινά που σκορπίστηκαν στα μικρότερα κόμματα στις ευρωεκλογές, τα στοιχεία τελευταίας δημοσκόπησης (Metron Analysis/Mega) ως προς τις νεοδημοκρατικές απώλειες: προς το ΠΑΣΟΚ καταγράφεται διαρροή της τάξης του 4,2% και συνολικά προς τα τρία δεξιότερα κόμματα (Ελληνική Λύση, Φωνή Λογικής, ΝΙΚΗ) μετριέται διαρροή στο 4,7%. Δημοσίως ο Πρωθυπουργός αρνείται το αίτημα για κυβερνητική δεξιά στροφή και επιλέγει να προβάλλει τη μεγάλη εικόνα, ζητώντας να κριθεί το 2027. Η επιστροφή του στον κυριακάτικο απολογισμό έργου άλλωστε έγινε με την αποστροφή «δεν είμαστε άλλη μία κυβέρνηση, είμαστε μια άλλη κυβέρνηση» και με έμφαση στον κεντρικό στόχο της υπόλοιπης τριετίας για «στήριξη των εισοδημάτων απέναντι στον πληθωρισμό» και στην οικονομική πολιτική του 2025 που «περιλαμβάνει 12 αυξήσεις αποδοχών» και «12 μειώσεις φόρων».

Συντονισμός σε 4 άξονες

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Μαξίμου έγιναν εισηγήσεις για στενό πρέσινγκ στα δεξιότερα κόμματα αλλά αποκλειστικά σε προγραμματικό επίπεδο, ώστε να καταδεικνύεται στους ψηφοφόρους, όπως επισημαίνεται, ότι αυτά δεν έχουν «πατριωτική» ατζέντα αλλά επιχειρούν ψάρεμα σε θολά νερά. Επιπλέον καταγράφεται κινητικότητα των επιτελών σε Μαξίμου και ΝΔ για στενότερο συντονισμό κυβέρνησης – βουλευτών – κόμματος. Ο σχεδιασμός που πιστοποιεί ότι το πρωθυπουργικό επιτελείο ακούει πια με προσοχή τις ανησυχίες της δεξιάς πτέρυγας έχει τους εξής άξονες:

Πρώτον, ο γραμματέας της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σταύρος Καλαφάτης άνοιξε κύκλο συζητήσεων με βουλευτές, προκειμένου οι τελευταίοι να μεταφέρουν αιτήματα από τις περιφέρειές τους – και να νιώσουν ότι η φωνή τους μεταφέρεται στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Δεύτερον, σχεδιάζονται ραντεβού μεταξύ υπουργών και βουλευτών ανά ομάδες για ζύμωση σχετικά με κυβερνητικούς σχεδιασμούς και με όλες τις θέσεις στο τραπέζι. Η κομματική έδρα έχει εισηγηθεί να έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή στην τελική διαμόρφωση των νομοσχεδίων οι βουλευτές ή και κομματικά στελέχη ανάλογα με την εξειδίκευσή τους.

Τρίτον, η γραμματέας της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα συμμετέχει στον πρωινό καφέ του Μαξίμου έως και δύο φορές την εβδομάδα για διά ζώσης συνεννοήσεις ενώ συντονίζει με τους επιτελείς του Μαξίμου τις κομματικές περιοδείες, που αναμένονται από τα μέσα της εβδομάδας με – όχι τυχαία – αφετηρία την Κεντρική Μακεδονία.

Τέταρτον, επιχειρείται δραστηριοποίηση των τοπικών οργανώσεων και στενότερος δίαυλος με τα «κεντρικά». Οι εσωκομματικές διαδικασίες στη ΝΔ μεταφέρθηκαν στην ερχόμενη άνοιξη και ήδη ο γραμματέας Οργανωτικού Στέλιος Κονταδάκης ζήτησε από τους επικεφαλής ανά την επικράτεια προστάσεις έως τις 10 Οκτωβρίου για καλύτερη λειτουργία των κομματικών οργάνων.

Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Only in

Φίλιππος Γράψας: «Δεν είπα ποτέ “θα γράψω λαϊκό”. Είπα “θα γράψω τραγούδι”»

Τους στίχους του τραγούδησε και τραγουδά ακόμη ολόκληρη η Ελλάδα. Ο άνθρωπος που ύμνησε την πόλη του μέσα από το «Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη», «Τα Λαδάδικα» και τόσα άλλα τραγούδια εξηγεί στα «ΝΕΑ» πως έβαλε όσα έζησε στις δημιουργίες του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024