Συμφώνησαν στις θεματικές ενότητες του debate της 24ης Σεπτεμβρίου οι εκπρόσωποι των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής όμως κάποιες κρίσιμες λεπτομέρειες εκκρεμούν για να υπάρξει τελική συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε «αγκάθι» εξελίσσονται οι ακριβείς κανόνες του απευθείας διαλόγου μεταξύ των ανθυποψηφίων που έχει προταθεί από τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Η πρόταση της πλευράς Ανδρουλάκη και η απάντηση της πλευράς Δούκα

Η πλευρά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κατέθεσε την πρόταση να δίνεται η δυνατότητα για έναν δίλεπτο απευθείας αδιαμεσολάβητο διάλογο, κάτι που, όπως αναφέρουν πηγές πλησίον του Νίκου Ανδρουλάκη, «θα αποτελεί καινοτομία στην ιστορία των ελληνικών ντιμπέιτ και εφαρμόζεται ήδη στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ».

«Η απευθείας ανταλλαγή απόψεων θα αναβαθμίσει την εσωκομματική διαδικασία»

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ο Νίκος Ανδρουλάκης, με την πρότασή του, «σπάει» το στερεότυπο που θέλει τους νυν προέδρους να επιλέγουν ένα απολύτως προστατευμένο τηλεοπτικό περιβάλλον.

«Σχετικά με τις αιτιάσεις ότι πιθανώς να υπάρξουν λεκτικές παρεκτροπές κατά τον διάλογο, απαντούμε ότι η απευθείας ανταλλαγή απόψεων αναμφίβολα θα αναβαθμίσει την εσωκομματική διαδικασία, θα ενισχύσει το ενδιαφέρον των πολιτών, θα είναι κέρδος για την παράταξη και η έως τώρα δημόσια παρουσία όλων των υποψηφίων εγγυάται έναν ευπρεπή και δημιουργικό διάλογο. Όπως εξάλλου και ο συντονισμός της δίλεπτης συζήτησης εκ μέρους των δημοσιογράφων ώστε να εξασφαλιστεί η ισοτιμία χρόνου», επισημαίνουν ακόμη.

Τι απαντά η πλευρά Δούκα

Κύκλοι του υποψήφιου προέδρου Χάρη Δούκα διερωτήθηκαν κατά πόσον «τελικά θέλει ο κ. Ανδρουλάκης ντιμπέιτ;», απαντώντας στην πλευρά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Συνέχισαν λέγοντας πως «μόνο η πλευρά του κ. Ανδρουλάκη διαφώνησε με το μοντέλο debate, το οποίο η ΕΡΤ παρουσίασε πρώτη φορά πέρσι στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Με απευθείας διάλογο μεταξύ των υποψηφίων και κανόνες, που εξασφαλίζουν ίσο χρόνο για όλους».

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, «η πλευρά του επιμένει σε απαιτήσεις που δεν σπάνε κανένα στερεότυπο, όπως υποστηρίζει. Απλά θα μετατρέψουν την προσπάθεια συζήτησης σε χάος και μάλιστα ετεροχρονισμένο.  Επισημαίνουμε ότι η πρόταση μας στοχεύει ακριβώς στον απευθείας αδιαμεσολάβητο διάλογο, αλλά χωρίς διακοπές και προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων».

Τέλος, η πλευρά του Χάρη Δούκα επισημαίνει ότι «αδιαπραγμάτευτος στόχος μας είναι η ενότητα και η δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν στους πολίτες να παρακολουθήσουν μια ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση επιχειρημάτων. Θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις με αυτό ως οδηγό».

Επιμένει η πλευρά Ανδρουλάκη

Από το περιβάλλον του Νίκου Ανδρουλάκη υπερασπίστηκαν πλήρως την πρόταση για τη δυνατότητα δίλεπτου απευθείας διαλόγου μεταξύ των υποψηφίων στα πρότυπα των debate «που όλοι έχουμε παρακολουθήσει με μεγάλο ενδιαφέρον να διοργανώνονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στις προκριματικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες» και αποκρούουν τα περί «χάους» που ισχυρίστηκαν από την πλευρά του Χάρη Δούκα λέγοντας πως η διαδικασία είναι δοκιμασμένη  και «συμβαίνει με επιτυχία σε όλον τον κόσμο». Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως κατανοούν «τη σκοπιμότητα δημιουργίας τεχνητής πόλωσης, αλλά σε ό,τι μας αφορά δεν θα ακολουθήσουμε».

Ξανά στο τραπέζι για να βρεθεί λύση

Για συμφωνία των πέντε (πλην Ανδρουλάκη) «να υπάρχει η δυνατότητα follow up ερώτησης αμέσως μετά την τοποθέτηση του υποψηφίου (εφόσον κρίνεται απαραίτητο κάτι τέτοιο) και να έχει διάρκεια 30+ 30 δευτερόλεπτα ή συμβιβαστικά 30+30+30+30 δευτερόλεπτα (συνολικά 2 λεπτα)» μιλούν πηγές από το περιβάλλον του Παύλου Γερουλάνου.  Επίσης, σημειώνουν πως μάλλον προκρίνεται «κάθε υποψήφιος να έχει πέντε φορές δυνατότητα παρέμβασης σε όλη τη διάρκεια του debate» και σε ό,τι αφορά τις διαρροές από την πλευρά Ανδρουλάκη – Δούκα στέλνουν σαφές  μήνυμα: «Σοβαρευτείτε, αφήστε τους »καβγάδες» στην άκρη και ας κλείσουμε τις τελευταίες λεπτομέρειες για το debate».

Σχετικά με δημοσιεύματα που παρουσιάζουν φερόμενους εκπροσώπους υποψηφίων προέδρων να έχουν έντονο διαξιφισμό στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΔΕΚΑΠ, «σύσσωμη η Επιτροπή με τη διευρυμένη της σύνθεση με όλους τους εκπροσώπους των υποψηφίων προέδρων τα διαψεύδει κατηγορηματικά».

Οι εκπρόσωποι των υποψηφίων προέδρων του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θα συναντηθούν και την Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να λύσουν τις όποιες διαφορές.