Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Στη Βουλή η αποκάλυψη του in για τα ευρωπαϊκά κονδύλια των ελαιοπαραγωγών

Στη Βουλή η αποκάλυψη του in για τα ευρωπαϊκά κονδύλια των ελαιοπαραγωγών

Ερώτηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με αφορμή το δημοσίευμα του in κατέθεσε η Νέα Αριστερά ζητώντας απαντήσεις για τα κονδύλια από την Ε.Ε. που χάθηκαν αλλά και όσα βρίσκονται στον «αέρα».

Επίκαιρη ερώτηση η οποία θα συζητηθεί την Παρασκευή στη Βουλή κατέθεσε ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος Νέα Αριστερά Αλέξης Χαρίτσης προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το θέμα με τα ευρωπαϊκά κονδύλια που βρίσκονται στον αέρα στον τομέα του ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς, όπως αποκάλυψε η έρευνα που δημοσίευσε το in.
«Με αποκλειστική ευθύνη της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η χώρα απώλεσε το έτος 2023 πολύτιμα ευρωπαϊκά κονδύλια όσον αφορά τον κρίσιμο τομέα του ελαιόλαδου και της επιτραπέζιας ελιάς, από την ΚΑΠ 2023-2027» επισημαίνει εκ μέρους του κόμματος Νέα Αριστερά και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, σε επίκαιρη ερώτησή του που κατέθεσε στην Βουλή, και προσθέτει ότι η πολύμηνη καθυστέρηση για τα προγράμματα των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ) θέτει σε κίνδυνο τους πόρους και για το 2024.
Όπως σημειώνει στο κείμενο της επίκαιρης ερώτησής του: «Η σχετική υπουργική απόφαση που ρυθμίζει τη διαδικασία για τα Επιχειρησιακά Προγράμματα Εργασίας Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ), δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μόλις στις 15 Ιουλίου 2024, θέτοντας ασφυκτική προθεσμία μόλις 15 ημερών για να υποβληθούν οι σχετικές αιτήσεις από τις ΟΕΦ».

Απαράδεκτη αδράνεια

Ο Αλ. Χαρίτσης υπογραμμίζει ότι «Είναι σαφές ότι μετά την απαράδεκτη αδράνεια για το έτος 2023, η πολύμηνη καθυστέρηση και οι ασφυκτικές προθεσμίες για το τρέχον έτος έχουν δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση στους ελαιοκομικούς φορείς, σύμφωνα με τους οποίους μόνο αν κάποιος έχει εσωτερική πληροφόρηση είναι σε θέση να υποβάλει τον σχετικό φάκελο εμπρόθεσμα».
Και προσθέτει: «Ακόμα, όμως, και στην ιδεατή περίπτωση που όλα κυλούσαν γρήγορα και ομαλά, η απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων για το έτος 2024 πρέπει πάλι να γίνει σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια ενώ οι συγκεκριμένοι πόροι δεν μπορούν να μεταφερθούν σε επόμενο έτος».
Παράλληλα  τονίζει ότι τα προγράμματα αυτά «που εφαρμόζονται εδώ και πολλά χρόνια έχουν ιδιαίτερη σημασία για τον εκσυγχρονισμό και την ποιοτική αναβάθμιση της καλλιέργειας της ελιάς και των προϊόντων» και σημειώνει ότι «Ειδικά σε συνθήκες κλιματικής κρίσης, με παρατεταμένους καύσωνες, ξηρασία και ανομβρία, υψηλού ενεργειακού κόστους και πληθωριστικής κρίσης, τα προγράμματα αυτά λαμβάνουν ακόμα μεγαλύτερη σημασία».

Ερωτήματα

Καταλήγοντας υπενθυμίζει ότι «η χώρα μας δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει ούτε ευρώ από τους ευρωπαϊκούς πόρους και δη στον κρίσιμο τομέα του ελαιόλαδου και της ελιάς» και καλεί τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να απαντήσει στην Βουλή στα ακόλουθα ερωτήματα:
1. Ποια τα αναλυτικά στοιχεία της προόδου υλοποίησης της τρέχουσας διαδικασίας (αριθμός αιτήσεων, ημερομηνίες ορισμού επιτροπών και αριθμός αυτών, πρόοδος της διαδικασίας αξιολόγησης, αναλυτικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της τρέχουσας διαδικασίας λαμβανομένης υπόψη και της τυχόν άσκησης ενδικοφανών προσφυγών);
2. Ποια μέτρα έχουν ληφθεί σχετικά με την πλήρη αδράνεια που οδήγησε σε απώλεια πόρων για το έτος 2023 και πολύμηνη καθυστέρηση για την έναρξη της διαδικασίας για το έτος 2024 προκειμένου να διασφαλισθεί η πλήρης απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων έως το 2027;

Only in

Αποκάλυψη in: Πώς αποφεύχθηκε η τραγωδία στους Αγίους Αναργύρους και τι δεν λειτούργησε στα Τέμπη

Η παρ' ολίγον μετωπική σύγκρουση των δύο τρένων στους Αγίους Αναργύρους ξύπνησε μνήμες του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Πώς αποφεύχθηκε αυτή τη φορά το μοιραίο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024