Προς έκτακτο συνέδριο χωρίς χαρακτήρα καταστατικού και όχι διαρκές προσανατολίζεται η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με ορίζοντα τις εσωκομματικές εκλογές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θα διεξαχθούν στις 24 Νοεμβρίου και αν χρειαστεί επαναληπτικός γύρος στις 1 Δεκεμβρίου.

Κατ’ ουσίαν αναμένεται να περάσει η πρόταση των «87», ενώ απερρίφθη η πρόταση για διαρκές και καταστατικό συνέδριο όπως ζήτησε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Παύλος Πολάκης και η πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη μέσω της Θεοδώρας Τζάκρη.

Παράλληλα η πλευρά των «87» έθεσε το ζήτημα των πολιτικών προϋποθέσεων για να κατατεθούν οι υποψηφιότητες για την προεδρία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι τρεις όροι που αποφασίστηκαν είναι η κατάθεση πόθεν έσχες σε όσους είναι υπόχρεοι, να μην έχουν οφειλές προς το δημόσιο, όπως και η αποδοχή του καταστατικού με την τήρηση των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων.

Η Πολιτική Γραμματεία θα προτείνει επίσης στην Κεντρική Επιτροπή να γίνει το έκτακτο συνέδριο από 1 μέχρι 3 Νοεμβρίου, με συνέδρους που θα εκλεγούν ώς τις 20 Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι το όργανο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα συνεδριάσει εκ νέου την Πέμπτη.