Οι πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ δεν σάρωσαν τα περίχωρα του γηπέδου γκολφ του Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα, όπου κρυβόταν ο φερόμενος ως επίδοξος δολοφόνος του, επειδή η επίσκεψη του πρώην αμερικάνου προέδρου δεν ήταν στο επίσημο πρόγραμμά του, όπως εξήγησε ο διευθυντής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας.

Ο 58χρονος Ράιαν Γουέσλεϊ Ρουθ φέρεται να έστησε μια φωλιά ελεύθερου σκοπευτή στην άκρη του Trump International West Palm Beach και κρύφτηκε εκεί απαρατήρητος για σχεδόν 12 ώρες πριν ο Τραμπ παίξει γκολφ το απόγευμα της Κυριακής, δήλωσαν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς.

Ο επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας Ρόναλντ Ρόου Τζούνιορ δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι πράκτορες δεν έκαναν εντατική έρευνα στην περίμετρο επειδή η παρουσία του Ντόναλντ Τραμπ δεν ήταν προγραμματισμένη.

«Υποτίθεται ο πρόεδρος δεν έπρεπε να βρισκόταν εκεί. Δεν ήταν στο επίσημο πρόγραμμά του», δήλωσε ο Ρόου στους δημοσιογράφους υπερασπιζόμενος τα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόστηκαν.

«Και έτσι φτιάξαμε ένα σχέδιο ασφαλείας και αυτό το σχέδιο ασφαλείας λειτούργησε», είπε, θέλοντας να επισημάνει ότι ο Ρουθ συνελήφθη προτού πυροβολήσει.

Ο Ρόου δεν θέλησε να διευκρινίσει εάν η «ανεπίσημη επίσκεψη» του Τραμπ στο γήπεδο γκολφ σήμαινε ότι οι πράκτορες δεν είχαν αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους για να ερευνήσουν το χώρο.

Παρόλα αυτά, ο Ρόου χαιρέτισε τους πράκτορες οι οποίοι τελικά εντόπισαν την κάννη ενός τυφεκίου τύπου ΑΚ να προεξέχει μέσα από τους θάμνους που περιβάλλουν το γήπεδο και άνοιξαν πυρ εναντίον του υπόπτου πριν αυτός προλάβει να πυροβολήσει.

«Ήμουν με έναν πράκτορα και έκανε φανταστική δουλειά. Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι θα φεύγαμε από το γήπεδο»

Ο ύποπτος φέρεται να πέταξε την καραμπίνα του όταν ένας πράκτορας άνοιξε πυρ και διέφυγε με ένα όχημα SUV, αφήνοντας πίσω το όπλο του, δύο σακίδια και μια κάμερα GoPro, σύμφωνα με την ποινική καταγγελία.

Τον σταμάτησαν και τον συνέλαβαν περίπου 40 λεπτά αργότερα στον αυτοκινητόδρομο 95, δήλωσαν οι αρχές.

Βίντεο με τη σύλληψη του Ρουθ:

@cnn The Martin County Sheriff’s Office released video footage of the arrest of Ryan Wesley Routh, the suspect in the apparent assassination attempt of Donald Trump. #cnn #news ♬ original sound – CNN

Η Μυστική Υπηρεσία μαστίζεται από έντονο έλεγχο από την πρώτη απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην Πενσιλβάνια στις 13 Ιουλίου.

«Όλα ήταν όμορφα και ξαφνικά…»

Ο Ντόναλντ Τραμπ περιέγραψε εκείνα τα τρομακτικά λεπτά και το πώς οι πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας τον φυγάδευσαν από το γήπεδο γκολφ.

«Ήταν το κάτι άλλο, αλλά όλα πήγαν καλά. Έκαναν εξαιρετική δουλειά, και έχουν τον άνθρωπο πίσω από τα κάγκελα, και ελπίζω ότι θα είναι εκεί για πολύ καιρό», δήλωσε αναφερόμενος στη σύλληψη του Ρουθ, τον οποίο χαρακτήρισε «πολύ, πολύ επικίνδυνο».

Ο 78χρονος πρώην αμερικάνος πρόεδρος περιέγραψε λεπτομερώς τη στιγμή που άκουσε τους πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας που ήταν μπροστά από το γήπεδο γκολφ να ανοίγουν πυρ εναντίον του υπόπτου.

«Έπαιζα λοιπόν γκολφ με μερικούς φίλους μου την Κυριακή το πρωί. Ήταν γαλήνια, πολύ όμορφος καιρός. Όλα ήταν όμορφα, ωραίο μέρος για να βρίσκεσαι, και ξαφνικά ακούσαμε πυροβολισμούς στον αέρα … Υποθέτω μάλλον τέσσερις ή πέντε», περιέγραψε.

«Οι μυστικές υπηρεσίες κατάλαβαν αμέσως ότι ήταν σφαίρες και με άρπαξαν. Ήμουν με έναν πράκτορα και έκανε φανταστική δουλειά. Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι θα φεύγαμε από το γήπεδο», συμπλήρωσε.