Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Οι αμερικανικές αρχές είχαν προειδοποιηθεί για τον ύποπτο
Σύνθεση εικόνων με τον Ράιαν Ρουθ και τον Ντόναλντ Τραμπ

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Οι αμερικανικές αρχές είχαν προειδοποιηθεί για τον ύποπτο

Δείγματα γραφής είχε δώσει ο Ράιαν Ρουθ, ύποπτος για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ - Απειλούσε να σκοτώσει τον Πούτιν

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις που αφορούν την δεύτερη απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ. Από ότι φαίνεται ο ύποπτος συμπεριφερόταν τόσο περίεργα, ώστε άλλοι να επισημάνουν την συμπεριφορά του στις αμερικανικές αρχές. Επίσης πλέον υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι βρισκόταν στο γήπεδο του γκολφ για πάνω από 12 ώρες. 

Σύμφωνα με την αποκάλυψη της Wall Street Journal, η Τσέλσι Γουόλς, μία νοσοκόμα που είχε αρκετές συναντήσεις με τον Ρουθ στο Κίεβο το 2022, δήλωσε ότι οι απειλές για άσκηση βίας την ανησύχησαν τόσο πολύ που μετέφερε τις ανησυχίες της σε αξιωματικό της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων τον Ιούνιο του 2022.

Ένας από τους πιο επικίνδυνους Αμερικανούς

Η Γουόλς είπε στον αξιωματικό κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, η οποία έλαβε χώρα μετά την επιστροφή της στις ΗΠΑ, ότι ο Ρούθ ήταν από τους πιο επικίνδυνους Αμερικανούς που συνάντησε κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Ουκρανία που διήρκεσε ενάμιση μήνα.

Έδειξε στον αξιωματικό ένα σημειωματάριο με περισσότερα από δώδεκα ονόματα Αμερικανών και άλλων, των οποίων οι πράξεις την είχαν ανησυχήσει, όπως αφηγήθηκε. Κάτω από τον τίτλο «Συμπεριφορά με αντικοινωνικά χαρακτηριστικά» υπήρχαν τέσσερα ονόματα. Το όνομα του Routh ήταν στην κορυφή.

Ο ύποπτος βρισκόταν στον χώρο του γκολφ για πάνω από 12 ώρες

Στοιχεία FBI και CIA για τη δράση του Ρουθ

Ακόμη, η συμπεριφορά του Ρουθ είχε επισημανθεί στο FBI στο παρελθόν, αν και όχι σε σχέση με την Ουκρανία. Ένας πληροφοριοδότης είπε στο FBI το 2019 ότι ο Ρούθ είχε όπλο παρά το γεγονός ότι ήταν κακοποιός, αλλά όταν ρωτήθηκε περαιτέρω δεν επιβεβαίωσε την παροχή της πληροφορίας. Το γραφείο διαβίβασε την πληροφορία στις αρχές της Χονολουλού, όπου ζούσε τότε ο Ρούθ, και έκλεισε την έρευνα.

Ο Ρούθ ήταν γνωστός μεταξύ των εθελοντικών ομάδων βοήθειας στην Ουκρανία ως «απατεώνας» και «κάπως τρελός», δήλωσε η Σάρα Άνταμς, πρώην αξιωματικός της CIA, η οποία βοήθησε στη λειτουργία ενός δικτύου που συνέδεε 50 ομάδες βοήθειας για την ανταλλαγή πληροφοριών και τον συντονισμό των ανθρωπιστικών και εθελοντικών προσπαθειών. Ισχυρίστηκε ότι συνεργαζόταν με την ουκρανική κυβέρνηση για τη στρατολόγηση ξένων μαχητών, αλλά δεν ήταν, είπε.

«Προσέξτε τον Αμερικανό Ryan Routh»

Η Διεθνής Λεγεώνα της Ουκρανίας, η οποία χειρίζεται τους ξένους εθελοντές, αρνήθηκε ότι είχε οποιουσδήποτε δεσμούς με τον Ρούθ. «Το όνομά μου είναι Ryan Routh από τις Η.Π.Α.», έγραφε ένα μήνυμα που είδε η εφημερίδα και απευθυνόταν σε Αφγανούς στρατιώτες στο Signal και το WhatsApp, στο οποίο ισχυριζόταν ότι είχε “πείσει τον στρατό της Ουκρανίας να δεχτεί δοκιμαστικά κάποιους Αφγανούς στρατιώτες”.

Αφού ειδοποιήθηκαν για τα μηνύματα αυτά στις αρχές Ιουνίου, άλλες ομάδες βοήθειας τον απαγόρευσαν από τις ομάδες τους στο Signal και ανέφεραν τις δραστηριότητές του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σημειώνοντας τις ανησυχίες τους ότι μπορεί να εμπλέκεται σε εμπορία ανθρώπων ή απάτη με τη μετανάστευση, σύμφωνα με τον Άνταμς. «Προσέξτε τον Αμερικανό Ryan Routh», προειδοποίησε ο Adams τις ομάδες βοήθειας της Ουκρανίας σε ένα μήνυμα στις 2 Ιουνίου 2023.

«Πολλοί άνθρωποι προσπαθούσαν να τον κάνουν να σταματήσει τις δραστηριότητές του ή τουλάχιστον να αποτρέψουν τους ανθρώπους από το να πέσουν στις απάτες του», δήλωσε ο Άνταμς. Στο Κίεβο, ο Routh έβαφε τα μαλλιά του μπλε και κίτρινα, τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας, και φορούσε συχνά ένα κόκκινο, λευκό και μπλε μπλουζάκι με αμερικανική σημαία. Ανάρτησε αφίσες που έμοιαζαν με επίσημες σε όλο το Κίεβο και προέτρεπε τους ξένους που αναζητούσαν τρόπους να βοηθήσουν την Ουκρανία να του στείλουν μήνυμα.

Ασκούσε κριτική στον Τραμπ για την Ουκρανία

Ένας Γάλλος που ταξίδεψε στην Ουκρανία με σκοπό να πολεμήσει είπε ότι ο Ρούθ τον βοήθησε να εξασφαλίσει μια θέση σε μια μονάδα του ουκρανικού στρατού. Ωστόσο, θυμήθηκε ότι ο Αμερικανός εξέφρασε πικρόχολο θυμό για τον Τραμπ όταν τον συνάντησαν σε μπύρες στο Κίεβο το 2022.

«Ο Ράιαν ήταν πολύ αναστατωμένος για το γεγονός ότι ο Τραμπ προσπαθούσε να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με τον Πούτιν αντί να προσπαθήσει πραγματικά να καλύψει τα νώτα της Ουκρανίας», είπε ο άνδρας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η Γουόλς, η νοσοκόμα από το Γουέστ Παλμ Μπιτς, είπε ότι έστειλε μήνυμα στον αριθμό που αναγραφόταν σε μία από τις αφίσες του Ρουθ όταν έφτασε για πρώτη φορά στο Κίεβο, νομίζοντας ότι θα την οδηγούσε σε κάποια εθελοντική οργάνωση.

Απειλές Ρουθ για Πούιν και Κιμ Γιονγκ Ουν

Αντ’ αυτού, ο Ρούθ της ζήτησε να συναντήσει τον ίδιο και άλλους στην κεντρική πλατεία του Κιέβου, γνωστή ως Μαϊντάν, την επόμενη μέρα για να σηκώσουν σημαίες από διάφορες χώρες για να κάνουν μια δήλωση σχετικά με την παγκόσμια υποστήριξη προς την Ουκρανία. Εκείνη το έκανε, κρατώντας μια ιρλανδική σημαία. Σε εκείνο το σημείο, είπε ο Walsh, ο Routh φαινόταν εκκεντρικός αλλά όχι επικίνδυνος.

Η άποψή της γι’ αυτόν άλλαξε κατά τη διάρκεια δεκάδων συναντήσεων και τυχαίων συναντήσεων που είχαν στο Κίεβο, είπε. Μίλησε για το ότι ήθελε να σκοτώσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, θυμήθηκε η Γουόλς, λέγοντας ότι αναφέρθηκε επίσης στον Τραμπ και τον πρόεδρο Μπάιντεν, αν και η Γουόλς είπε ότι δεν μπορεί να θυμηθεί αν τους απείλησε.

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Προσπάθεια Ρουθ να στρατολογήσει Σύρους

Όταν άκουσε το 2023 ότι ο Ρούθ προσπαθούσε να στρατολογήσει Σύρους πρόσφυγες για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, κατέθεσε ηλεκτρονική αναφορά στο FBI και την Ιντερπόλ περιγράφοντας τις ανησυχίες της για τον Ρούθ και άλλους, είπε.

Ούτε το τελωνείο ούτε το FBI την ενημέρωσαν, είπε. Αλλά μετά την προφανή απόπειρα δολοφονίας της Τραμπ την Κυριακή, κάλεσε τη γραμμή πληροφοριών του FBI και ανέφερε ξανά τις ανησυχίες της για τον Ρούθ σε μια 22λεπτη συνομιλία.

Η CIA είχε πληροφορίες για τον Ρουθ

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Βρισκόταν για 12 ώρες στο γήπεδο γκολφ

Σύμφωνα με πληροφορίες του AP, ένας ύποπτος για την απόπειρα δολοφονίας με στόχο τον Ντόναλντ Τραμπ κατασκήνωσε έξω από ένα γήπεδο γκολφ στη Φλόριντα με τρόφιμα και ένα τουφέκι για σχεδόν 12 ώρες, παραμονεύοντας για τον πρώην πρόεδρο πριν ένας πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας ματαιώσει την πιθανή επίθεση και ανοίξει πυρ, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν τη Δευτέρα.

Ο Ράιαν Γουέσλι Ρούθ δεν πυροβόλησε, δεν είχε ποτέ τον Τραμπ στο οπτικό του πεδίο και απομακρύνθηκε αφού ένας πράκτορας που τον εντόπισε πυροβόλησε προς το μέρος του, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Συνελήφθη σε γειτονική κομητεία.

Οι αρχές συνέχιζαν να εξετάζουν το πιθανό κίνητρο και τις κινήσεις του Ρούθ τις ημέρες και τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της Κυριακής, όταν ένας πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας που υπηρετούσε στην ασφάλεια του Τραμπ εντόπισε ένα πυροβόλο όπλο να προεξέχει από θάμνους στο γήπεδο γκολφ του Γουέστ Παλμ Μπιτς, όπου έπαιζε ο Τραμπ.

Κρυβόταν στα δέντρα του γηπέδου γκολφ από τις 1:59 π.μ. έως τις 2:31 μ.μ., σύμφωνα με ένορκη κατάθεση του FBI που επικαλείται δεδομένα κινητού τηλεφώνου για τον εντοπισμό του. Το FBI ερευνά για πόσο καιρό ο άνδρας από τη Χαβάη βρισκόταν στη Φλόριντα, δήλωσε ο Τζέφρι Βέλτρι, ο ειδικός πράκτορας που είναι υπεύθυνος για το γραφείο του FBI στο Μαϊάμι.

Only in

H Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε τη νέα Κομισιόν - Ο ρόλος του Τζιτζικώστα

Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου την νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024