Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Προειδοποίησαν τον Νετανιάχου να μην ξεκινήσει πόλεμο με την Χεζμπολάχ

ΗΠΑ: Προειδοποίησαν τον Νετανιάχου να μην ξεκινήσει πόλεμο με την Χεζμπολάχ

Ο Άμος Χόχσταϊν, κορυφαίος και έμπιστος σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή προειδοποίησε τη Δευτέρα τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να μην ξεκινήσει πόλεμο στον Λίβανο.

Ένας ανώτερος σύμβουλος του Μπάιντεν, ο Άμος Χόχσταϊν, προειδοποίησε τη Δευτέρα τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να μην ξεκινήσει έναν ευρύτερο πόλεμο εναντίον του Λιβάνου, δήλωσαν στο Axios τρεις πηγές που γνωρίζουν τις συναντήσεις.

Το μήνυμα του Χόχσταϊν ήρθε καθώς ο ισραηλινός στρατός και το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας έχουν εντείνει τις προετοιμασίες για έναν πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, ο οποίος ελπίζουν ότι θα επιτρέψει σε δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους Ισραηλινούς να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι ήλπιζαν ότι η συμφωνία για τους ομήρους και την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θα ηρεμούσε και τα βόρεια σύνορα. Αλλά ελλείψει μιας τέτοιας συμφωνίας, ο φόβος ενός ολοκληρωτικού πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Την ίδια στιγμή, η καταγραφή των νεκρών Παλαιστινίων δεν επιδέχεται διαψεύσεων.

Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας αναμένεται να ψηφίσει την Τρίτη για τον επίσημο ορισμό της επιστροφής των εκτοπισμένων Ισραηλινών ως στόχο του πολέμου που διαρκεί σχεδόν ένα χρόνο.

Η δεύτερη απόλυση του υπουργού Άμυνας

Ο Χόχσταϊν προσγειώθηκε ακριβώς στη μέση μιας πολιτικής κρίσης (εν μέσω άλλης πολιτικής κρίσης) στο Ισραήλ. Ο Νετανιάχου εξετάζει αν θα απολύσει (ξανά) τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, ο οποίος υπήρξε βασικός συνεργάτης της κυβέρνησης Μπάιντεν όπως αναφέρει το Axios. Ο Νετανιάχου ήθελε να απολύσει τον Γκαλάντ εδώ και μήνες λόγω των κακών προσωπικών τους σχέσεων και των βαθιών πολιτικών διαφωνιών τους, και έψαχνε για μια καλή στιγμή για να το κάνει.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου, ο Νετανιάχου διαπραγματεύεται μυστικά τις τελευταίες ημέρες με έναν από τους πιο ένθερμους πολιτικούς του αντιπάλους, τον πρώην υπουργό Γκίντεον Σάαρ, για να αντικαταστήσει τον Γκαλάντ.

Τα υπερορθόδοξα κόμματα έχουν απειλήσει να ανατρέψουν τον συνασπισμό του Νετανιάχου αν δεν περάσει ένα νομοσχέδιο που απαλλάσσει τους φοιτητές της Γιεσίβα από τη στρατιωτική θητεία. Ο Γιοάβ Γκαλάντ αντιτίθεται στο νομοσχέδιο αυτό. Ένας Αμερικανός αξιωματούχος μου είπε ότι «θα ήταν τρελό» από τον Νετανιάχου να απολύσει έναν έμπειρο υπουργό Άμυνας όπως ο Γκαλάντ εν μέσω πολέμου στη Γάζα και καθώς το Ισραήλ μπορεί να οδεύει προς έναν πιθανό ολοκληρωτικό πόλεμο στο Λίβανο.

«Ένας ολοκληρωτικός πόλεμος με τη Χεζμπολάχ ενέχει τον κίνδυνο μιας πολύ ευρύτερης και παρατεταμένης περιφερειακής σύγκρουσης»

Δύο πηγές με γνώση των συναντήσεων του Χόχσταϊν είπαν ότι ο Αμερικανός απεσταλμένος τόνισε στον Νετανιάχου και τον Γκαλάντ ότι οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι μια ευρύτερη σύγκρουση στον Λίβανο θα επιτύχει τον στόχο της επιστροφής των εκτοπισμένων Ισραηλινών στα σπίτια τους στον βορρά. Ο Χόχσταϊν είπε ότι ένας ολοκληρωτικός πόλεμος με τη Χεζμπολάχ ενέχει τον κίνδυνο μιας πολύ ευρύτερης και παρατεταμένης περιφερειακής σύγκρουσης, ανέφεραν οι πηγές.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος κατέστησε σαφές στον Νετανιάχου και τον Γκάλαντ ότι οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες σε μια διπλωματική λύση στο Λίβανο, «είτε μαζί με μια συμφωνία για τους ομήρους της Γάζας και την κατάπαυση του πυρός είτε από μόνες τους», ανέφεραν οι πηγές. Ο Νετανιάχου είπε στον Χόχσταϊν ότι δεν θα ήταν δυνατόν να επιστρέψουν οι εκτοπισμένοι Ισραηλινοί στα σπίτια τους χωρίς μια θεμελιώδη αλλαγή στην κατάσταση ασφαλείας στα σύνορα με τον Λίβανο, σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού.

«Το Ισραήλ εκτιμά και σέβεται την υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν, αλλά στο τέλος θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να διατηρήσει την ασφάλειά του και να επιστρέψουν οι κάτοικοι του βορρά στα σπίτια τους με ασφάλεια», είπε ο Νετανιάχου στον Χόχσταϊν, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Ο Γκάλαντ είπε στον Χόχσταϊν ότι η πιθανότητα διπλωματικής λύσης της κατάστασης στα βόρεια σύνορα «έχει παρέλθει επειδή η Χεζμπολάχ συνεχίζει να συνδέεται με τη Χαμάς και αρνείται να τερματίσει τη σύγκρουση», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

«Ως εκ τούτου – ο μόνος τρόπος που απομένει για να επιστρέψουν οι κάτοικοι του βορρά στα σπίτια τους, θα είναι μέσω στρατιωτικής δράσης», φέρεται να είπε ο Γκάλαντ στον Αμερικανό απεσταλμένο.

Πηγή: Axios

Only in

Σε ποιες χώρες της ΕΕ ζητούν άσυλο πολίτες από 20 αυταρχικές ή εμπόλεμες χώρες;

Η Υπηρεσία Ασύλου της ΕΕ (EUAA) κατέταξε τα αιτήματα παροχής ασύλου από 20 χώρες καταγωγής στις χώρες που επιδιώκουν να πάνε και τις προσφυγικές τάσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024