Εικόνες βιβλικής καταστροφής από την κακοκαιρία Boris στην κεντρική Ευρώπη κάνουν τον γύρο του κόσμου. Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται και η ανησυχία για περαιτέρω καταστροφές μεγαλώνει θέτοντας σε συναγερμό τις αρχές.

Καθώς η στάθμη των ήδη φουσκωμένων ποταμών συνεχίζει να ανεβαίνει, εθελοντές και εργαζόμενοι έκτακτης ανάγκης σε πόλεις και κωμοπόλεις σε μια πολύ μεγάλη έκταση της κεντρικής Ευρώπης ενισχύουν την άμυνα ενάντια στις πλημμύρες που έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 21 ανθρώπων σε τέσσερις χώρες (Πολωνία, Τσεχία, Αυστρία και Ρουμανία).

Έπεσε πενταπλάσια ποσότητα βροχής συγκριτικά με τη συνηθισμένη για τον μήνα Σεπτέμβριο

Η καταιγίδα Boris προκάλεσε έως και πενταπλάσια ποσότητα βροχής συγκριτικά με τη συνηθισμένη για τον μήνα Σεπτέμβριο σε τμήματα της Αυστρίας, της Τσεχίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας μέσα σε τέσσερις ημέρες, βυθίζοντας ολόκληρες γειτονιές κάτω από το νερό και αναγκάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες να απομακρυνθούν από τις εστίες τους.

Τσεχία

Θωρακίζουν τις πόλεις, μετρούν τις πληγές τους

Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Ρουμανία, έξι στην Πολωνία, πέντε στην Αυστρία και τρεις στην Τσεχική Δημοκρατία, δήλωσαν αξιωματούχοι την Τρίτη (17/09), ενώ αρκετοί αγνοούνται. Η βροχή υποχώρησε σε ορισμένες περιοχές, αλλά η στάθμη των υδάτων σε άλλες θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για αρκετές ημέρες.

Οι κάτοικοι πολλών περιοχών της Πολωνίας και της Τσεχίας έσπευσαν να απομακρυνθούν από τις εστίες τους. Την ίδια στιγμή, σε άλλες περιοχές της κεντρικής Ευρώπης ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις καθαρισμού στον απόηχο των χειρότερων πλημμυρών εδώ και δύο δεκαετίες, οι οποίες άφησαν πίσω τους ένα μονοπάτι καταστροφής.

Οι παραμεθόριες περιοχές μεταξύ της Τσεχίας και της Πολωνίας επλήγησαν σφόδρα και η άνοδος της στάθμης των ποταμών είχαν ως αποτέλεσμα να καταρρεύσουν γέφυρες, οδήγησαν σε εκκενώσεις και κατέστρεψαν περιουσίες.

Η κυβέρνηση της Πολωνίας κήρυξε σε κατάσταση φυσικής καταστροφής τις πληγείσες περιοχές και γνωστοποίησε ότι θα διαθέσει 1 δισεκατομμύρια ζλότι για τη βοήθεια των θυμάτων.

Πολωνία

Αγωνία σε Ουγγαρία, Σλοβακία και Ιταλία

Τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα κάθε άλλο παρά φαίνεται να έχουν τελειώσει. Η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Ιταλία προετοιμάζονται τώρα για έντονες καιρικές συνθήκες τις επόμενες ημέρες.

Η στάθμη του Δούναβη συνεχίζει να ανεβαίνει και απειλεί περιοχές στη Σλοβακία και την Ουγγαρία. Στην ουγγρική πρωτεύουσα, η στάθμη του ποταμού ανέβαινε κατά περίπου ένα μέτρο κάθε 24 ώρες, ανακοίνωσε ο δήμος της Βουδαπέστης. Οι γραμμές του τραμ και οι δρόμοι δίπλα στο ποτάμι, καθώς και το δημοφιλές νησί Margaret, έχουν κλείσει για το κοινό και έχουν μοιραστεί ένα εκατομμύριο σάκοι άμμου στους κατοίκους.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουγγαρίας Σαντόρ Πίντερ είπε ότι οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να μην υπερχειλίσουν ο ποταμός και οι παραπόταμοί του, τονίζοντας πως έως και 12.000 στρατιώτες βρίσκονται σε ετοιμότητα για να συνδράμουν.

Στη Σλοβακία τμήματα της παλιάς πόλης της Μπρατισλάβα έχουν ήδη πλημμυρίσει και κινητά φράγματα έκτακτης ανάγκης έχουν τοποθετηθεί στις ιστορικές πόλεις Βίζεγκραντ και Σενταντρέ, βόρεια της Βουδαπέστης.

Ουγγαρία

Σε επιφυλακή σε ανατολική Γερμανία, Πολωνία και Κροατία

Στην ανατολική Γερμανία οι αρχές έλαβαν θωρακίζουν με κινητά αντιπλημμυρικά φράγματα την παλιά πόλη της Δρέσδης, καθώς ο Έλβας ανέβαινε επικίνδυνα.

Στην Πολωνία, ο δήμαρχος της ιστορικής πόλης του Βρότσλαβ δήλωσε την Τρίτη (17/09) ότι έχουν προετοιμαστεί λεωφορεία για εκκένωση.

Ειδικοί στην Κροατία αναμένουν να δουν την στάθμη των υδάτων για τρεις από τους κύριους ποταμούς της να ανεβαίνουν λόγω της έντονης βροχόπτωσης που έπληξε την κεντρική Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες. Η κροατική Μετεωρολογική και Υδρολογική Υπηρεσία προειδοποιεί ότι ο Δούναβης θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια «εξαιρετικά σπάνια» αύξηση του νερού και υπάρχουν σχέδια για την τοποθέτηση αντιπλημμυρικών φραγμάτων εάν χρειαστεί.

Τσεχία

Στην κεντρική Ευρώπη πλημμύρες, στον νότο φωτιές

Είναι πλέον φανερό πως οι ακραίες βροχοπτώσεις γίνονται όλο και πιο συχνές και έντονες εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, στο μεγαλύτερο μέρος της Ασίας, στην κεντρική και ανατολική βόρεια Αμερική και σε τμήματα της Νότιας Αμερικής, της Αφρικής και της Αυστραλίας.

Η κλιματική κατάρρευση καθιστά επίσης τους καύσωνες πιο έντονους και πιο πιθανούς, αυξάνοντας τον κίνδυνο καταστροφικών πυρκαγιών. Καθώς τα σωστικά συνεργεία δίνουν τιτάνια μάχη με τις πλημμύρες στην κεντρική Ευρώπη, οι πυροσβέστες στην Πορτογαλία παλεύουν με τις πύρινες φλόγες που έχουν σκοτώσει επτά ανθρώπους.