Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κομισιόν: Η Φον ντερ Λάιεν ανακοινώνει τη νέα σύνθεση
Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν

Κομισιόν: Η Φον ντερ Λάιεν ανακοινώνει τη νέα σύνθεση

Η πρόεδρος της Κομισιόν αναμένεται να ανακοινώνει τη νέα σύνθεση και τους υποψήφιους Επιτρόπους.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φον ντερ Λάιεν θα συναντηθεί με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων στο Στρασβούργο την Τρίτη, όπου αναμένεται να παρουσιάσει τη «δομή και τα χαρτοφυλάκια» της μελλοντικής ομάδας των Επιτρόπων της.

Η παρουσίαση, μέρος των νέων κοινοβουλευτικών απαιτήσεων, έχει σχεδιαστεί για να δώσει στους πολιτικούς ηγέτες του Κοινοβουλίου την ευκαιρία να εξετάσουν τα σχέδιά της πριν οι υποψήφιοι υποβληθούν σε κοινοβουλευτικές ακροάσεις και ψηφοφορία επιβεβαίωσης.

Ωστόσο, η αβεβαιότητα εξακολουθεί να επικρατεί σχετικά με το τι ακριβώς θα μπορέσει να αποκαλύψει η Φον ντερ Λάιεν την Τρίτη, αφού οι πολιτικές διαμάχες στη Σλοβενία εμπόδισαν την υποψηφιότητα της χώρας, της Μάρτα Κος, να υπογραφεί εγκαίρως για τη συνεδρίαση.

Το πρώτο εμπόδιο

Πριν ακόμα ανακοινώσει τη νέα σύνθεση, πρόεδρος της Κομισιόν Φον ντερ Λάιεν έχει να αντιμετωπίσει την αιφνίδια ανακοίνωση του Τιερί Μπρετόν τη Δευτέρα ότι παραιτείται και ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του για επανεκλογή.

Ακόμη, έθεσε επίσης εν αμφιβόλω την ικανότητα της Φον ντερ Λάιεν να παρουσιάσει μια προτεινόμενη ομάδα. Αλλά η Γαλλία πρότεινε γρήγορα τον Stéphane Séjourné ως νέο υποψήφιό της, διεκδικώντας ένα χαρτοφυλάκιο που σχετίζεται με την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.

Το πρόβλημα με την ισότητα

Η εικόνα περιπλέκεται από το γεγονός ότι οι περισσότερες κυβερνήσεις της ΕΕ αγνόησαν το αίτημα της Φον ντερ Λάιεν να στείλουν τόσο έναν άνδρα όσο και μια γυναίκα υποψήφιο, ώστε να επιτευχθεί μια ισόρροπη εκπροσώπηση των δύο φύλων στην εκτελεστική εξουσία της ΕΕ.

Επί του παρόντος, οι χώρες της ΕΕ έχουν προτείνει 17 άνδρες και 10 γυναίκες – μια βελτίωση σε σχέση με μερικές εβδομάδες πριν, αλλά εξακολουθεί να απέχει πολύ από την ισότιμη εκπροσώπηση.

Μετά την ανακοίνωση τον λόγο έχει το Κοινοβούλιο

Κάθε νέος επίτροπος θα πρέπει να περάσει από ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες, κατά την οποία οι νομοθέτες της ΕΕ θα προσπαθήσουν να αποσπάσουν υποσχέσεις από τους υποψηφίους σχετικά με το τι θα προσφέρουν αν πάρουν τη θέση.

Το Κοινοβούλιο της ΕΕ μπορεί να εμποδίσει τους υποψηφίους της Επιτροπής – με τον Ούγγρο Όλιβερ Βάρχελι να συγκαταλέγεται μεταξύ των υποψηφίων που οι αξιωματούχοι της ΕΕ αναμένουν ότι θα δεχθούν πιέσεις κατά την ακρόασή του.

Only in

Τι γράφει το υπόμνημα που έδωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ στον Πρωθυπουργό-Ρεπορτάζ in

Το in πληροφορήθηκε τα βασικά σημεία του υπομνήματος που παρέδωσε στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ μετά την χθεσινή συνάντηση τους στο Μαξίμου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024