Ουκρανία: Η Δύση αρχίζει να εξετάζει πλάνο για κατάπαυση πυρός
Σύμμαχοι της Ουκρανίας σκέφτονται ένα διπλωματικό διέξοδο στον πόλεμο φθοράς
Οι επιδόσεις της Ουκρανίας στο μέτωπο δεν έχουν αλλάξει υπέρ της τους συσχετισμούς και ο επόμενος χειμώνας διαγράφεται αρκετά δύσκολος. Η πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στο πεδίο έχει οδηγήσει συμμάχους της Δύσης να σκέφτονται μία διπλωματική διέξοδο κατάπαυσης του πυρός, γεγονός που προκαλεί ανησυχία σε άλλους συμμάχους του Κιέβου ότι μια τέτοια πίεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρη κατάπαυση πυρός.
Στο πλαίσιο των συζητήσεων για τη στρατηγική της Ουκρανίας του επόμενου έτους, δυτικοί αξιωματούχοι φαίνεται πως έχουν αρχίσει να ποντάρουν περισσότερο στο ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων, αναφέρει το Bloomberg που επικαλείται πηγές που μίλησαν ανώνυμα.
Ο Ζελένσκι αναμένεται να πιέσει για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για οικονομικές συμφωνίες, για την ασφάλεια και για συνεχή προμήθεια πιο προηγμένων όπλων ως μέρος του «σχεδίου νίκης» του
Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι σύμμαχοι έχουν καταστήσει σαφές ότι οποιαδήποτε απόφαση για διαπραγμάτευση θα ληφθεί από το Κίεβο και ότι κανείς δεν πιέζει τον Βολοντόμιρ Ζελένσκι για συνομιλίες. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ήταν ανένδοτος, δημόσια και ιδιωτικά, ότι η παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία θα ήταν άδικη. Χωρίς κανένα σημάδι ότι η Ρωσία έχει περιορίσει τους στόχους της, η προοπτική πραγματικών διαπραγματεύσεων παραμένει ακόμα μακρινή, είπαν οι ίδιες πηγές.
Κοντά στα δύο χρόνια πολέμου
Αλλά καθώς ο πόλεμος οδεύει προς έναν άλλο χειμώνα, υπάρχουν ελάχιστα σημάδια σημαντικής ανάκαμψης στο πεδίο της μάχης. Αυτό οδηγεί ορισμένους αξιωματούχους των συμμαχικών δυνάμεων να αρχίσουν να διερευνούν τρόπους με τους οποίους η διπλωματία θα μπορούσε να ξεπεράσει το αδιέξοδο.
Αν και η αιφνιδιαστική εισβολή του Κιέβου στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας ανέτρεψε την αντίληψη ότι το αποτέλεσμα του πολέμου είχε κριθεί και πλέον είχε επέλθει ένα αδιέξοδο που ευνοεί το Κρεμλίνο, δεν υπάρχει άμεση προοπτική να καταφέρει το Κίεβο να εκτοπίσει τα ρωσικά στρατεύματα από όλα τα εδάφη που έχουν καταλάβει.
Η Μόσχα παρά τις δυσκολίες που έχει συναντήσει στο έδαφος, οι πύραυλοί της έχουν καταστρέψει μεγάλα τμήματα της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας, εγείροντας φόβους για το πώς θα επιβιώσει η χώρα αυτό το χειμώνα.
Ο Ζελένσκι αναμένεται να πιέσει για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για οικονομικές συμφωνίες, για την ασφάλεια και για συνεχή προμήθεια πιο προηγμένων όπλων ως μέρος του «σχεδίου νίκης» του, δήλωσαν δύο από τις πηγές στο Bloomberg. Πρόκειται να το παρουσιάσει στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν όταν συναντηθούν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών αργότερα αυτόν τον μήνα. Θέλει επίσης να ενημερώσει για τα σχέδιά του τους προεδρικούς υποψηφίους Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ.
Μια διαπραγμάτευση για τον τερματισμό του πολέμου θα πρέπει να επιλύσει ένα βασικό ζήτημα: πώς να διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία δεν θα είναι ευάλωτη σε μια μελλοντική ρωσική επίθεση, διαβεβαιώνοντας παράλληλα τους συμμάχους της ότι δεν θα παρασυρθούν σε άμεση σύγκρουση με το Κρεμλίνο.
Η τελευταία ανησυχία είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο αρκετοί σύμμαχοι ήταν μέχρι στιγμής προσεκτικοί σχετικά με το να επιτρέψουν τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς που παρέχουν στη Ρωσία και για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ σύντομα -με την εγγύηση ασφαλείας του.
- «Στη λίστα του ΠΑΟΚ ο Οσούτζι» (pic)
- Είναι αυτό το αρχαιότερο αλφάβητο του κόσμου;
- ΣτΕ: Σφραγίδα νομιμότητας στην προσωρινή διοίκηση της Κιβωτού του Κόσμου
- Μαρία Ζαχάροβα: Το τηλεφώνημα που δέχθηκε σε ζωντανή σύνδεση – «Μην σχολιάσεις το πλήγμα στην Ουκρανία»
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- ΑΕΚ Β’: Τέλος ο Κούστας – Ψάχνει νέο προπονητή