Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Πόσα χημικά τρώμε μαζί με τα συσκευασμένα τρόφιμα – Τι αποκαλύπτει νέα ελβετική έρευνα

Πόσα χημικά τρώμε μαζί με τα συσκευασμένα τρόφιμα – Τι αποκαλύπτει νέα ελβετική έρευνα

Ελβετική έρευνα αποκαλύπτει τα χημικά που αγοράζουμε με το φαγητό μας και τα καταναλώνουμε

Πολλά χιλιόμετρα διαδρόμων σε σούπερ-μάρκετ είναι φορτωμένα με προϊόντα έτοιμα να αγοραστούν από εκατοντάδες εκατομμύρια καταναλωτές. Μαζί με το περιεχόμενο όμως, δυστυχώς, καταναλώνεται και το… περιτύλιγμα.

Για τους επιστήμονες, είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό ότι οι χημικές ουσίες μπορούν να περάσουν από τη συσκευασία των τροφίμων στο ίδιο το φαγητό. Πόσες χημικές ουσίες -και σε ποιες ποσότητες- εξαρτάται από τον τύπο της συσκευασίας και τον τύπο του τροφίμου.

Νέα ελβετική μελέτη, την οποία αναδεικνύει η Washington Post, αποκαλύπτει το ποσοστό της χημικής επιβάρυνσης από ένα συσκευασμένο κομμάτι ωμού κρέατος, ενός πλαστικού μπουκαλιού αναψυκτικού, ακόμα και του πακέτου φαγητού που παραγγέλνουμε από ένα εστιατόριο.

Ειδικότερα, ερευνητές από την Ελβετία και άλλες χώρες ανακάλυψαν ότι από τις περίπου 14.000 γνωστές χημικές ουσίες που περιέρχονται σε συσκευασίες τροφίμων, περίπου το 25%, εξαυτών, έχουν βρεθεί στο ανθρώπινο σώμα!

Δηλαδή, αυτή η ποσότητα μπορεί να υπάρχει στο μητρικό γάλα, στο αίμα μας, ακόμα και στα μαλλιά μας.

Αυτές οι χημικές ουσίες περιλαμβάνουν μέταλλα, πτητικές οργανικές ενώσεις, ουσίες πολυφθοροαλκυλίου ή PFAS, φθαλικές ενώσεις και πολλές άλλες που είναι γνωστό ότι διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα και προκαλούν καρκίνο ή άλλες ασθένειες.

«Πιθανώς το χειρότερο είναι το ανακυκλωμένο χαρτί και χαρτόνι», είπε η Μάνκε. «Και ξέρω ότι είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς»

Μπορεί η δημοσιευμένη στο Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology μελέτη, να μην εξέτασε άμεσα τη σχέση με αυτές τις ασθένειες, ωστόσο, οι ερευνητές λένε ότι ο κατάλογος των χημικών τους μπορεί να βοηθήσει σε μελλοντική έρευνα για τους κινδύνους για την υγεία.

«Υπάρχουν γνωστές επικίνδυνες χημικές ουσίες που είναι γνωστό ότι συνδέονται με δυσμενή αποτελέσματα για την ανθρώπινη υγεία», δήλωσε η Τζέιν Μάνκε, η επικεφαλής επιστημονική υπεύθυνη του Φόρουμ Συσκευασίας Τροφίμων και ένας από τους συγγραφείς της εργασίας. «Και αυτά τα χημικά ξεπλένονται από τη συσκευασία».

Τα συσκευασμένα τρόφιμα κρύβουν χιλιάδες χημικές ουσίες

Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν την ταχύτερη διάχυση χημικών ουσιών στα τρόφιμα, γι’ αυτό οι επιστήμονες συνιστούν να αποφεύγεται η χρήση φούρνου μικροκυμάτων σε κουτιά από ντιλίβερι.

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή υψηλή οξύτητα τείνουν επίσης να απορροφούν περισσότερες χημικές ουσίες από τη συσκευασία τους, όπως και τα τρόφιμα που είναι τοποθετημένα σε μικρότερα δοχεία, καθώς όσο πιο στενό το δοχείο, τόσο περισσότερη επαφή έχει με το φαγητό μέσα.

«Δεν σκεφτόμαστε πώς η (κυρίως) πλαστική συσκευασία προσθέτει χημικές ουσίες στα τρόφιμά μας, αλλά είναι μια σημαντική πηγή ανθρώπινης έκθεσης», δήλωσε ο Τόμας Ζέλερ, ομότιμος καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης στο Amherst, ο οποίος δεν ήταν συμμετείχε στην έρευνα. «Αυτή είναι μια πρώιμη ένδειξη ότι οι επιβλαβείς χημικές ουσίες -σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτες- εισχωρούν στον ανθρώπινο πληθυσμό».

Δεν είναι όμως μόνο οι πλαστικές συσκευασίες που κρύβουν επικίνδυνες χημικές ουσίες για το φαγητό μας. «Πιθανώς το χειρότερο είναι το ανακυκλωμένο χαρτί και χαρτόνι», είπε η Μάνκε. «Και ξέρω ότι είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς».

Οι επιστήμονες λένε ότι υπάρχει ανάγκη για καλύτερες δοκιμές της συσκευασίας των τροφίμων και περαιτέρω κανονισμούς σχετικά με το τι θεωρείται ασφαλές για την τοποθέτηση τροφίμων, αλλώ «αυτό που ανησυχεί πολύ τον Έρικ Σέι, εκπρόσωπος του American Chemistry Council, μιας ομάδας εμπορίου χημικών, είναι ότι «αυτό δεν συμβαίνει».

Only in

H Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε τη νέα Κομισιόν - Ο ρόλος του Τζιτζικώστα

Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου την νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024