Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Χεζμπολάχ: Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός τραυματιών και νεκρών μετά τις ταυτόχρονες εκρήξεις

Χεζμπολάχ: Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός τραυματιών και νεκρών μετά τις ταυτόχρονες εκρήξεις

Ταυτόχρονες εκρήξεις σε βομβητές που χρησιμοποιούσαν μέλη και εργαζόμενοι της Χεζμπολάχ εξερράγησαν προκαλώντας πανικό στον Λίβανο - 200 από τους τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση

Πάνω από 2.700 είναι οι τραυματίες και τουλάχιστον 9 οι νεκροί από τις ταυτόχρονες εκρήξεις σε συσκευές επικοινωνίας που χρησιμοποιούσαν μέλη και εργαζόμενοι της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Την ενημέρωση έκανε ο υπουργός Υγείας της χώρας, την ώρα που στους δρόμους επικρατεί πανικός καθώς οι τραυματίες προσπαθούν να φτάσουν στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία του Λιβάνου.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ένα 8χρονο κορίτσι ενώ από τους χιλιάδες τραυματίες οι 200 είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι εκρήξεις έγιναν ταυτόχρονα σε διάφορα σημεία της χώρας και 100 νοσοκομεία έχουν δεχτεί τραυματίες μέχρι στιγμής.

Τα νοσοκομεία στο νότιο τμήμα της χώρας έχουν υπερβεί τη χωρητικότητά τους και το υπουργείο εργάζεται για τη μεταφορά τραυματιών σε εγκαταστάσεις σε άλλα σημεία.

Ο Λίβανος είναι αντιμέτωπος με μεγάλη οικονομική κρίση με το κράτος να είναι στα όρια της χρεοκοπίας.

Η επίθεση αυτή αποτελεί από μόνη της μία επιπλέον κρίση σε μία χώρα με πολλά ανοιχτά τραύματα.

Προσοχή σκληρές εικόνες

Η πλειοψηφία των τραυματισμών που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής είναι είτε στο πρόσωπο είτε στα χέρια – και σε ορισμένες περιπτώσεις, στην κοιλιά, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου.

Χεζμπολάχ: Το Ισραήλ θα τιμωρηθεί

Η Χεζμπολάχ σε ανακοίνωσή της έδειξε το Ισραήλ ως υπεύθυνο και υποσχέθηκε ότι θα το τιμωρήσει.

«Αφού εξετάσαμε όλα τα γεγονότα, τα τρέχοντα δεδομένα και τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με την αμαρτωλή επίθεση που έλαβε χώρα σήμερα το απόγευμα, θεωρούμε τον ισραηλινό εχθρό πλήρως υπεύθυνο για αυτή την εγκληματική επίθεση που στόχευε και αμάχους», ανέφερε η ομάδα.

Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει την «παλαιστινιακή αντίσταση» και πρόσθεσε ότι ο «ύπουλος και εγκληματικός εχθρός σίγουρα θα τιμωρηθεί για αυτή την επιθετική πράξη».

Το Ισραήλ δεν έχει προβεί ακόμα σε κανένα σχόλιο, ωστόσο ευρέως εκτιμάται ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

Μάλιστα το πρωί της Τρίτης ο Νετανιάχου πρόσθεσε την «επιστροφή των κατοίκων του βορρά στα σπίτια τους» στους στόχους του πολέμου, κάτι που σύμφωνα με αναλυτές σηματοδοτεί την πρόθεση κλιμάκωσης από την πλευρά του Ισραήλ.

Οι εκρήξεις ήρθαν κάποιες ώρες μετά την «προειδοποίηση» των ΗΠΑ σε Ισραηλινούς αξιωματούχους να μην κλιμακώσουν τον πόλεμο στον Λίβανο.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η πρωτοφανής αυτή επίθεση έχει σκοπό να τρομοκρατήσει τον κόσμο στον Λίβανο και να πιέσει τη Χεζμπολάχ, η οποία βρέθηκε αντιμέτωπη με μεγάλα κενά στην ασφάλειά της.

«Χιλιάδες απόπειρες δολοφονίας»

«Πρόκειται για χιλιάδες απόπειρες δολοφονίας ταυτόχρονα που συνέβησαν σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές. Ο ψυχολογικός αντίκτυπος είναι τεράστιος. Θα επηρεάσει τη Χεζμπολάχ», δήλωσε στο AJ ο Ναβάρ Σαμπάν, αναλυτής ζητημάτων ασφαλείας.

Πριν λίγους μήνες ο ηγέτης της Χεζμπολάχ είχε προειδοποιήσει τα μέλη της οργάνωσης, ειδικά αυτά που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή κατά μήκος των νοτίων συνόρων του Λιβάνου, να μη χρησιμοποιούν smartphones καθώς Ισραήλ έχει την τεχνολογία να διεισδύσει και να διαπεράσει αυτές τις συσκευές.

Ωστόσο η επίθεση τώρα δείχνει ότι τα κενά στην οργάνωση δεν μπόρεσαν να καλυφθούν παρά το γεγονός ότι υπήρχε η υποψία ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να παγιδεύσει συσκευές επικοινωνίας.

Με τη Μέση Ανατολή να είναι καζάνι που βράζει εδώ και σχεδόν ένα χρόνο το νέο επεισόδιο προκαλεί νέες ανησυχίες για κλιμάκωση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο αρθρογράφος της ισραηλινής Haaretz, Αμίρ Ορέν, είπε ότι ελπίζει ότι το επεισόδιο αυτό να είναι ένα «υποκατάστατο χερσαίου ελιγμού» και όχι προαναγγελία ευρύτερου πολέμου από το Ισραήλ.

Only in

Τα «μαθηματικά» Γεωργιάδη για τις ελλείψεις γιατρών στο ΕΣΥ τον εκθέτουν - Η υγεία δεν είναι αριθμοί

Με τον πλέον εμφατικό τρόπο αναδεικνύεται το μεγάλο θέμα της υποστελέχωσης του ΕΣΥ με τον Άδωνι Γεωργιάδη να επιχειρεί μια επικοινωνιακή ντρίπλα ανοίγοντας τη βεντάλια του προβλήματος και εκτός Ελλάδας αλλά η πραγματικότητα είναι αμείλικτη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024