Υπόθεση Ζιζέλ Πελικό: «Αποδέχομαι όλες τις κατηγορίες… είμαι βιαστής όπως όλοι σε αυτό το δωμάτιο»
Ο 71χρονος Ντομινίκ Πελικό που κατηγορείται για τους εκατοντάδες βιασμούς της 72χρονης Ζιζέλ Πελικό, αποδέχτηκε σήμερα στη δίκη όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Ο 71χρονος Ντομινίκ Πελικό ομολόγησε πως επί μία δεκαετία νάρκωνε τη σύζυγό του Ζιζέλ Πελικό και καλούσε αγνώστους μέσα στο ίδιο τους το σπίτι για να τη βιάζουν.
Ο Πελικό εμφανίστηκε στη σημερινή δίκη με μπαστούνι καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, τα οποία είχαν οδηγήσει σε αναβολή της δίκης.
«Αποδέχομαι τις κατηγορίες στο σύνολό τους… είμαι βιαστής όπως όλοι οι άλλοι στην αίθουσα», ομολόγησε ο Πελικό σύμφωνα με το γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι BFM TV.
«Δεν της άξιζε αυτό, το αναγνωρίζω» δήλωσε ο κατηγορούμενος για την πρώην γυναίκα του.
«Ζητώ τη συγχώρεσή σας»
Εκτός από τον Πελικό —το «τέρας της Αβινιόν» όπως τον χαρακτηρίζουν— άλλοι 50 άνδρες κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στις ειδεχθείς πράξεις και δικάζονται στην ίδια δίκη, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν σχολιάσει τις κατηγορίες που τους βαρύνουν.
«Μετανιώνω για ό,τι έκανα»
«Ζητώ από τη σύζυγό μου, τα παιδιά μου, τα εγγόνια μου να δεχτούν τη συγγνώμη μου. Μετανιώνω για ό,τι έκανα. Ζητώ τη συγχώρεσή σας…», συνέχισε ο Πελικό.
«Είναι δύσκολο να ακούει κανείς από το στόμα του κ. Πελικό αυτά που μόλις είπε»
Είπε στο δικαστήριο ότι είχε δύσκολη ανατροφή και ότι είχε πέσει και ο ίδιος θύμα βιασμού. Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, όσο μίλαγε ξέσπαγε σε κλάματα.
Η 72χρονη Ζιζέλ Πελικό, η οποία βρισκόταν στην αίθουσα του δικαστηρίου κατά τη διάρκεια της εμφάνισής του στο εδώλιο, μίλησε επίσης, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, λέγοντας: «Είναι δύσκολο να ακούει κανείς από το στόμα του κ. Πελικό αυτά που μόλις είπε».
Ορισμένοι από τους κατηγορουμένους δήλωσαν ότι πίστευαν ότι η Ζιζέλ προσποιούνταν ότι κοιμόταν και ότι στην πραγματικότητα είχε συναινέσει στο σεξ.
Εάν κριθούν ένοχοι, οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών.
Διαδηλώσεις σε Γαλλία και Βέλγιο
Η Ζιζέλ Πελικό επέμεινε σε μια δημόσια δίκη για να εκθέσει τον ίδιο και τους άλλους άνδρες που κατηγορούνται για τον βιασμό της και να ρίξει φως στη σεξουαλική βία, δήλωσαν οι δικηγόροι της.
Για πολλούς, η Ζιζέλ έχει γίνει σύμβολο του αγώνα κατά της σεξουαλικής βίας στη Γαλλία. Το Σάββατο εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, συγκεντρώθηκαν σε πόλεις της χώρας για να διαδηλώσουν και να δηλώσουν τη στήριξή τους προς εκείνη.
Φεμινιστικές οργανώσεις έκαναν έκκληση για την πραγματοποίηση περίπου 30 συγκεντρώσεων σε πόλεις από τη Μασσαλία μέχρι το Παρίσι, όπου στην Place de la Republique (Πλατεία της Δημοκρατίας) πανό έγραφαν «Στηρίζουμε τη Ζιζέλ» ή «Η Ντροπή Πρέπει να Αλλάξει Στρατόπεδο» ή «Θύματα, Σας Πιστεύουμε».
«Θέλαμε να στείλουμε το μήνυμα ότι πιστεύουμε στα θύματα»
Καθώς η απίστευτη ιστορία της έχει συγκλονίσει ολόκληρη τη Γαλλία από τότε που ξεκίνησε η δίκη στις αρχές του μήνα, η 72χρονη σήμερα Πελικό έχει γίνει σύμβολο σθένους και αντοχής στη μάχη κατά της σεξουαλικής βίας.
«Την ευχαριστούμε χίλιες φορές για το τεράστιο κουράγιο της», είπε η στρατευμένη φεμινίστρια Φατιμά Μπενομάρ της ένωσης «Coudes a Coudes» στο BFM TV, προσθέτοντας ότι οι συγκεντρώσεις θα τιμήσουν όλα τα θύματα βιασμού.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας των Βρυξελλών, περίπου 250 άτομα συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου (14/9) στη βελγική πρωτεύουσα για να υποστηρίξουν τη Ζιζέλ Πελικό, την κόρη της Καρολίν Νταριάν, αλλά και όλα τα θύματα βιασμού και σεξουαλικής βίας.
Όπως αναφέρει το βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο, rtl η διαδήλωση οργανώθηκε από την ιδρύτρια του κινήματος «Balance ton bar».
«Αυτή η ιστορία απηχεί πλήρως το κίνημα που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, όπου μιλούσαμε για τη σεξουαλική βία και την υποταγή μέσω χημικών ουσιών», σημειώνει η Μαϊτέ Μές, ιδρύτρια αυτού του διαδικτυακού κινήματος.
«Θέλαμε να δείξουμε την υποστήριξή μας στη Ζιζέλ Πελικό, αλλά και να στείλουμε το μήνυμα ότι πιστεύουμε στα θύματα», αλλά και τη σημασία της κινητοποίησης όπως προσέθεσε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις