Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα αγροτικά προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα αγροτικά προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ

Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για τα αγροτικά προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ με τις ψήφους της ΝΔ

Με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας εγκρίθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Διαδικασίες ελέγχου, διοικητικά μέτρα και κυρώσεις στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων». Κατά της αρχής του νομοσχεδίου δήλωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση την Πλεύση Ελευθερίας που δήλωσε «παρών».

«Η κυβέρνηση έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για να αφήσουμε πίσω τις παθογένειες του παρελθόντος», ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, ο οποίος μιλώντας στη Βουλή παρέθεσε στοιχεία για «την πρόοδο που έχει τελειώσει τα τελευταία χρόνια».

«Ξέρετε πού βρισκόταν το ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων το 2017; Υπήρχε ένα έλλειμμα περίπου 731 ευρώ και σήμερα έχουμε πλεόνασμα 452 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό δεν έγινε συμπωματικά. Έγινε γιατί κάτι άλλαξε, γιατί υπήρξε ένα συγκροτημένο σχέδιο από την κυβέρνηση, η οποία επιχείρησε με μια δέσμη μέτρων να στηρίξει την πρωτογενή παραγωγή», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «τα 3 τελευταία χρόνια δόθηκαν 240 ευρώ για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης. για το πετρέλαιο. Αυτός και ένας τρόπος να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να ενισχυθεί ο αγροτικός κόσμος. Το 2020 καταγεγραμμένοι απασχολούμενοι στον πρωτογενή τομέα ήταν 412.000 άνθρωποι και το 2023 είναι 481.000. Οι συνολικές εξαγωγές για τα φρούτα, τα οπωροκηπευτικά και τα λαχανικά το 2019 ήταν 2,2 δισ. ευρώ ενώ το 2023 έφτασαν στα 3,2 δισ. ευρώ».

«Θα γίνει έρευνα και αν προκύψουν ευθύνες, αυτές θα αποδοθούν», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Έρευνα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο κ. Τσιάρας απάντησε και στις επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την κατάσταση στον ΟΠΕΚΕΠΕ. «Θα γίνει έρευνα και αν προκύψουν ευθύνες, αυτές θα αποδοθούν», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος όμως δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι οι προβληματικές περίοδοι, κατά τις άλλες επιβλήθηκαν πρόστιμο, τοποθετούνται στο «βαθύ παρελθόν, πριν το 2010 δηλαδή, περίοδοι κατά την οποία τουλάχιστον δύο πολιτικά κόμματα ήταν στην κυβέρνηση».

«Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει έναν πραγματικά κρίσιμο ρόλο. Είναι ο ανεξάρτητος πιστοποιημένος οργανισμός, ο οποίος δέχεται και διανέμει τους κοινοτικούς πόρους και αυτός είναι πολύ κρίσιμος, για τη λειτουργία της αγροτικής οικονομίας, της οικονομίας του πρωτογενούς τομέα», είπε ο κ. Τσιάρας και υπογράμμισε ότι «υπάρχει πραγματική ανάγκη να καθαρίσει αυτό το τοπίο».

Στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα προϊόντα ΠΟΠ, τα κόμματα της αντιπολίτευσης περιέγραψαν μια ζοφερή εικόνα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ που έφερε σε δεινή θέση στον αγροτικό κόσμο και βρίσκεται στο μικροσκόπιο των υπηρεσιών της Κομισιόν. «Προσπαθούμε να κάνουμε ένα σχέδιο δράσης, και με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΕ και της DGAgri, επιχειρούμε τον πραγματικό εκσυγχρονισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ, τη στελέχωσή του, την ακόμη μεγαλύτερη διαφάνεια, την έγκαιρη πληρωμή, όλα τα ζητήματα που στο παρελθόν ήταν προβλήματα», είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και εξήγησε: «το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή ο ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκεται σε καθεστώς επιτήρησης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι στην πραγματικότητα το εχέγγυο για να γίνουν τα απαραίτητα βήματα και να υλοποιηθεί βήμα-βήμα το σχέδιο. Η δράση αυτή έχει συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Την επιτήρηση της έχει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Είναι ο φορέας που δίνει την πιστοποίηση ΟΠΕΚΕΠΕ».

Ζητούμενο, είπε ο κ. Τσιάρας, είναι να δημιουργήσουμε μια άλλη προοπτική για τον πρωτογενή τομέα. «Αν δεν επενδύσουμε στα προϊόντα που έχουν συγγενό πλεονέκτημα και φέρνουν προστιθέμενη αξία στην οικονομία του πρωτογενούς τομέα και στην εθνική οικονομία, δεν θα πετύχουμε τον στόχο μας», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε πως οι αλλαγές που προετοιμάζει το υπουργείο θα με διάλογο, με συνεννόηση, με τους θεσμικούς φορείς του παραγωγικού κόσμου, στη λογική που υπαγορεύει η σύγχρονη πραγματικότητα.

Σε νέες βάσεις

«Είμαστε διατεθειμένοι να θέσουμε νέες βάσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ ο οποίος δεν έπρεπε να χρειάζεται κανένα άλλο και να είναι αυτόνομος για να δώσει τις επιδοτήσεις. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι είναι να τηρήσουμε αυτό που είπε ο πρωθυπουργός, δηλαδή να παίρνουν τις ενισχύσεις, να παίρνουν τις επιδοτήσεις αυτοί οι οποίοι τις δικαιούνται», είπε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας.

«Ο πρωτογενής τομέας πρέπει να πάει μπροστά. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να τρέξουμε πιο γρήγορα και αυτό κάνουμε. Το σημερινό σχέδιο νόμου είναι ένα τμήμα αυτής της προσπάθειας», είπε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης. Ο υφυπουργός κάλεσε τα κόμματα να στηρίξουν αυτές τις ρυθμίσεις «ώστε να στείλετε ένα μήνυμα ότι μπροστά στο συμφέρον της χώρας, των προϊόντων μας και σαφώς των παραγωγών, συμφωνούμε στις βασικές αρχές» και υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί μια προσπάθεια ενίσχυσης και ανάδειξης των προϊόντων ΠΟΠ. , ΠΓΕ και ΕΠΙΠ και προσπάθεια στήριξης των Ελλήνων παραγωγών, είναι ένα νομοσχέδιο που θα οδηγήσει σε καλύτερο έλεγχο της παραγωγής και της εμπορίας.

Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ

Only in

Η ίδια κοροϊδία – πάλι

Τα μέτρα «σωτηρίας» του αθηναϊκού κέντρου από το AirBnb, κάθε άλλο παρά σωτήρια αποδεικνύονται.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024