Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Δέκα χιλιάδες υποθέσεις από τα δικαστήρια πέρασαν στους δικηγόρους

Δέκα χιλιάδες υποθέσεις από τα δικαστήρια πέρασαν στους δικηγόρους

Ειδικότερα από την ημέρα εφαρμογής της νομοθετικής ρύθμισης περίπου 10.000 υποθέσεις έχουν μεταφερθεί προς επίλυση, από τους Δικαστές στους Δικηγόρους.

Δέκα χιλιάδες υποθέσεις ρυθμίστηκαν από δικηγόρους τους τελευταίους μήνες με βάση το νόμο για τη μεταφορά της δικαστικής ύλης από τα δικαστήρια σε δικηγόρους.

Τα στοιχεία προκύπτουν με βάση τα επίσημα δεδομένα που έχουν τεθεί υπόψη του υπουργείου Δικαιοσύνης Σύμφωνα μάλιστα με τα ίδια στοιχεία το ίδιο χρονικό διάστημα έχουν εκδοθεί από δικηγόρους περίπου 125.000 ένορκες βεβαιώσεις.

Κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό του νέου αυτού νόμου το υπουργείο Δικαιοσύνης  επισημαίνει πως μέσω των συγκεκριμένων διατάξεων «  ακόμη σημαντικό βήμα για ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης στη χώρα μας είναι σε πλήρη εξέλιξη και αποδίδει τους πρώτους καρπούς». Και προσθέτει πως «η  νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη μεταφορά δικαστηριακής ύλης σε δικηγόρους σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία προκαλεί ικανοποίηση αλλά και αισιοδοξία για το μέλλον».

Ειδικότερα από την ημέρα εφαρμογής της νομοθετικής ρύθμισης περίπου 10.000 υποθέσεις έχουν μεταφερθεί προς επίλυση, από τους Δικαστές στους Δικηγόρους.

Αυτές αφορούν στην ίδρυση Σωματείων, σε εγγραφές και εξαλείψεις προσημειώσεων καθώς και σε έκδοση κληρονομητηρίων. Ταυτόχρονα, στο ίδιο διάστημα έχουν εκδοθεί από τους Δικηγόρους, περίπου 125.000 ένορκες βεβαιώσεις.

Με τον τρόπο αυτό μεταφέρεται ύλη στους δικηγόρους, η οποία μέχρι προσφάτως απασχολούσε αποκλειστικά τα δικαστήρια, χωρίς όμως να υφίσταται αντιδικία. Αυτό σημαίνει απαλλαγή φόρτου εργασίας από τους Δικαστές, ουσιαστική ενίσχυση του Δικηγορικού Σώματος και ταχύτατη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Επιπλέον από την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρεται  ότι «Λόγω του κύρους του δικηγορικού σώματος και του χαρακτήρα του δικηγόρου ως άμισθου δημόσιου λειτουργού και συλλειτουργού της Δικαιοσύνης εξασφαλίζεται η ποιότητα και ασφάλεια στη μεταφορά των διαδικασιών. Σημειώνεται ότι οι ένορκές βεβαιώσεις λαμβάνονται αποκλειστικά από συμβολαιογράφους και δικηγόρους, αποφορτίζοντας τις γραμματείες των Δικαστηρίων. Με τις παραπάνω παρεμβάσεις επιδιώκεται, η αποφόρτιση των δικαστηρίων από διαδικασίες που μπορούν με πρόσφορο τρόπο να διενεργηθούν από τους δικηγόρους μέσω της μεταφοράς ύλης από τα δικαστήρια με σκοπό την άμεση και αποτελεσματική ολοκλήρωση νομικών ενεργειών και κατ’ επέκταση την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης».

Only in

Ειδικός αναλυτής στο in: Παγίδευσε η Μοσάντ τους βομβητές της Χεζμπολάχ σε συνεννόηση με την προμηθεύτρια εταιρεία;

Η έκτακτη μαζική αγορά τηλεειδοποιητών από την λιβανέζικη οργάνωση για να αποφεύγει δολοφονίες από drones και πυραύλους μέσω στιγμάτων κινητών κι οι αναφορές Ελλήνων ειδικών. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή μυστική επιχείρηση του Ισραήλ ή συμβαίνει κάτι άλλο;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024