Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Νοσοκομείο Έλενα Βενιζέλου: Ελλείψεις προσωπικού και λιγότερα χειρουργεία – Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Νοσοκομείο Έλενα Βενιζέλου: Ελλείψεις προσωπικού και λιγότερα χειρουργεία – Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Ο Σεπτέμβριος θα έχει λιγότερα χειρουργεία στο νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου» με τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν ότι υπάρχουν μεγάλες λίστες αναμονής

Το μαιευτήριο Έλενα, το μεγαλύτερο γυναικολογικό νοσοκομείο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα που εκτείνονται από το γνωστό ζήτημα των ελλείψεων προσωπικού μέχρι τις κτιριακές υποδομές.

Το σωματείο των εργαζομένων καταγγέλλει ότι η εγκατάλειψη του νοσοκομείου το οδηγεί στην απαξίωση, το κλείσιμο και στο τέλος την ιδιωτικοποίηση καθώς πλέον γίνονται λιγότερα χειρουργεία με τις λίστες αναμονής να μακραίνουν, η μονάδα των νεογνών να λειτουργεί με τους μισούς γιατρούς σε σχέση με κάποια χρόνια πριν ενώ οι μαίες αναγκάζονται να αγοράζουν παπούτσια και ρούχα μόνες τους.

Μόνο τρεις μέρες χειρουργείων όλο το Σεπτέμβρη για καρκίνο μαστού, με αναμονές να φτάνουν μέχρι και τέλη Δεκεμβρίου

Οι ελλείψεις, όπως αναφέρει το σωματείο, αφορούν σε γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό ενώ τα κτιριακά προβλήματα παραμένουν μεγάλα. Στην πρόσφατη νεροποντή το νερό πλημμύρισε το υπόγειο αλλά και το ισόγειο, ενώ το καλοκαίρι ήταν εφιαλτικό καθώς ο κλιματισμός υπολειτουργούσε.

Η ανακοίνωση των εργαζομένων

  • Το μεγαλύτερο μαιευτήριο γυναικολογικό νοσοκομείο των Βαλκανίων κινδυνεύει με κλείσιμο από την εγκατάλειψη και την ιδιωτικοποίηση.
  • Το υποστελεχωμένο τμήμα αιμοδοσίας, με παροπλισμένο τεχνολογικό εξοπλισμό ( αναλυτής )μετά την αναίτια και εκδικητική μετακίνηση συναδέλφισσας στο Ιπποκράτειο κινδυνεύει με κλείσιμο
  • Τα χειρουργεία οδηγούνται σε αναστολή. Με 1 χειρουργική αίθουσα να λειτουργεί το τελευταίο διάστημα.
  • Μόνο τρεις μέρες χειρουργείων όλο το Σεπτέμβρη για καρκίνο μαστού, με αναμονές να φτάνουν μέχρι και τέλη Δεκεμβρίου. Ενώ μέχρι πρόσφατα έδιναν 6 μέρες το μήνα στο κατώτερο όριο ασφαλείας δηλαδή.
  • Η αναμονή για παιδοχειρουργικά περιστατικά με δυο μέρες χειρουργείων το μήνα και λίστα 50 παιδιά φτάνει κοντά στον ένα χρόνο
  • Μόνο 1 μέρα γυναικολογικών χειρουργείων δίνονται όλο το Σεπτέμβρη σε κάθε κλινική.
  • Και όλα αυτά λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε αναισθησιολόγους και νοσηλευτικού προσωπικού
  • Η έλλειψη τεχνολόγων στο Ακτινολογικό οδηγεί σε διάλυση το τμήμα και σε εξουθένωση το λιγοστό προσωπικό που είναι στα πρόθυρα συνταξιοδότησης
  • Ογκολογικό μόνο με έναν διευθυντή ιατρό και μεγάλες ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού
  • Μονάδα νεογνών με ελλείψεις ιατρών σχεδόν λείπουν οι μισοί καθώς και μαιών με αποτέλεσμα να παραμένουν κλειστές αίθουσες και η εξάντληση να έχει χτυπήσει κόκκινο. Ούτε ρούχα και παπούτσια δεν δίνουν και τα αγοράζουν οι εργαζόμενες μόνες τους
  • Παθολογοανατομικό εργαστήριο με τεράστιες ελλείψεις με αποτέλεσμα οι βιοψίες να καθυστερούν πέρα από 3 μήνες
  • Διοικητικό προσωπικό εξουθενωμένο κάνει βόλτες το νοσοκομείο ακόμα και σε 3 ή τέσσερα τμήματα την ημέρα
  • Επικουρίες δηλαδή καθημερινές μετακινήσεις νοσηλευτριών και μαιών που διαλύουν την ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου
  • Υποδομές υπό κατάρρευση μετά από ένα εφιαλτικό καλοκαίρι με κλιματισμό που υπολειτουργούσε, με μπλακ άουτ που προκάλεσε βλάβες σε πανάκριβα μηχανήματα αλλά και τώρα στην πρόσφατη καταιγίδα το νερό πλημμύρισε τα υπόγεια και το ισόγειο του νοσοκομείου (το νερό στην τραπεζαρία μέχρι το γόνατο)

Το Σωματείο εργαζομένων Έλενα Βενιζέλου αναφέρει ακόμα πως «σε αυτές τις άθλιες συνθήκες όλο το προσωπικό με ηρωικές προσπάθειες κρατάει όρθιο το νοσοκομείο ενώ η διοίκηση και το υπουργείο το βασανίζουν και το απαξιώνουν, ενώ τους συμβασιούχους πχ τους απειλούν με απόλυση».

Από το 2019 έχει να βγει προκήρυξη για νεογνολόγους

Το in επικοινώνησε με τον γραμματέα του νοσοκομείου Κώστα Καταραχιά ο οποίος μεταξύ άλλων μας ανέφερε ότι ενώ από το 2019 ισχύει ο νόμος του 1 προς 1, δηλαδή όταν φεύγει ένας γιατρός του ΕΣΥ πρέπει να έρχεται άλλος στη θέση του, δεν έχουν προκηρυχθεί καν θέσεις νεογνολόγων εδώ και πέντε χρόνια με αποτέλεσμα από 15 μόνιμους και 5 εξειδικευμένους το 2019, τώρα να εργάζονται μόνο 11.

«Ο αριθμός των χειρουργείων ανά κλινική μειώθηκε τον Σεπτέμβριο» ανέφερε ο κ. Καταραχιάς και τόνισε ότι οι εργαζόμενοι αγωνίζονται για να κρατήσουν τα νοσοκομεία όρθια για όλον τον κόσμο που τα έχει ανάγκη.

Αύριο Πέμπτη το σωματείο καλεί σε συνέντευξη Τύπου και συγκέντρωση στο νοσοκομείο, ενώ θα συμμετάσχει στις δράσεις της ΠΟΕΔΗΝ στις 25 Νοέμβρη με στάση εργασίας και κινητοποίηση στο «Έλενα Βενιζέλου» και στις 17 Οκτωβρίου σε πανελλαδική απεργία.

Επικοινωνήσαμε επίσης με τη διοικήτρια του νοσοκομείου, κ. Δήμητρα Παππά, η οποία όμως δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει καταγγελίες που – κατά τη γνώμη της – δεν εκπροσωπούν το σωματείο αλλά κάποιους εργαζόμενους.

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024