Μεγάλη αντιφασιστική διαδήλωση διοργανώνεται σήμερα στο Κερατσίνι στα 11 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Ο Παύλος Φύσσας είχε στοχοποιηθεί από τη ναζιστική οργάνωση λόγω των αντιφασιστικών στίχων στα τραγούδια του, αλλά και τη γενικότερη δράση του

Η διαδήλωση για τη θλιβερή επέτειο της δολοφονίας του αντιφασίστα μουσικού Killah P., όπως ήταν γνωστός ο Παύλος Φύσσας, θα γίνει στο Κερατσίνι. Η πορεία θα ξεκινήσει από το μνημείο που έχει ανεγερθεί για τον Παύλο Φύσσα στις 17:30 το απόγευμα (οδός Φύσσα 60) και θα κατευθυνθεί προς τη Μάντρα Μπλόκου της Κοκκινιάς.

Στη διαδήλωση καλούν σωματεία και συνδικάτα (ανάμεσά τους το Εργατικό Κέντρο Πειραιά), φοιτητικοί σύλλογοι, αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές κινήσεις, κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς.

Η αφίσα της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) για το σημερινό συλλαλητήριο.

Κλειστοί από τις 15:30 το μεσημέρι της Τετάρτης θα είναι οι σταθμοί της γραμμής 3 του Μετρό «Κορυδαλλός» και «Μανιάτικα».

Συγκεκριμένα, με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας οι συρμοί θα διέρχονται από τους εν λόγω σταθμούς χωρίς να κάνουν στάση και θα επαναλειτουργήσουν κατόπιν νεότερης εντολής.

«Έντεκα χρόνια ούτε βήμα πίσω»

Τις προηγούμενες ημέρες διοργανώθηκαν πολύμορφες εκδηλώσεις στο πλαίσιο του «Αντιφασιστικού Σεπτέμβρη» από τον Σύλλογο Πολιτισμού «Παύλος Killah P Φύσσας», όπως συμβαίνει σταθερά τα τελευταία χρόνια.

Πηγή φωτογραφίας: Σύλλογος Πολιτισμού «Παύλος Killah P Φύσσας»

«Η δολοφονική ναζιστική μηχανή της Χρυσής Αυγής δικάστηκε και καταδικάστηκε στους δρόμους και τις δικαστικές αίθουσες, αλλά δεν έχουμε τελειώσει. Η Χ.Α. και οι οργανώσεις-παραφυάδες της προσπαθούν να ξανασυγκροτηθούν, διατηρώντας ενεργούς πυρήνες δράσης και προπαγάνδας, ενώ οι φασίστες με γραβάτα σχεδόν μονοπωλούν την πολιτική και μιντιακή καθημερινότητα», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος.

Η αφίσα που κυκλοφόρησε ο Σύλλογος Πολιτισμού Παύλος Killah P Φύσσας για τις αντιφασιστικές εκδηλώσεις.

Την Τρίτη το βράδυ διοργανώθηκε συναυλία στα Λιπάσματα της Δραπετσώνας, με τη συμμετοχή πολλών μουσικών και καλλιτεχνών που τίμησαν τη μνήμη του Killah P.

Η δολοφονία του Φύσσα, η αρχή του τέλους της Χρυσής Αυγής

Ο Παύλος Φύσσας έχασε τη ζωή του από το μέλος της Χρυσής Αυγής, Γιώργο Ρουπακιά μετά από επίθεση τάγματος εφόδου της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης στις 18 Σεπτεμβρίου του 2013.

«Ο Παύλος μας είπε να φύγουμε, τρέξτε μας είπε και αρχίσαμε να τρέχουμε. Εκείνος έμεινε πίσω να τους καθυστερήσει!», όπως κατέθεσε φίλος του αντιφασίστα μουσικού, μια φράση που αποτυπώνει τη στάση ζωής του.

Ο ίδιος είχε στοχοποιηθεί από τη ναζιστική οργάνωση λόγω των αντιφασιστικών στίχων στα τραγούδια του, αλλά και τη γενικότερη δράση του.

Συγκλονιστικός είναι ο «προφητικός» στίχος του: «Μια τέτοια μέρα είναι ωραία για να πεθαίνεις, όμορφα κι όρθιος σε δημόσια θέα».

Ο Παύλος Φύσσας όχι μόνο στάθηκε όρθιος μέχρι την τελευταία του στιγμή, αλλά ήταν εκείνος που υπέδειξε στους αστυνομικούς που ήταν παρόντες – και δεν έκαναν ό,τι έπρεπε για να σταματήσουν την επίθεση του τάγματος εφόδου – τον δολοφόνο του, Γιώργο Ρουπακιά με αποτέλεσμα εκείνος να συλληφθεί.

Ο αντιφασίστας μουσικός μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας με τραύματα από μαχαίρι στο στήθος, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του τις πρώτες πρωινές ώρες της 18ης Σεπτεμβρίου του 2013.

Η δολοφονία του αποτέλεσε την αρχή του τέλους της ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, η οποία είχε ήδη δολοφονήσει τον Πακιστανό μετανάστη Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα, είχε επιτεθεί σε αφισοκολλητές του ΠΑΜΕ μια εβδομάδα πριν από τη δολοφονία Φύσσα, ενώ είχε προχωρήσει σε εκατοντάδες επιθέσεις κατά μεταναστών (όπως τους Αιγύπτιους ψαράδες), μελών αριστερών οργανώσεων, ατόμων από την LGBTQ+ κοινότητα, καλυπτόμενη και από τον μανδύα του κοινοβουλευτικού κόμματος (είχε μπει στη Βουλή το 2012).

Μάγδα Φύσσα: «Ο Παύλος τα κατάφερε… Γιε μου»

Το αντιφασιστικό κίνημα μετά τη δολοφονία του Φύσσα γιγαντώθηκε και έπαιξε κρίσιμο ρόλο για να καταδικαστεί η Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση σε μια ιστορική απόφαση που ανακοινώθηκε την 7η Οκτωβρίου του 2020.

Η δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού ήταν ένα από τα μεγάλα κεφάλαια της «Δίκης της Χρυσής Αυγής» όπου καταδικάστηκε η ηγεσία της οργάνωσης (Μιχαλολιάκος, Λαγός, Κασιδιάρης, Παππάς, Ματθαιόπουλος, Παναγιώταρος, Γερμενής) και συνολικά 57 άτομα.

Ο Γιώργος Ρουπακιάς κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση με θύμα τον Παύλο Φύσσα.

Με το άκουσμα της απόφασης, η Μάγδα Φύσσα ξέσπασε σε λυγμούς και είπε τη φράση που έμεινε στην ιστορία: «Ο Παύλος τα κατάφερε… Γιε μου».

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Εφετείο και ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και συνθήματα μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε επίθεση με «βροχή» δακρυγόνων προς τους συγκεντρωμένους.

Από τις 15 Ιουνίου του 2022 είναι σε εξέλιξη η δίκη της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό.