Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Μετφορμίνη: Ηλικιωμένοι μακάκοι κράτησαν μυαλό ξυράφι χάρη σε κοινό φάρμακο για τον διαβήτη

Μετφορμίνη: Ηλικιωμένοι μακάκοι κράτησαν μυαλό ξυράφι χάρη σε κοινό φάρμακο για τον διαβήτη

Η μετφορμίνη, αντιδιαβητικό φάρμακο που κυκλοφορεί εδώ και δεκαετίες, έκανε τους εγκεφάλους γερασμένων πιθήκων να μοιάζουν χρόνια νεότεροι.

Οι ενδείξεις για την αντιγηραντική δράση του αντιδιαβητικού φαρμάκου μετφορμίνη δείχνουν να ενισχύονται από μικρή από ελπιδοφόρα μελέτη που δείχνει επιβράδυνση της έκπτωσης των γνωσιακών ικανοτήτων σε ηλικιωμένους μακάκους.

Ηλικιωμένα πειραματόζωα που λάμβαναν καθημερινές δόσεις μετφορμίνης για τρεις μήνες είχαν εγκεφάλους που θύμιζαν μακάκους νεότερους κατά έξι έτη, νούμερο που αντιστοιχεί σε περίπου 18 ανθρώπινα χρόνια, αναφέρουν στην έγκριτη επιθεώρηση Cell ερευνητές από την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Η μετφορμίνη χρησιμοποιείται εδώ και 60 χρόνια στην αντιμετώπιση του διαβήτη κκαι θεωρείται φάρμακο χαμηλού κόστους. Τα τελευταία χρόνια ερευνάται και για πιθανά οφέλη στην πρόληψη του καρκίνου και των καρδειαγγειακών παθήσεων, μεταξύ άλλων.

Μελέτες σε πειραματόζωα και ανθρώπους υποδεικνύουν ότι η μετφορμίνη μπορεί να έχει μια ευρύτερη αντιγηραντική δράση, η οποία μέχρι σήμερα δεν είχε εξεταστεί σε πρωτεύοντα θηλαστικά.

Η διεθνής έρευνα, με επικεφαλής ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, συγκρίνει 12 ηλικιωμένους μακάκους τους ταινιώδεις (Macaca fascicularis) που λάμβαναν μετφορμίνη με ομάδες ηλικιωμένων και νεαρότερων ζώων που δεν έλαβαν το φάρμακο.

Ανά διαστήματα λαμβάνονταν δείγματα από 79 είδη ιστών και οργάνων και τα ζώα υποβάλλονταν σε τομογραφίες και άλλες ιατρικές εξετάσεις. Εξετάζοντας τη δραστηριότητα των κυττάρων στα δείγματα, οι ερευνητές υπολόγιζαν την «βιολογική ηλικία» των μακάκων, η οποία δεν συμπίπτει απαραίτητα με τη χρονολογική ηλικία.

Επιβράδυνση της γήρανσης καταγράφηκε έτσι σε όργανα όπως οι πνεύμονες, το ήπαρ, οι νεφροί, το δέρμα και ο πρόσθιος φλοιός του εγκεφάλου. Ένα άλλο σημαντικό εύρημα ήταν η μείωση της χρόνιας φλεγμονής, βασική συνέπεια της γήρανσης.

Ένας σημαντικός περιορισμός της μελέτης είναι ο μικρός αριθμός των πειραματόζωων.

Στο μεταξύ όμως, η φαρμακοβιομηχανία MSD ξεκινά δοκιμή σε 120 εθελοντές που θα εξετάσει αν η μετφορμίνη επιβραδύνει τη γήρανση, ενώ μια δεύτερη μελέτη στις ΗΠΑ θα δοκιμάσει το φάρμακο σε 3.000 άτομα 65 ετών και άνω για τουλάχιστον 6 χρόνια.

Only in

Ειδικός αναλυτής στο in: Παγίδευσε η Μοσάντ τους βομβητές της Χεζμπολάχ σε συνεννόηση με την προμηθεύτρια εταιρεία;

Η έκτακτη μαζική αγορά τηλεειδοποιητών από την λιβανέζικη οργάνωση για να αποφεύγει δολοφονίες από drones και πυραύλους μέσω στιγμάτων κινητών κι οι αναφορές Ελλήνων ειδικών. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή μυστική επιχείρηση του Ισραήλ ή συμβαίνει κάτι άλλο;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024