Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τσερνόμπιλ: Σε δασική πυρκαγιά αποδίδει η Νορβηγία τα αυξημένα επίπεδα καισίου

Τσερνόμπιλ: Σε δασική πυρκαγιά αποδίδει η Νορβηγία τα αυξημένα επίπεδα καισίου

Οι αρμόδιες αρχές της Νορβηγίας και της Φινλανδίας διαβεβαιώνουν ότι τα ίχνη καισίου που μάλλον προέρχονται από το Τσερνόμπιλ είναι πολύ χαμηλά και δεν εμπνέουν ανησυχία για τον άνθρωπο ή το περιβάλλον.

Πυρκαγιά σε δάσος κοντά στο Τσερνόμπιλ είναι η πιθανότατα η αιτία των χαμηλών επιπέδων ραδιενεγού καισίου-137 που ανιχνεύθηκαν στη Νορβηγία, ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας.

Την Τρίτη, η Νορβηγική Αρχή για τη Ραδιενέργεια και την Πυρηνική Ασφάλεια (DSA) είχε αναφέρει ότι οι μετρήσεις της είχαν δείξει «πολύ χαμηλά» επίπεδα ραδιενεργού καισίου στο Σβάνχοβντ και το Βικσγιοεφγιέλ, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία στην Αρκτική.

Αυτό συνέβη την περίοδο 9-16 Σεπτεμβρίου και στο Βικσγιοεφγιέλ το διάστημα 5-12 Σεπτεμβρίου χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για τον άνθρωπο ή το περιβάλλον.

«Η DSA βρίσκει πάντα καίσιο σε όλους τους σταθμούς φίλτρων αέρα στη Νορβηγία, και αυτό συχνά προέρχεται από ανάδευση σκόνης από παλιές καταπτώσεις από το δυστύχημα του Τσέρνομπιλ» διευκρίνισε η υπηρεσία την Τετάρτη.

«Αυτή τη φορά είναι πολύ πιθανό να ευθύνεται η δασική πυρκαγιά γύρω από το Τσέρνομπιλ».

«Μικροσκοπικές ποσότητες»

Η αρχή πυρηνικής ενέργειας της Φινλανδίας ανέφερε από την πλευρά της ότι ανίχνευσε ελαφρώς αυξημένα επίπεδα καισίου και στους έξι σταθμούς της συλλογής.

Το υψηλότερο επίπεδο που παρατηρήθηκε τώρα είναι τα 11 μικρομπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο, ενώ οι κανονικές μετρήσεις στους σταθμούς είναι μικρότερες του ενός μιρκομπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο, αναφέρει, προσθέτοντας ότι μετρήσεις αυτές είναι πολύ μικρές.

Στην ανακοίνωση της αναφέρει επίσης ότι ο μέσος όρος συγκέντρωσης ραδονίου στα φινλανδικά σπίτια είναι 90 μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο, δηλαδή ένα εκατομμύριο φορές υψηλότερο.

« Συνεπώς πρόκειται πράγματι για μικροσκοπικές ποσότητες» καθησυχάσει η ανακοίνωση.

Στις 26 Απριλίου 1986, ο 4ος αντιδραστήρας του πυρηνικού σταθμού του Τσέρνομπιλ της Σοβιετικής Ένωσης τέθηκε εκτός ελέγχου, με αποτέλεσμα να προκληθεί έκρηξη και πυρκαγιά που κατέστρεψε το κτίριο του αντιδραστήρα και απελευθέρωσε μεγάλες ποσότητες ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα.

Το ατύχημα είχε ως αποτέλεσμα να διασπαρούν ποσότητες ιωδιου-131, καισίου-134 και καισίου-137, σε τμήματα της βόρειας Ουκρανίας, της Λευκορωσίας, της Ρωσίας, της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης.

Επιβεβαιώνεται η πυρκαγιά

Στις 9 Σεπτεμβρίου, η Κρατική Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών της Ουκρανίας (DSNS) δήλωσε ότι 399 πυροσβέστες συμμετείχαν στην κατάσβεση πυρκαγιάς σε υπαίθριο χώρο στην περιοχή του Κιέβου.

Η ανακοίνωση πρόσθετε ότι οι εμπειρογνώμονες πραγματοποίησαν αξιολόγηση και διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας ήταν εντός του φυσιολογικού ορίου. Η δήλωση δεν διευκρίνιζε πού σημειώθηκε η πυρκαγιά, ωστόσο ένας εκπρόσωπος της DSNS επιβεβαίωσε αργότερα στην εφημερίδα Ukrainska Pravda, ένα ουκρανικό μέσο ενημέρωσης, ότι η πυρκαγιά βρισκόταν στη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ.

«Υποθέσαμε ότι οι εκπομπές θα μπορούσαν ενδεχομένως να προέρχονται από δασικές πυρκαγιές στην περιοχή της Ουκρανίας, οι οποίες μπορεί να σήκωσαν ραδιενέργεια στον αέρα», δήλωσε η πυρηνική αρχή της Φινλανδίας, προσθέτοντας ότι τα ρεύματα αέρα προέρχονταν από την κατεύθυνση του Τσέρνομπιλ.

Ερωτηθείς σχετικά με την εν λόγω ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: «Δεν υπήρξαν προειδοποιήσεις από τις δικές μας αρμόδιες υπηρεσίες σχετικά με αυξημένα επίπεδα ισοτόπων στην ατμόσφαιρα, δεν υπήρξαν προειδοποιήσεις σχετικά με απειλές για την ανθρώπινη υγεία, ως εκ τούτου δεν έχω τίποτα να πω στην περίπτωση αυτή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Only in

Ειδικός αναλυτής στο in: Παγίδευσε η Μοσάντ τους βομβητές της Χεζμπολάχ σε συνεννόηση με την προμηθεύτρια εταιρεία;

Η έκτακτη μαζική αγορά τηλεειδοποιητών από την λιβανέζικη οργάνωση για να αποφεύγει δολοφονίες από drones και πυραύλους μέσω στιγμάτων κινητών κι οι αναφορές Ελλήνων ειδικών. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή μυστική επιχείρηση του Ισραήλ ή συμβαίνει κάτι άλλο;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024