Αντιμέτωπη με βαρύ πρόστιμο από την ΕΕ για τις φερόμενες προσπάθειές της να κυριαρχήσει στην αγορά των διαφημίσεων βρίσκεται η Meta, καθώς οι Βρυξέλλες επιχειρούν να πατάξουν τις πρακτικές μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών τεχνολογίας στον κόσμο.

Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλούνται οι Financial Times, οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ θα ισχυριστούν ότι η μητρική εταιρεία του Facebook συνδέει τις δωρεάν υπηρεσίες Marketplace της με το κοινωνικό δίκτυο σε μια προσπάθεια να υπονομεύσει τους ανταγωνιστές της.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η απόφαση του μπλοκ θα μπορούσε να έρθει τον επόμενο μήνα.

Τόσο η Κομισιόν όσο και η Meta αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες με τον τεχνολογικό κολοσσό να παραπέμπει σε προηγούμενη δήλωση που έλεγε: «Οι ισχυρισμοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι αβάσιμοι. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τις ρυθμιστικές αρχές για να αποδείξουμε ότι η καινοτομία των προϊόντων μας είναι υπέρ των καταναλωτών και υπέρ του ανταγωνισμού».

Εάν η Meta κριθεί ένοχη, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ποινή έως και 10% των παγκόσμιων ετήσιων εσόδων, τα οποία το 2023 ανήλθαν σε σχεδόν 135 δισ.

Αυτή η αντιμονοπωλιακή έρευνα ξεκίνησε το 2019 μετά από κατηγορίες ανταγωνιστών ότι το Facebook έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης του προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες ενώ επωφελήθηκε από δεδομένα, κυρίως από επιχειρήσεις, που συλλέγει στην πλατφόρμα.

Η υπόθεση της Meta

Τον Δεκέμβριο του 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρείχε αρχικά ευρήματα ότι η Meta στρεβλώνει τον ανταγωνισμό στην αγορά διαδικτυακών απόρρητων διαφημίσεων, καθώς και ότι χρησιμοποιούσε τα δεδομένα στα οποία είχαν πρόσβαση οι επιχειρήσεις δωρεάν για να πουλήσει στη συνέχεια διαφημίσεις στους χρήστες.

Ο Meta μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της υπόθεσης. Εάν ο τεχνολογικός γίγαντας κριθεί ένοχος, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κυρώσεις έως και 10% των παγκόσμιων ετήσιων εσόδων του, τα οποία το 2023 ανήλθαν σε σχεδόν 135 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, οι ρυθμιστικές αρχές επιβάλλουν συνήθως πολύ χαμηλότερες κυρώσεις.

Ο τεχνολογικός γίγαντας υποστήριξε ότι το Facebook Marketplace λειτουργεί σε ένα άκρως ανταγωνιστικό τοπίο και δεν χρησιμοποιεί δεδομένα από ανταγωνιστές στην πλατφόρμα για να τους ανταγωνιστεί, υπογράμμισαν πηγές που γνωρίζουν τη θέση της εταιρείας. Και πρόσθεσαν ότι η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προετοιμάζει την ομάδα της να ξεκινήσει τον επόμενο πενταετή κύκλο στο εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, κάτι που θα μπορούσε να καθυστερήσει περαιτέρω μια ανακοίνωση.

Το στοίχημα της Βερστάγκερ

Αξίζει να σημειωθεί ότι νέα αρμόδια επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού στη θέση της Μαργκρέτε Βεστάγκερ είναι η Ισπανίδα Τερέζα Ριμπέρα.

Η Βεστάγκερ, η οποία ετοιμάζεται να φύγει μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, ήθελε να ολοκληρώσει αυτή την έρευνα εναντίον της Meta πριν τελειώσει τη θητεία της, υπογράμμισαν οι πηγές στους FT.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της υπεύθυνης για την πολιτική ανταγωνισμού του μπλοκ, η Best;agkte έχει επανειλημμένα στοχεύσει τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο, με μερικές από τις πιο σκληρές ενέργειες εναντίον τεχνολογικών κολοσσών όπως η Apple, η Google και η Microsoft .

Οι Βρυξέλλες κέρδισαν μια υπόθεση ορόσημο κατά της Google πριν από μια εβδομάδα, αφού το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το ανώτατο δικαστήριο του μπλοκ, έκρινε ότι ο γίγαντας της αναζήτησης είχε καταχραστεί την ισχύ του στην αγορά κατατάσσοντας τις υπηρεσίες αγορών του έναντι των ανταγωνιστών του, παρέχοντας στον εαυτό του ένα παράνομο και αθέμιτο πλεονέκτημα.

Την ίδια ημέρα, το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ διέταξε την Apple να πληρώσει 13 δισεκατομμύρια ευρώ σε αναδρομικούς φόρους , ανατρέποντας μια προηγούμενη απόφαση. Οι δύο αποφάσεις θεωρήθηκαν ως νίκη για την Vestager.

Το Facebook Marketplace, που κυκλοφόρησε το 2016, είναι μια δημοφιλής πλατφόρμα αγοράς και πώλησης μεταχειρισμένων ειδών, ειδικά ειδών οικιακής χρήσης, όπως έπιπλα. Ωστόσο, οι νεοεισερχόμενοι σε εξειδικευμένες αγορές, όπως η μόδα, έχουν αναδειχθεί ως ανταγωνιστές τα τελευταία χρόνια.