Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
H Google γλίτωσε ευρωπαϊκό πρόστιμο 1,5 δισ. ευρώ για μονοπωλιακές πρακτικές

H Google γλίτωσε ευρωπαϊκό πρόστιμο 1,5 δισ. ευρώ για μονοπωλιακές πρακτικές

Το 2019 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι Google είχε καταχραστεί στην κυριαρχία της στην αγορά online διαφήμισης.

Η Google κατάφερε με την προσφυγή της στα δικαστήρια να αποφύγει πρόστιμο 1,49 δισ. ευρώ που της είχε επιβληθεί προ πενταετίας από την Κομισιόν για μονοπωλιακές πρακτικές στις διαφημίσεις που εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης, μια εβδομάδα αφότου έχασε μια πολύ μεγαλύτερη υπόθεση.

Το 2019 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι Google είχε καταχραστεί στην κυριαρχία της στην αγορά online διαφήμισης για να μπλοκάρει όσα διαφημιστικά γραφεία δεν χρησιμοποιούσαν τη δική της πλατφόρμα AdSense. Η πρακτική που σύμφωνα με την Κομισιόν ήταν παράνομη συνεχιζόταν για μια δεκαετία από το 2006 έως το 2016.

Στο Λουξεμβούργο, το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ εν πολλοίς συμφώνησε με το πόρισμα της Επιτροπής, παρόλα αυτά ακύρωσε το πρόστιμο.

«Το δικαστήριο (…) επικύρωσε τις περισσότερες από τις εκτιμήσεις της επιτροπής, αλλά ακύρωσε την απόφαση επιβολής προστίμου σχεδόν 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ στην Google, με το επιχείρημα ιδίως ότι δεν είχε λάβει υπόψη όλες τις σχετικές περιστάσεις στην αξιολόγηση της διάρκειας των συμβατικών ρητρών τις οποίες έκρινε άδικες» έγραψαν οι δικαστές.

Το πρόστιμο για το AdSense, ένα από τα τρία που της έχουν επιβληθεί στην ΕΕ με συνολικό ύψος 8,25 δισ. ευρώ, επιβλήθηκε έπειτα από καταγγελία της Microsoft το 2010.

Η Google υποστηρίζει ότι άλλαξε τις πρακτικές της στο AdSense το 2016, πριν από την απόφαση της Κομισιόν.

Την περασμένη εβδομάδα, πάντως, η εταιρεία έχασε την τελική μάχη για να αποφύγει πρόστιμο 2,42 δις. ευρώ με την κατηφορία ότι χρησιμοποιεί την υπηρεσία της για σύγκριση τιμών προϊόντων για να αποκτήσει αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι μικρότερων ανταγωνιστών.

Η Google βρίσκεται στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών και στις ΗΠΑ και πρόσφατα δέχτηκε πλήγμα από ιστορική δικαστική απόφαση με την οποία καταδικάστηκε για μονοπώλιο στις διαδικτυακές αναζητήσεις.

Only in

Η ίδια κοροϊδία – πάλι

Τα μέτρα «σωτηρίας» του αθηναϊκού κέντρου από το AirBnb, κάθε άλλο παρά σωτήρια αποδεικνύονται.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024