Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα οργανώσει τον Νοέμβριο παγκόσμια διάσκεψη για τους κινδύνους την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να καταλήξουν σε ρυθμιστικό πλαίσιο για τη νέα τεχνολογία.

Η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα ανοίξουν στις 20 Νοεμβρίου τις εργασίες του «Διεθνούς Δικτύου Ινστιτούτων για την Ασφάλεια της ΑΙ», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Σαν Φρανσίσκο.

Στόχος είναι η «προώθηση της διεθνούς συνεργασίας για την ασφαλή και φερέγγυα ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης».

Η λίστα με τα μέλη του δικτύου περιλαμβάνει Αυστραλία, Καναδά, Ευρωπαϊκή Ένωση, Γαλλία, Ιαπωνία, Κένυα, Νότια Κορέα, Βρετανία και ΗΠΑ.

Χάρη στην ικανότητά της να παράγει κείμενα, εικόνες και βίντεο σύμφωνα με τις οδηγίες του χρήστη, η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη έχει προκαλέσει ενθουσιασμό αλλά και φόβο ότι μπορεί να οδηγήσει στην κατάργηση πολλών επαγγελμάτων, να αναστατώσει τη διαδικασία των εκλογών ή ακόμα και να φέρει το τέλος της ανθρωπότητας.

Η Ραϊμόντο είχε ανακοινώσει την καθιέρωση του Δικτύου τον Μάιο στη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Σεούλ, όπου οι ηγέτες είχαν συμφωνήσει να εξετάσουν θέματα ασφάλειας, καινοτομίας και συμπερίληψης στην ΑΙ.

Η διάσκεψη στο Σαν Φρανσίσκο έχει στόχο να ενισχύσει την τεχνική συνεργασία πριν από τη σύνοδο του AI Action Summit στο Παρίσι τον Φεβρουάριο.

Όπως είπε η Ραϊμόντο, στόχος είναι «η στενή συνεργασία με τους συμμάχους μας και εταίρους που σκέφτονται με παρόμοιο τρόπο».

Την περασμένη εβδομάδα, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι προτείνει κανονισμό που θα απαιτεί από τις εταιρείες AI να υποβάλλουν εκθέσεις που βεβαιώνουν ότι οι τεχνολογίες τους είναι ασφαλείς και ανθεκτικές σε κυβερνοεπιθέσεις.