Οι γλουτοί είναι ένα από τα βασικά σημεία του σώματος που γυμνάζουμε. Κι ενώ πολλοί επικεντρώνονται στην εκγύμναση τους για αισθητικούς λόγους, οι δυνατοί γλουτοί μας ωφελούν ποικιλοτρόπως.

Είναι το κλειδί για να φέρνουμε εις πέρας καθημερινές δραστηριότητες, όπως να σηκωνόμαστε όρθιοι, να στεκόμαστε κλπ. Σταθεροποιούν τη λεκάνη μας, στηρίζουν τη σπονδυλική μας στήλη και βασικά μας επιτρέπουν να κινούμαστε.

Κεφάλαιο γλουτοί

Οι γλουτιαίοι μύες , ή γλουτοί, αποτελούνται στην πραγματικότητα από τρεις μύες. Τον μείζων γλουτιαίο, τον μέσο γλουτιαίο και τον ελάσσων γλουτιαίο.

Ο μείζων γλουτιαίος επιτρέπει την κίνηση, ο μέσος επιτρέπει τη σταθερότητα και την ισορροπία στους γοφούς, είναι ο μυς που θα ενεργοποιηθεί όταν ισορροπούμε στο ένα πόδι και ο ελάσσων σταθεροποιεί τη λεκάνη. Όλοι μαζί, συντονίζουν την κίνηση μεταξύ του άνω και του κάτω μέρους του σώματος και αποτελούν τη βάση του κορμού, από τους ώμους μέχρι τους γοφούς και τους γλουτούς.

Αυτοί οι μύες στην συγκεκριμένη περιοχή είναι ζωτικής σημασίας για τη συγκράτηση της λεκάνης, η οποία είναι σημαντική για την κίνηση. Στηρίζουν το βάρος πάνω από τα πόδια και στη συνέχεια συμβάλλουν στη σταθερότητα του πυρήνα για να κινείς και να σταθεροποιείς το σώμα σου.

Γιατί πρέπει να τους ενδυναμώσεις;

Για να μειώσεις την εμφάνιση τραυματισμών

Όταν έχεις δυνατούς και λειτουργικούς γλουτούς καθώς και δυνατούς μύες στα ισχύα τότε είναι πιο εύκολο να αποφευχθεί ένας τραυματισμός στη μέση, τους γοφούς, τα γόνατα και τους αστραγάλους καθώς έχεις κατάλληλη ευθυγράμμιση και σταθερότητα.

Για να βελτιώσεις την αθλητική σου απόδοση

Όταν σκέφτεσαι τα βασικά μοτίβα κίνησης στον αθλητισμό, πιθανότατα σκέφτεσαι το τρέξιμο, το άλμα, και άλλες κινήσεις που περιλαμβάνουν τη στροφή μέσω των γοφών ή/και τις γρήγορες αλλαγές κατεύθυνσης.

Τι κοινό έχουν όλα αυτά τα μοτίβα; Την ανάγκη για δύναμη και σταθερότητα στους γλουτούς και τους γοφούς.

Έχει διαπιστωθεί ότι οι αθλητές που επικεντρώνονται στην ανάπτυξη δύναμης στους γλουτούς, τους γοφούς και την οπίσθια αλυσίδα έχουν καλύτερες επιδόσεις.

Για να έχεις καλή στάση σώματος

Όταν οι γλουτοί, οι γοφοί και ο κορμός σου είναι δυνατοί και σταθεροί, μπορείς να αποφύγεις τα κοινά δυσλειτουργικά μοτίβα κίνησης που προκαλούν πόνο.

Όταν το κάτω μέρος του σώματος και η λεκάνη είναι σε ευθυγράμμιση, αυτό θα βοηθήσει επίσης να διατηρήσεις τους ώμους, τον αυχένα και την πλάτη σου σε ευθυγράμμιση δηλαδή να έχεις μια καλή στάση του σώματος.

Για να έχεις καλή ισορροπία

Η καλή ισορροπία μπορεί να μην είναι η προτεραιότητά σου αλλά είναι αυτή που σε βοηθάει να σταθείς όρθια και να μην πέφτεις, δύο παράγοντες που όσο μεγαλώνεις θα σε απασχολούν περισσότερο. Δυνατοί γλουτοί σημαίνουν καλύτερη ισορροπία και καλύτερη ισορροπία σημαίνει καλύτερη ποιότητα ζωής όσο μεγαλώνεις.

*Πηγή: Vita