Ο μέσος ενήλικας αρρωσταίνει περίπου τρεις φορές τον χρόνο, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Ωστόσο αυτός ο αριθμός μπορεί να ποικίλλει σημαντικά, μιας και οι παράγοντες που μας κάνουν πιο επιρρεπείς σε ιώσεις ποικίλουν.

Για παράδειγμα, οι γυναίκες ηλικίας 20 έως 30 ετών μπορεί να αντιμετωπίζουν συχνότερα το κοινό κρυολόγημα συγκριτικά με τους άνδρες, γεγονός που επιστημονική μελέτη αποδίδει στις ορμονικές διαφορές ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες αλλά και στις δυνητικά αυξημένες επαφές των γυναικών με παιδιά.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο και πολλοί από αυτούς σχετίζονται τον τρόπο ζωής. ακολουθούν μερικοί από τους πιο κοινούς, τους οποίους μπορούμε να τους ελέγξουμε για να αρρωσταίνουμε λιγότερο.

Γιατί είσαι επιρρεπής σε ιώσεις;

Δεν κοιμάσαι αρκετά

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για να μπορεί το σώμα να λειτουργεί σωστά. Όταν δεν κοιμάσαι αρκετά τότε το σώμα δεν μπορεί να καταπολεμήσει το ίδιο καλά τα μικρόβια που του επιτίθενται. Σύμφωνα μάλιστα και με μια μελέτη όσοι κοιμούνται λιγότερο από επτά ώρες είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να προσβληθούν από κάποια ίωση.

Έχεις αυξημένο άγχος

Καθώς φαίνεται το άγχος μας κάνει ακόμη και πιο επιρρεπείς σε ιώσεις και μάλιστα έχουμε τις διπλές πιθανότητες να αρρωστήσουμε αν περνάμε μια περίοδο έντονου στρες, σύμφωνα με μια έρευνα του 2021.

Το άγχος καταστέλλει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και ως αποτέλεσμα ο οργανισμός μας δεν είναι τόσο ικανός στο να εμποδίζει τα μικρόβια και τους ιούς.

Έχεις κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας

Όταν έχεις μια χρόνια πάθηση, ιδίως αν εκείνη αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σου σύστημα είναι πιθανό να αρρωσταίνεις πιο συχνά. Σύμφωνα με την Cleveland Clinic οι πιο ένοχες παθήσεις είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωρίαση, η νόσος του Crohn, η ελκώδης κολίτιδα, η υπολειτουργία ή υπερλειτουργία του θυρεοειδούς ή κλήρυνση κατά πλάκας και ο διαβήτης τύπου 1.

Πρόσεξε το περιβάλλον σου

Αν περνάς πολύ χρόνο σε μέρη που έχουν πολλά βακτήρια και μικρόβια είναι πιο πιθανό να αρρωστήσεις. Αν για παράδειγμα βρίσκεσαι σε μια δουλειά όπου έρχεσαι σε συνεχή επαφή με κόσμο ή επιφάνειες που τείνουν να φιλοξενούν περισσότερα μικρόβια τότε είναι πιθανό να έρχεσαι αντιμέτωπη συχνά με ιώσεις. Σε αυτήν την περίπτωση η χρήση προστατευτικής μάσκας αλλά και το συχνό πλύσιμο των χεριών μπορούν να σε βοηθήσουν να μειώσεις τον κίνδυνο.

Έχεις παιδιά

Ναι, τα παιδιά σου είναι ο κόσμος σου, αλλά μπορεί να είναι και ο λόγος για τον οποίο οι ιώσεις σε επισκέπτονται κάθε τρεις και λίγο. Σύμφωνα μάλιστα με μια έρευνα, οι ενήλικες που ζουν με παιδιά είναι 28% πιο πιθανό να προσβληθούν από μια ιογενής λοίμωξη κατά τη διάρκεια του έτους.

Σου λείπουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά

Είμαστε ό,τι τρώμε και όταν δεν καλύπτουμε τις ανάγκες μας σε θρεπτικά συστικά, αυτό είναι πιθανό να αντανακλάται και στην υγεία μας. Οι βιταμίνες C, D και E μαζί με μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος και το σελήνιο παίζουν βασικό ρόλο στην υποστήριξη της λειτουργίας του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Αν δεν προσλαμβάνεις επαρκείς ποσότητες μέσω της διατροφής για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, αυτό μπορεί να σε κάνει πιο επιρρεπή στο να αρρωστήσεις, όπως διαπίστωσε μια ανασκόπηση του 2024.

* Πηγή: Vita