Στον δρόμο βγαίνουν από σήμερα στελέχη της ΝΔ μαζί με βουλευτές και γενικούς γραμματείς και, όπου είναι δυνατόν, με υπουργούς και υφυπουργούς για ζυμώσεις με τοπικούς φορείς και εκπροσώπους επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων. Τρεις μήνες μετά από το αναπάντεχο, δυσάρεστο αποτέλεσμα της ευρωκάλπης, η κυβερνητική παράταξη ενεργοποιεί ξανά μια προεκλογική, δοκιμασμένη συνταγή για – το αναγκαίο – «μασάζ» και – την πολυπόθητη – συσπείρωση.

Συγκεκριμένα ενεργοποιείται το «μοντέλο» του 2023, όταν Μέγαρο Μαξίμου και Πειραιώς είχαν καταρτίσει σχέδιο επισκέψεων νομό – νομό με τη συμμετοχή υπουργών, υφυπουργών, γενικών γραμματέων και βουλευτών για συσκέψεις με την τοπική αυτοδιοίκηση, κοινωνικούς φορείς και πολίτες. Αυτή τη φορά η ατζέντα των γαλάζιων εξορμήσεων περιλαμβάνει το γαλάζιο πρόγραμμα… 2027, όπως το παρουσίασε ο Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ.

Στην πραγματικότητα βασικό ζητούμενο για το Μαξίμου είναι οι αποτελεσματικές επαναπροσεγγίσεις των αποστασιοποιημένων από την κυβερνητική παράταξη ακροατηρίων.

Στα χαμηλά

Η μετά-ΔΕΘ περίοδος εξακολουθεί άλλωστε να βρίσκει την κυβέρνηση στα… χαμηλά δημοσκοπικά επίπεδα – πέριξ της επίδοσης στις ευρωεκλογές δηλαδή -, με αδυναμία συνεπώς να κάνει το άλμα στα ποσοστά της. Εξ ου και κρίθηκε ότι η στρατηγική επεξήγησης και κωδικοποίησης του κυβερνητικού σχεδιασμού πρέπει να έχει συνέχεια και μάλιστα «πόρτα – πόρτα».

Πλάνο διαδοχικών εξόδων από το Μαξίμου ετοιμάζει και ο Μητσοτάκης και αναμένεται να το εφαρμόσει στις αρχές Οκτωβρίου, αφότου ολοκληρώσει το πολυήμερο ταξίδι στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Το προηγούμενο διάστημα οι επιτελείς στην κυβερνητική και την κομματική έδρα ήταν σε συντονισμό προκειμένου να οργανώσουν τα κλιμάκια, που θα σηκώσουν «σημαία» καθημερινότητας. Αυτή   εξακολουθεί να λειτουργεί ως πηγή δυσφορίας ή απογοήτευσης των πολιτών, γι’ αυτό και το πρωθυπουργικό επιτελείο ρίχνει εκεί όλες τις δυνάμεις του.

Στον Βορρά

Η αφετηρία των γαλάζιων εξορμήσεων θα είναι ο Βορράς και συγκεκριμένα οι επτά νομοί της Κεντρικής Μακεδονίας – περιοχές, δηλαδή, από τους οποίους γίνονται ακόμα πιο αισθητές οι εκ δεξιών πιέσεις στην κυβέρνηση με ενισχυμένα τα ποσοστά των κομμάτων στα δεξιά της ΝΔ. Νεοδημοκρατικό στέλεχος παραδέχεται ότι «πρέπει να γειωθούμε πιο πολύ με τα τοπικά αιτήματα και τις ανησυχίες των πολιτών» αλλά θεωρεί ότι οι πιέσεις μπορούν να εκτονωθούν μέσα από «την προβολή του προγράμματος και των αποφάσεων της ΝΔ». Ενδεικτική η έμφαση που δίνεται σε κεφάλαια, τα οποία παραδοσιακά αγγίζουν περισσότερο τις… χορδές του πιο συντηρητικού κοινού , όπως είναι το Μεταναστευτικό, η ασφάλεια, η άμυνα της χώρας και η εξωτερική πολιτική.

«Περιφερειακή ανάπτυξη»

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου για καθυστερήσεις στην παραγωγή έργου και θέλει άμεσα να δώσει περιεχόμενο στη δέσμευσή της περί σύγκλησης της περιφέρειας με την Αττική και αντιμετώπισης ανισοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό, διευρυμένα κλιμάκια της κυβέρνησης ετοιμάζουν διαβουλεύσεις ανά περιφέρεια, παρουσία και του Μητσοτάκη.

Στόχος, να προβληθούν ή και να «διορθωθούν» τα λεγόμενα περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης, που περιλαμβάνουν μεγάλα και μικρότερα δημόσια έργα. Ο ίδιος Μητσοτάκης στην επιστροφή του στον εβδομαδιαίο απολογισμό έργου στο Facebook στάθηκε, όχι τυχαία, σε αυτό:  «Να εξαλείψουμε τις ανισότητες που κρατούν αναπτυξιακά καθηλωμένες τις περιφέρειες της χώρας σε σύγκριση με την Αττική», σημείωσε, προτάσσοντας τον στόχο «να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο της υπερδεκαετούς κρίσης».