Η κατάσταση είναι πέρα για πέρα τοξική, υπογράμμισε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Διονύσης Τεμπονέρας, μιλώντας για τις συνθήκες που επικρατούν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως τόνισε ο Διονύσης Τεμπονέρας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1, «ο Στέφανος Κασσελάκης νομίζω ότι έχει την κύρια ευθύνη, χωρίς να παραγνωρίζω ότι υπήρχαν και πολλά προβλήματα την προηγούμενη περίοδο», υπογραμμίζοντας πως «είναι μια περίοδος περιδίνησης για τον ΣΥΡΙΖΑ. Τον τελευταίο χρόνιο η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ έχει σημαδευτεί από μια πορεία από-ιδεολογικοποίησης, πολιτικής συρρίκνωσης, σημαδεύτηκε από διασπάσεις, αναζήτηση εσωτερικών εχθρών, διχασμούς»

«Ο προοδευτικός κόσμος με το μήνυμα των ευρωεκλογών έστειλε ξεκάθαρη εντολή»

Πρόσθεσε ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ένα πολύ μεγάλο και ιδεολογικό και προγραμματικό και οργανωτικό έλλειμμα, θα χρειαστεί πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να υπάρχει μια ανασύνταξη των δυνάμεων».

Ο εργατολόγος επισήμανε πως «αν δεν υπάρξει μια προσπάθεια να συνεννοηθούν τα στελέχη και μέλη του κόμματος σε μια ιδεολογική και προγραμματική βάση που μπορεί να δώσει ελπίδα και προοπτική η ενότητα δεν μπορεί να επιτευχθεί».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάρει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ σαν δεύτερο κόμμα ο Διονύσης Τεμπονέρας είπε πως «όχι, αν διαβάσουμε τις δημοσκοπήσεις θα δούμε ότι παρά τη μεγάλη δημοσκοπική κατάρρευση της κυβέρνησης αλλά και την πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ σε καμία από τις δημοσκοπήσεις δεν φαίνεται να ξεκολλάει από το 12-13% και αυτό είναι κάτι το οποίο οφείλει να διαβάσει όλος ο προοδευτικός κόσμος».

Συνέχισε λέγοντας ότι «ο προοδευτικός κόσμος με το μήνυμα των ευρωεκλογών έστειλε ξεκάθαρη εντολή, έστειλε εντολή συνεννόησης και συντονισμού των ευρύτερων αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων σε μια προγραμματική βάση προκειμένου να υπάρξει εναλλακτική διακυβέρνηση».

«Οι συνασπισμοί κομμάτων από τα πάνω δεν βοηθούν καθόλου»

Για το αν χρειάζεται ένας συνασπισμός κομμάτων ή ένα νέο κόμμα, ο Διονύσης Τεμπονέρας υποστήριξε ότι πρέπει να ξεκινήσει ο διάλογος σε πρώτη φάση.

«Σε πρώτη φάση πρέπει να ξεκινήσει ο διάλογος γιατί οι συνασπισμοί κομμάτων από τα πάνω δεν βοηθούν καθόλου. Αν τα κόμματα μαζί με τις κοινωνικές εκπροσωπήσεις κάτσουν σε ένα τραπέζι και μπορούν να συνεννοηθούν, στα πρότυπα αυτού που συνέβη και στη Γαλλία, σε μια προγραμματική βάση τότε μπορούν να δημιουργηθούν και συνθήκες εκλογικής συμπόρευσης οι οποίες στο μέλλον θα φανεί αν μπορούν να οδηγηθούν σε μια συνθήκη πολιτικής ώσμωσης και πολιτικής συμπόρευσης. Αν δεν ξεκινήσουμε τον διάλογο τότε θα μείνουμε σε μια υφιστάμενη κατάσταση», κατέληξε.