Εκατοντάδες μέλη της Χεζμπολάχ τραυματίστηκαν και τρία σκοτώθηκαν, καθώς εξερράγησαν ταυτόχρονα πάνω τους οι βομβητές που χρησιμοποιούν για ενδοεπικοινωνία εξερράγησαν. Ενώ η υπόθεση έχει έντονη «μυρωδιά» ισραηλινής χειρός, την ίδια στιγμή φαίνεται ότι ο Νετανιάχου αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού, για μην σκάσει πάνω του μια άλλη «βόμβα».

Σκηνές από τον Λίβανο έδειξαν τον Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου ανδρες πεσμένους και αιμόφυρτους στους δρόμους ενώ νοσοκομεία ζητούσαν αίμα για τους τραυματίες. Ο αριθμός των τραυματιών έχει φτάσει τους 400 σύμφωνα με τη μέχρι τώρα καταγραφή του Al Jazeera.

Αν και το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει τίποτα προς το παρόν, θεωρείται πολύ πιθανόν ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση, καθώς έχει χρησιμοποιήσει κι άλλες φορές ανάλογες μεθόδους για να εξοντώσει τους εχθρούς του.

Η αποτυχία όμως της Χεζμπολάχ, έρχεται σε μια περίοδο που ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ενορχηστρώνει τον εκτοπισμό του υπουργού Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, ταυτόχρονα με μια επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.

Ειδικότερα, σε μια κίνηση που φαίνεται να στήνει σκηνικό πολέμου, το γραφείο του Νετανιάχου ανακοίνωσε αργά τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου ότι το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του οποίου προήδρευσε είχε ενημερώσει τους στόχους του πολέμου ώστε να συμπεριλάβει την επιστροφή των 68.000 κατοίκων του βορείου Ισραήλ στα σπίτια που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν για 11 μήνες πριν. «Το Ισραήλ θα συνεχίσει να εργάζεται για την υλοποίηση αυτού του στόχου», αναέρε η δήλωση.

Υπενθυμίζεται ότι οι αρχικοί στόχοι, όπως καθορίστηκαν από την κυβέρνηση, ήταν να εξαλειφθούν οι στρατιωτικές και κυβερνητικές δυνατότητες της Χαμάς και να φέρουν τους ομήρους πίσω στα σπίτια τους.

Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός τύπος αναφέρει τις συνεχιζόμενες συζητήσεις για την αντικατάσταση του υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ από τον Γεδεών Σάαρ, αρχηγό του κόμματος Νέα Ελπίδα. Ο Γκάλαντ έχει μπει στο μάτι του Νετανιάχου από τον περασμένο Μάρτιο, όταν ο πρώτος προειδοποίησε δημόσια για την αμφιλεγόμενη δικαστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης.

Οι μαζικές δημόσιες διαμαρτυρίες εκείνη την εποχή ανάγκασαν τον Νετανιάχου να ακυρώσει την απόλυση του Γκάλαντ, αλλά έκτοτε ζητά τον χρόνο του.

Πλέον, όμως ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και ο Νετανιάχου απαιτεί κλιμάκωση, αντικατάσταση Γκάλαντα για να… επιβιώσει.

Πως όμως θα το καταφέρει αυτό;

Το πολεμικό σχέδιο

Το προτεινόμενο σχέδιο του Ισραήλ ζητά μια χερσαία επιχείρηση για τον έλεγχο του νότιου Λιβάνου για τη μετακίνηση της Χεζμπολάχ από τα σύνορα του Ισραήλ στον ποταμό Λιτάνι.

Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές ασφαλείας, η Βόρεια Διοίκηση πιστεύει ότι μπορεί να ολοκληρώσει την αποστολή της μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς σημαντικές απώλειες, δεδομένου ότι οι συνεχείς διασυνοριακοί βομβαρδισμοί και βομβαρδισμοί από τον Οκτώβριο του 2023 έχουν οδηγήσει τις περισσότερες δυνάμεις της Χεζμπολάχ -ιδιαίτερα τη δύναμη Radwan- από την περιοχή και κατέστρεψε μεγάλο μέρος των υποδομών της.

«Είναι βεβαίως δυνατό να πραγματοποιηθεί αυτή η αποστολή χωρίς να φέρουμε τη Βηρυτό και το Τελ Αβίβ στην εξίσωση. Όλα εξαρτώνται από τον [ηγέτη της Χεζμπολάχ] Χασάν] Νασράλα», δήλωσε στο Al-Monitor μια ανώτερη ισραηλινή στρατιωτική πηγή, αναφερόμενη στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, το διάστημα 1985-2000.

Ένας νέος πόλεμος στον βορρά μπορεί να εξυπηρετήσει και με άλλον τρόπο τον Νετανιάχου. Η προγραμματισμένη κατάθεση του Νετανιάχου στις 2 Δεκεμβρίου στη δίκη του για διαφθορά θα μπορούσε τον ωθήσει να κλιμακώσει. Δεδομένου ότι η κατάθεσή του και η κατ’αντιπαράσταση εξέτασή του αναμένεται να διαρκέσουν εβδομάδες, ένας πόλεμος στο βορρά θα μπορούσε να του δώσει την ευκαιρία να απαιτήσει από το δικαστήριο αναβολή.

Πολιτικές σκοπιμότητες

Η πολιτική σκοπιμότητα φαίνεται πρωταρχικής σημασίας στη λήψη αποφάσεων του Νετανιάχου, όπως αναφέρει το Al Monitor. Ο διορισμός του Σάαρ στο υπουργείο Άμυνας θα διασφάλιζε σχεδόν σίγουρα την επιβίωση της κυβέρνησης Νετανιάχου για τα επόμενα δύο χρόνια.

Με τέσσερα μέλη της Κνεσέτ, η ένταξη του κόμματος Νέα Ελπίδα θα προσφέρει στον συνασπισμό μια σταθερή πλειοψηφία 68 βουλευτών από τους 120 συνολικά.

Ο διορισμός του Σάαρ όχι μόνο θα μπορούσε να απαλλάξει τον Νετανιάχου από έναν ανεξέλεγκτο υπουργό Άμυνας που ήταν αγκάθι στο πλευρό του για 18 μήνες, αλλά θα τον βοηθούσε επίσης να επιλύσει μια κρίση με τους υπερορθόδοξους εταίρους του στο συνασπισμό σχετικά με τη στράτευση των υπερορθόδοξων εβραίων ανδρών.

Ο Νετανιάχου επιδιώκει συμβιβασμό στην μεγάλη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει με τους υπερορθόδοξους Εβραίους οι οποίοι απολαμβάνουν σκανδαλώδους εξαίρεσης από τη στράτευση εδώ και δεκαετίες.

Έτσι, ο Σάαρ, αναμένεται να είναι πιο επιδεκτικός από τον Γκάλαντ σε μια συμφωνία με τους υπερορθόδοξους, ο οποίος έχει υποστηρίξει τη στράτευση τους ως απάντηση στις ελλείψεις προσωπικού του στρατού καθώς μάχεται σε πολλά μέτωπα.

Μια συμφωνία θα διευκόλυνε μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη συνεχιζόμενη κατοχή της εξουσίας από την κυβέρνηση συνασπισμού σε βάρος των αναγκών στράτευσης του στρατού.

Η επιλογή Σάαρ θε εξασφαλίσει επιπλέον και την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2025, καθώς εάν δεν ψηφιστεί τότε η κυβέρνηση καταρρέει αυτόματα.

Εξάλλου, απομάκρυνση Γκάλαντ τιθασεύει και τους δύο ακροδεξιούς κυβερνητικούς εταίρους υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβίρ και τον υπουργό Οικονομικών Μπεζαζελ Σμότριχ, τους οποίους έχει ανάγκη, ο Νετανιάχου.

Οι Αμερικανοί έχουν άλλη γνώμη

Την ίδια στιγμή, όμως οι Αμερικανοί, μέσω του απεσταλμένου τους Άμος Χόχσταϊν και των συναδέλφων του προειδοποιούν ότι μια χερσαία επίθεση δεν θα επιτύχει τους δεδηλωμένους στόχους της για αποκατάσταση του ελέγχου στο βόρειο Ισραήλ και κινδυνεύει να βυθίσει την περιοχή σε πόλεμο με το Ιράν, τον μαριονέτα τόσο της Χεζμπολάχ όσο και της Χαμάς.

Πηγές αναφέρουν ότι ο Χόχσταϊν προειδοποίησε τον Νετανιάχου τη Δευτέρα να μην ξεκινήσει έναν ευρύτερο πόλεμο εναντίον του Λιβάνου.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι μια διπλωματική συμφωνία με τη Χεζμπολάχ είναι ο μόνος τρόπος για την προστασία του βορρά του Ισραήλ και θα μπορούσε να επιτευχθεί τώρα χωρίς την αιματοχυσία και τις δυνητικά καταστροφικές συνέπειες μιας διασυνοριακής εισβολής.

«Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι απλά απίστευτο», δήλωσε στο Al-Monitor μια ανώτερη πηγή ασφαλείας του Ισραήλ. «Στη μέση ενός πολέμου, επιδίδονται σε μικροπολιτικές, αντικαθιστούν τον υπουργό Άμυνας, παίζουν με τη φωτιά, όντας βέβαιοι ότι οι Αμερικανοί θα είναι εδώ για να τη σβήσουν. Ο Νετανιάχου φαίνεται να μη φοβάται και να είναι ασταμάτητος».