Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ειδικός αναλυτής στο in: Παγίδευσε η Μοσάντ τους βομβητές της Χεζμπολάχ σε συνεννόηση με την προμηθεύτρια εταιρεία;

Ειδικός αναλυτής στο in: Παγίδευσε η Μοσάντ τους βομβητές της Χεζμπολάχ σε συνεννόηση με την προμηθεύτρια εταιρεία;

Η έκτακτη μαζική αγορά τηλεειδοποιητών από την λιβανέζικη οργάνωση για να αποφεύγει δολοφονίες από drones και πυραύλους μέσω στιγμάτων κινητών κι οι αναφορές Ελλήνων ειδικών. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή μυστική επιχείρηση του Ισραήλ ή συμβαίνει κάτι άλλο;

«Η πιθανότερη εξήγηση για τις ταυτόχρονες εκρήξεις εκατοντάδων τηλεειδοποιητών – βομβητών που κατείχαν τα μέλη της Χεζμπολαχ είναι ίσως ότι υπήρξε μαζική παγίδευση τους με εκρηκτικά ύστερα από συνενόηση ή επέμβαση αγνώστων (πιθανόν μελών της ισραηλινής Μοσάντ) στην εταιρεία από την οποία τα προμηθεύθηκαν στις αρχές του χρόνου.

»Είναι απίθανο αυτή η παγίδευση, πιθανόν με πλαστικά εκρηκτικά, να έγινε τμηματικά κι εκ των υστέρων, μετά την διανομή τους, σε έναν τόσο μεγάλο αριθμό βομβητών -δηλαδή περισσότεροι από 1.000 έως 2.000- με παρείσφρηση Ισραηλινών πρακτόρων στο έδαφος του Λιβάνου. Η προμήθεια αυτή κι η διανομή των βομβητών είχε κριθεί απαραίτητη από την ηγεσία της Χεζμπολάχ ύστερα από τις επιθέσεις με drone από το Ισραήλ εναντίον αρχηγών κι άλλων υψηλόβαθμων στελεχών της οργάνωσης σε Ιράν και Λίβανο με βάση το στίγμα του κινητού τηλεφώνου που χρησιμοποιούσαν.

»Έτσι η Χεζμπολάχ είχε ζητήσει τον Φεβρουάριο του 2024 την αντικατάσταση των κινητών τηλεφώνων με τηλεειδοποιητές νέας τεχνολογίας που λειτουργούν με ραδιοσυχνότητες και δίνουν την δυνατότητα μόνο αποστολής γραπτών μηνυμάτων, χωρίς εντοπισμό στίγματος. Βεβαίως το ζητούμενο είναι πως κανείς από τα μέλη της Χεζμπολάχ δεν αντελήφθη την ύπαρξη των εκρηκτικών στους βομβητές, ότι αυτά δεν είχε εντοπισθεί σε ελέγχους σε αεροδρόμια, σε χώρους ελεγχόμενης πρόσβασης Μπορεί κάποιος να υποθέσεις ότι βρέθηκε τρόπος να παρεμποδίζεται η ανίχνευση τους…».

Οι βομβητές που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της Χεζμπολάχ.

Σε αυτή την επισήμανση προχώρησε, μιλώντας στο in, ειδικός αναλυτής στην χρήση εκρηκτικών που γνωρίζει κι ορισμένα από τα δεδομένα στις επιλογές οργανώσεων στην Μεση Ανατολή.

Με τον ίδιο αναλυτή να συνεχίζει: «αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο θα πρόκειται για μια μυστική επιχείρηση των ισραηλινών υπηρεσιών, μεγάλου βεληνεκούς, που έχει πραγματοποιηθεί προ σημαντικού χρονικού διαστήματος σε συνεννόηση με προμηθευτές των τηλεειδοποιητών με στόχο να εξοντώσουν τα μέλη της εν λόγω οργάνωσης, όταν κριθεί κατάλληλη η στιγμή».

»Η εκδοχή ότι μπορεί να υπήρξε κοινή μεθόδευση πωλητών των βομβητών με εκείνους που προκάλεσαν τις μαζικές εκρήξεις είναι ότι χρησιμοποιήθηκε ίσως ειδική συχνότητα των τηλεειδοποιητών για να ενεργοποιηθούν ταυτόχρονα όλες αυτές οι παγιδευμένες συσκευές. Χωρίς να μπορεί να αποκλεισθεί ότι ο τρόπος κοινής πυροδότησης να ήταν διαφορετικός και να υπήρχαν άλλοι πυροκροτητές εντός των «πειραγμένων» από την αρχή βομβητών.

»Όμως πρεπει να είμαστε επιφυλακτικοί μέχρι έως ότου αποκαλυφθεί τι ακριβώς συμβαίνει και προσδιορισθεί εκτός των άλλων πόσοι βομβητές είχαν διανεμηθεί σε μέλη της Χεζμπολάχ και πόσοι από αυτούς εξερράγησαν. Μπορεί ώστοσο πίσω από αυτή την επίθεση να υποκρύπτονται εκπλήξεις κι ιδιόμορφες αγνωστες τακτικές κι η χρηση νέων τεχνολογιών…».

Για να συμπληρώσει ο ίδιος: «σε καμιά περίπτωση, όπως φαίνεται από τα βίντεο που εχουν δημοσιοποιηθεί, δεν μπορεί να ισχύει η εκδοχή ότι οι τραυματισμοί υπήρξαν από μαζικές αναφλέξεις των… απλών μπαταριών των βομβητών. Αφενός δεν είναι δυνατό να πυροδοτηθούν …μπαταρίες κι αφετέρου τότε θα υπήρχε μια μικρή φλόγα με λίγα εγκαύματα κι όχι ισχυρές εκρήξεις που προκάλεσαν και θανάσιμους τραυματισμούς.

Έλεγχοι των αστυνομικών αρχών στην εταιρεία που προμήθευσε τους βομβητές στα μέλη της Χεζμπολάχ.

Ο ίδιος αναλυτής επισήμανε ότι στο παρελθόν σε επιθέσεις της Αλ Κάιντα στην Ευρώπη είχαν χρησιμοποιηθεί ως πυροκροτητές κινητά τηλέφωνα, με τις βόμβες να ενεργοποιούνται με κλήσεις τηλεφώνων (σ.σ. όπως στις επιθέσεις στη Μεγάλη Βρετανία, την Ισπανία κλπ).

«Ακόμη έχουν γίνει δολοφονίες και μελών του οργανωμένου εγκλήματος με την δωρεά κινητών που ήταν παγιδευμένα με εκρηκτικά, ενώ όπως προαναφέρθηκε υπήρχαν εκατονταδες στοχεύσεις ατόμων στην Μέση Ανατολή από το στίγμα του κινητού τους» συμπλήρωσε.

Only in

Η ίδια κοροϊδία – πάλι

Τα μέτρα «σωτηρίας» του αθηναϊκού κέντρου από το AirBnb, κάθε άλλο παρά σωτήρια αποδεικνύονται.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024