Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Εκρήξεις στον Λίβανο: Ευρωπαίος ο κατασκευαστής των βομβητών που είχαν τα μέλη της Χεζμπολάχ

Εκρήξεις στον Λίβανο: Ευρωπαίος ο κατασκευαστής των βομβητών που είχαν τα μέλη της Χεζμπολάχ

Μετά τις εκρήξεις των βομβητών στον Λίβανο, η ταϊβανέζικη εταιρεία Gold Apollo λέει ότι μια εταιρεία στην Ευρώπη κατασκεύασε τους βομβητές που χρησιμοποιήθηκαν

Ευρωπαϊκοί φαίνεται να ήταν οι βομβητές που προκάλεσαν τις εκρήξεις στον Λίβανο, οι οποίες είχαν ως συνέπεια τον θάνατο 11 ατόμων και τον τραυματισμό χιλιάδων. Οι εικόνες των βομβητών  εμφανίστηκαν μετά την επίθεση με αυτοκόλλητα στο πίσω μέρος που φαίνονται να ταιριάζουν με βομβητές που κατασκευάζει η ταϊβανέζικη εταιρεία Gold Apollo, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, την Τετάρτη, ο ιδρυτής της εταιρείας Hsu Ching-Kuang, αρνήθηκε ότι είχε κατασκευάσει τους βομβητές, λέγοντας ότι κατασκευάστηκαν από μια εταιρεία στην Ευρώπη που είχε το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το εμπορικό της σήμα. «Το προϊόν δεν ήταν δικό μας. Ήταν μόνο ότι είχε τη δική μας μάρκα πάνω του», δήλωσε. «Είμαστε μια υπεύθυνη εταιρεία. Αυτό είναι πολύ ενοχλητικό», δήλωσε.

Η βραδιά των εκρήξεων στο λίβανο

Ποια εταιρεία κατασκεύασε τους βομβητές

Σύμφωνα με το AP, οι βομβητές AR-924 κατασκευάστηκαν από την BAC Consulting KFT, με έδρα την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη η Gold Apollo. «Σύμφωνα με τη συμφωνία συνεργασίας, εξουσιοδοτούμε την BAC να χρησιμοποιεί το εμπορικό μας σήμα για τις πωλήσεις προϊόντων σε καθορισμένες περιοχές, αλλά ο σχεδιασμός και η κατασκευή των προϊόντων είναι αποκλειστικά ευθύνη της BAC», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Gold Apollo.

Ο βομβητής AR-924, ο οποίος διαφημίζεται ως «ανθεκτικός», περιέχει επαναφορτιζόμενη μπαταρία λιθίου, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που διαφημίζονταν κάποτε στην ιστοσελίδα της Gold Apollo πριν προφανώς κατέβει την Τρίτη μετά την επίθεση δολιοφθοράς. Ισχυριζόταν επίσης ότι είχε διάρκεια ζωής μπαταρίας έως και 85 ημέρες. Αυτό θα ήταν ζωτικής σημασίας στον Λίβανο, όπου οι διακοπές ρεύματος είναι συχνές μετά από χρόνια οικονομικής κατάρρευσης. Οι βομβητές λειτουργούν επίσης σε διαφορετικό ασύρματο δίκτυο από τα κινητά τηλέφωνα, γεγονός που τους καθιστά πιο ανθεκτικούς σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης – ένας από τους λόγους για τους οποίους πολλά νοσοκομεία παγκοσμίως εξακολουθούν να βασίζονται σε αυτούς.

Το Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων της Ταϊβάν δήλωσε ότι από τις αρχές του 2022 έως τον Αύγουστο του 2024, η Gold Apollo εξήγαγε 260.000 σετ βομβητών, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 40.000 σετ μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου του τρέχοντος έτους. Το υπουργείο δήλωσε ότι οι βομβητές εξήχθησαν κυρίως σε ευρωπαϊκές και αμερικανικές χώρες και ότι δεν έχει καταγεγραμμένες άμεσες εξαγωγές βομβητών Gold Apollo στο Λίβανο.

Ποια η αιτία της επίθεσης

Οι εκρήξεις φάνηκε να εκμεταλλεύονται τους χαμηλής τεχνολογίας βομβητές που έχει υιοθετήσει η Χεζμπολάχ προκειμένου να αποτρέψει τις στοχευμένες δολοφονίες των μελών της, τα οποία θα μπορούσαν να εντοπιστούν από τα σήματα των κινητών τηλεφώνων. Μεταξύ των τραυματιών της επίθεσης περιλαμβάνεται ο πρεσβευτής του Ιράν στη Βηρυτό, Μοτζτάμπα Αμανί, σύμφωνα με πληροφορίες.

Πηγή της Χεζμπολάχ δήλωσε ότι πιστεύουν ότι η επίθεση ήταν απάντηση σε μια υποτιθέμενη απόπειρα δολοφονίας από τη σιιτική πολιτοφυλακή εναντίον ενός πρώην κορυφαίου ισραηλινού αξιωματούχου της άμυνας, που αποκαλύφθηκε την Τρίτη από την ισραηλινή υπηρεσία ασφαλείας Shin Bet.

Ο βομβητής που έκασε στα χέρια μαχητών της Χεζμπολάχ

Μεγαλύτερη παραβίασης ασφαλείας

Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε σε προηγούμενη ανακοίνωσή της ότι μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται τουλάχιστον δύο μαχητές της και ένα νεαρό κορίτσι. Μεταγενέστερες αναφορές των μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο γιος του βουλευτή της Χεζμπολάχ Αλί Αμμάρ έχασε επίσης τη ζωή του στις εκρήξεις.

Ένας αξιωματούχος της Χεζμπολάχ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι η έκρηξη ήταν η «μεγαλύτερη παραβίαση της ασφάλειας» της ομάδας από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση στη Γάζα, στις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς εξαπέλυσε επιθέσεις στο νότιο Ισραήλ, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και παίρνοντας περίπου 250 ανθρώπους ομήρους.

Ο Τζόναθαν Πάνικοφ, πρώην αναπληρωτής αξιωματικός των εθνικών μυστικών υπηρεσιών της αμερικανικής κυβέρνησης για τη Μέση Ανατολή, δήλωσε: «Αυτό θα ήταν εύκολα η μεγαλύτερη αποτυχία αντικατασκοπείας που είχε η Χεζμπολάχ εδώ και δεκαετίες». Η προφανής επίθεση δολιοφθοράς ακολουθεί μήνες στοχευμένων δολοφονιών από το Ισραήλ εναντίον ανώτερων ηγετών της Χεζμπολάχ και έχει αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ.

Μια αμήχανη ηρεμία είχε επικρατήσει τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, όταν και τα δύο μέρη είχαν φανεί να απομακρύνονται από το χείλος ενός περιφερειακού πολέμου μετά από μια περιορισμένη απάντηση της Χεζμπολάχ στα τέλη Αυγούστου στη δολοφονία του κορυφαίου στρατιωτικού διοικητή της, Φουάντ Σουκούρ, από το Ισραήλ στη Βηρυτό.

Πώς η επίθεση εκτροχιάζει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να εμποδίσουν το Ιράν

Η επίθεση απειλεί επίσης να εκτροχιάσει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να εμποδίσουν το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει τη λιβανέζικη σιιτική πολιτοφυλακή, να προβεί σε αντίποινα κατά του Ισραήλ για τη βομβιστική επίθεση του Ιουλίου στην Τεχεράνη που σκότωσε τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάθιου Μίλερ, δήλωσε ότι είναι «πολύ νωρίς για να πούμε» πώς θα επηρεάσει τις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Είπε σε ενημέρωση ότι οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται και δεν γνωρίζουν ποιος είναι υπεύθυνος.

Πώς εμπλέκεται η Μοσάντ στη επίθεση στο Λίβανο

Μέχρι τώρα η Χεζμπολάχ κατηγορεί το Ισραήλ για την επίθεση, αλλά κανείς δεν έχει αναλάβει ακόμα την ευθύνη. Σύμφωνα με τον Guardian, η επίχειρηση αυτή φαίνεται ότι έχει οργανωθεί από την Μοσάντ. Η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών έχει εμπλακεί σε δολοφονίες ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ εδώ και δεκαετίες, αλλά, αν επιβεβαιωθεί η εμπλοκή της, αυτό αποτελεί σημαντική κλιμάκωση.

Οι αναφορές συνεχίζουν να έρχονται αλλά, με τουλάχιστον εννέα νεκρούς και περίπου 3.000 τραυματίες σε δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, συντονισμένες εκρήξεις, το επεισόδιο καταδεικνύει μια αδίστακτη και αδιάκριτη επιθυμία να στοχοποιηθεί η Χεζμπολάχ. Η ομάδα χρησιμοποιούσε βομβητές ως εναλλακτική λύση στα κινητά τηλέφωνα, τα οποία μπορούν να εντοπιστούν και να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό θανατηφόρων πυραυλικών χτυπημάτων κατά των διοικητών της.

Τι αναφέρουν αναλυτές

Ο Yossi Melman, συν-συγγραφέας του βιβλίου Spies Against Armageddon και άλλων βιβλίων για τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, τόνισε ότι φαίνεται πως τους βομβητές που εξερράγησαν τους είχαν «προμηθεύσει πρόσφατα» και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι η Μοσάντ είναι σε θέση να διεισδύει και να διεισδύει στη Χεζμπολάχ ξανά και ξανά», πρόσθεσε. Όμως αμφισβήτησε τη στρατηγική σοφία της επίθεσης, κατά την οποία έχασε τη ζωή του ένα 10χρονο κορίτσι.

«Ενισχύει την πιθανότητα κλιμάκωσης της συνοριακής κρίσης σε πόλεμο», προειδοποίησε ο Μέλμαν και υποστήριξε ότι ήταν “περισσότερο σημάδι πανικού”, διότι, ενώ, όπως είπε, έδειξε μια εξαιρετική ικανότητα να χτυπήσει την καρδιά της Χεζμπολάχ, δεν ήταν ούτε πολύ στοχευμένη, ούτε θα άλλαζε την ευρύτερη στρατηγική εικόνα. «Δεν βλέπω καμία πρόοδο σε αυτό», κατέληξε.

Τουλάχιστον, υποστήριξε ο Melman, κάποιο είδος απάντησης από τη Χεζμπολάχ ήταν πιθανό. Νωρίτερα την Τρίτη είχε αποκαλυφθεί ότι η ομάδα του Λιβάνου, η οποία είναι προσκείμενη στο Ιράν και η οποία έχει εμπλακεί σε ένα βίαιο τιτανομαχία με το Ισραήλ εδώ και μήνες, είχε, σύμφωνα με την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ Shin Bet, σχεδιάσει να σκοτώσει έναν πρώην Ισραηλινό αξιωματούχο ασφαλείας πυροδοτώντας εξ αποστάσεως έναν εκρηκτικό μηχανισμό από τον Λίβανο.

Ο ιδρυτής της Apollo επιμένει πως είναι ευρωπαϊκής κατασκευής

Εκρήξεις στον Λίβανο: Δεν είναι η πρώτη φορά

Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι η επίθεση με τον βομβητή ήταν μια ζοφερή προειδοποίηση του τύπου «ό,τι μπορείτε να κάνετε εσείς, μπορούμε να το κάνουμε καλύτερα». Αλλά θα ήταν επίσης κάθε άλλο παρά η πρώτη φορά που το Ισραήλ εμπλέκεται σε μια δολοφονία ή άλλη θεαματική επίθεση και τα αποτελέσματα αποτυγχάνουν – ή η κατάσταση δεν εξελίσσεται όπως είχε σχεδιαστεί.

Ένα σαμποταρισμένο κινητό τηλέφωνο χρησιμοποιήθηκε ήδη από τον Ιανουάριο του 1996 για την ανατίναξη του Yahya Ayyash, τότε επικεφαλής βομβιστή της Χαμάς, στην πόλη της Γάζας. Ο Ayyash, γνωστός ως «ο μηχανικός», θεωρήθηκε υπεύθυνος για την εισαγωγή της στρατηγικής της πραγματοποίησης επιθέσεων αυτοκτονίας σε ισραηλινά επιβατικά λεωφορεία – αλλά η δολοφονία του προκάλεσε ένα νέο κύμα βομβιστικών επιθέσεων σε λεωφορεία και δεν έκανε πολλά για να κατευνάσει την κρίση εκείνη την εποχή.

Only in

Η ίδια κοροϊδία – πάλι

Τα μέτρα «σωτηρίας» του αθηναϊκού κέντρου από το AirBnb, κάθε άλλο παρά σωτήρια αποδεικνύονται.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024