Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Επίθεση στον Λίβανο: Γιατί η Χεζμπολάχ χρησιμοποιούσε βομβητές;

Επίθεση στον Λίβανο: Γιατί η Χεζμπολάχ χρησιμοποιούσε βομβητές;

Πως μια οργάνωση με μυστικοπαθή λειτουργία, μπορούσε να διασφαλίσει τις συνομιλίες της;

Με το Ισραήλ να έχει την παγκόσμια υπεροχή σε κατασκοπευτικό λογισμικό (όπως το πολύ γνωστό σε εμάς Predator, το Pegasus και άλλα), η Χεζμπολάχ, η Χαμάς και άλλες οργανώσεις έπρεπε να βρουν αντίμετρα προστασίας. Η Χεζμπολάχ έχει από καιρό προβάλει τη μυστικότητα ως ακρογωνιαίο λίθο της στρατιωτικής της στρατηγικής, παραιτούμενη από συσκευές υψηλής τεχνολογίας για να αποφύγει τη διείσδυση από ισραηλινό και αμερικανικό κατασκοπευτικό λογισμικό.

Κάτι που μπορεί να το αποκαλέσει κανείς μια πολύ σοφή και «επαγγελματική επιλογή». Σε ένα τηλεοπτικό διάγγελμα πριν από έξι μήνες, ο γενικός γραμματέας Χασάν Νασράλα κάλεσε τα μέλη της Χεζμπολάχ και τις οικογένειές τους στο νότιο Λίβανο, όπου μαίνονται οι μάχες με τις ισραηλινές δυνάμεις στην άλλη πλευρά των συνόρων εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, να παραιτηθούν από τα κινητά τους τηλέφωνα. Περισσότερο τα smartphones, αλλά γενικά όλα τα κινητά.

«Κλείστε το, θάψτε το, βάλτε το σε ένα σιδερένιο μπαούλο και κλειδώστε το», είπε σε ομιλία του τον Φεβρουάριο. «Κάντε το για χάρη της ασφάλειας και για να προστατεύσετε το αίμα και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων». «Ο συνεργάτης (με τους Ισραηλινούς) είναι το κινητό τηλέφωνο στα χέρια σας και στα χέρια της γυναίκας και των παιδιών σας. Αυτό το κινητό τηλέφωνο είναι ο συνεργάτης και ο δολοφόνος», συνέχισε στην πύρινη ομιλία του.

Για τον τυχερό μέσα στην ατυχία του ιδιοκτήτη του βομβητή, τον είχε μέσα σε τσάντα.

Πώς επικοινωνούν;

Σε αντίθεση με άλλους μη κρατικούς φορείς στη Μέση Ανατολή, οι μονάδες της Χεζμπολάχ πιστεύεται ότι επικοινωνούν μέσω ενός εσωτερικού δικτύου επικοινωνιών. Αυτό θεωρείται ένα από τα βασικά δομικά στοιχεία της ισχυρής ομάδας που έχει πιο ισχυρό στρατό ακόμα και από τον ίδιο τον Λίβανο.

Οι βομβητές – εδώ και δεκαετίες παρωχημένοι για τους περισσότερους ανθρώπους στον Λίβανο – θα χρησίμευαν για να προτρέπουν τα μέλη της Χεζμπολάχ να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω αυτών των τηλεφωνικών γραμμών. Αν πιστέψουμε πως χρησιμοποιούν ίδια τεχνολογία με την Χαμάς, τότε μιλάμε για αναλογικές γραμμές.

Εκτός του ότι προκάλεσε ένα συμβάν με μαζικά θύματα σε διάφορα μέρη του Λιβάνου, η προφανής διείσδυση αυτών των βομβητών-βομβών, ένα βήμα μακριά από τα πραγματικά τους δίκτυα, είναι βέβαιο πως έχει κλονίσει την πανίσχυρη οργάνωση του Λιβάνου.

Στην προσπάθειά της να ξεφύγει από τα ραντάρ του Ισραήλ, η προσέγγιση της επιστροφής σε απλούστερες τεχνολογίες φαίνεται να έχει γυρίσει μπούμερανγκ με έναν – τουλάχιστον ευφάνταστο – τρόπο που δεν θα περίμενε κανείς. Οι οργανώσεις που πολεμούν ενάντια στο Ισραήλ, έχουν ήδη θέσει τις δυνάμεις τους στην διάθεση της Χεζμπολάχ.

Πηγή: CNN

Only in

Αποκάλυψη in: Πώς αποφεύχθηκε η τραγωδία στους Αγίους Αναργύρους και τι δεν λειτούργησε στα Τέμπη

Η παρ' ολίγον μετωπική σύγκρουση των δύο τρένων στους Αγίους Αναργύρους ξύπνησε μνήμες του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Πώς αποφεύχθηκε αυτή τη φορά το μοιραίο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024