Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Λίβανος: Νέες εκρήξεις σε συσκευές επικοινωνίας – Αναφορές για εκατοντάδες τραυματίες και 3 νεκρούς

Λίβανος: Νέες εκρήξεις σε συσκευές επικοινωνίας – Αναφορές για εκατοντάδες τραυματίες και 3 νεκρούς

Πανικός επικρατεί στον Λίβανο καθώς νέες εκρήξεις σημειώνονται σε συσκευές επικοινωνίας - Αν και το Ισραήλ δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο θεωρείται δεδομένο ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση

Μετά τη χθεσινή πρωτοφανή επίθεση με εκρήξεις σε βομβητές μελών και εργαζόμενων της Χεζμπολάχ νέες παρόμοιες επιθέσεις έλαβαν χώρα σήμερα.

Την είδηση για εκρήξεις σε συσκευές επικοινωνίας μεταδίδει η ισραηλινή Haaretz και το παλαιστινιακό Quds News Network. Η επίθεση σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης έλαβε χώρα στη Βηρυτό και τον νότιο Λίβανο.

Πηγές ασφαλείας μίλησαν στο Reuters για εκατοντάδες νέους τραυματίες ενώ κρατικά μέσα του Λιβάνου λένε ότι υπάρχουν τρεις νεκροί από εκρήξεις που σημειώθηκαν στα ανατολικά της χώρας.

Από την επίθεση της Τρίτης τραυματίστηκαν 2.750 άνθρωποι και σκοτώθηκαν 12 άτομα ανάμεσά τους δύο παιδιά

Το Al Jazeera επίσης κάνει λόγο για εκρήξεις στη Βηρυτό και τα νότια της χώρας, ενώ το Reuters κάνει λόγο επίσης για εκρήξεις σε γουόκι τόκι.

Βίντεο που κυκλοφορούν στα social media δείχνουν ηλεκτρονικές συσκευές  να έχουν ανατιναχθεί ενώ υπάρχουν αναφορές ότι εκρήξεις έγιναν και μέσα σε σπίτια.

Χάος στον Λίβανο – Έκρηξη κοντά σε κηδεία

Ο ανταποκριτής του AJ στον Τυρό κάνει λόγο για δύο εκρήξεις. Η μία σε ένα αυτοκίνητο και η άλλη σχεδόν ταυτόχρονα σε ένα άλλο μέρος. «Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στη μέση του δρόμου. Υπάρχουν πολλά ασθενοφόρα, χάος παντού».

Την ίδια στιγμή στη Βηρυτό τουλάχιστον μία από τις εκρήξεις που ακούστηκαν έγινε κοντά σε κηδεία που διοργάνωσε η Χεζμπολάχ για τους νεκρούς της προηγούμενης ημέρας, όπως αναφέρει το Al Arabyia.

Ο ανταποκριτής του AJ στη Βηρυτό μεταδίδει ότι υπάρχει έντονη κίνηση ασθενοφόρων σε περιοχή που υπάρχουν αρκετά νοσοκομεία γεγονός που αυξάνει τους φόβους για θύματα στη Βηρυτό.

Από την επίθεση της Τρίτης τραυματίστηκαν 2.750 άνθρωποι και σκοτώθηκαν 12 άτομα ανάμεσά τους δύο παιδιά.

Οι περισσότεροι φέρουν τραύματα στο πρόσωπο, τα μάτια, τα χέρια και την κοιλιακή χώρα.

Επικεφαλής γιατρός σε νοσοκομείο του Λιβάνου δήλωσε στο AJ ότι χρειάστηκε να γίνουν αρκετοί ακρωτηριασμοί ενώ πολλοί άνθρωποι θα φέρουν μόνιμο πρόβλημα στα μάτια.

Ο Λίβανος δοκιμάζεται για δεύτερη μέρα καθώς τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία καλούνται να διαχειριστούν εκατοντάδες περιστατικά ταυτόχρονα.

Λίβανος

Πηγή: Reuters

Αν και το Ισραήλ δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο θεωρείται δεδομένο ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα το Τελ Αβίβ κατάφερε να μολύνει τους βομβητές πριν αυτοί παραδοθούν στη Χεζμπολάχ, ενώ το Reuters αναφέρει ότι τα γουόκι τόκι που εξερράγησαν σήμερα παραδόθηκαν στη Χεζμπολάχ πέντε μήνες πριν, περίπου το ίδια διάστημα που παραδόθηκαν και οι βομβητές.

Η Χεζμπολάχ κατηγόρησε το Ισραήλ για την εγκληματική επίθεση και υποσχέθηκε να απαντήσει. Το Ιράν έκανε λόγο για τρομοκρατική ενέργεια και δήλωσε ότι η Δύση πρέπει να ντρέπεται.

Οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι ούτε γνώριζαν για τη – χθεσινή- επίθεση ούτε είχαν ανάμειξη αλλά προειδοποίησαν το Ιράν να μην εκμεταλλευτεί κανένα γεγονός για να προκαλέσει περεταίρω αποσταθεροποίηση.

Ο κίνδυνος περιφερειακής κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή είναι για ακόμα μία φορά ορατός, καθώς η ρητορική του Ισραήλ για κλιμάκωση στον Λίβανο παίρνει σάρκα και οστά τις τελευταίες δύο ημέρες.

Only in

Ειδικός αναλυτής στο in: Παγίδευσε η Μοσάντ τους βομβητές της Χεζμπολάχ σε συνεννόηση με την προμηθεύτρια εταιρεία;

Η έκτακτη μαζική αγορά τηλεειδοποιητών από την λιβανέζικη οργάνωση για να αποφεύγει δολοφονίες από drones και πυραύλους μέσω στιγμάτων κινητών κι οι αναφορές Ελλήνων ειδικών. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή μυστική επιχείρηση του Ισραήλ ή συμβαίνει κάτι άλλο;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024