Οι ταυτόχρονες εκρήξεις βομβητών της Χεζμπολάχ χθες στον Λίβανο, που αποδίδονται στο Ισραήλ από τη λιβανέζικη οργάνωση, προκάλεσαν τον θάνατο 12 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών, και τον τραυματισμό τουλάχιστον 2.750 άλλων, όπως δήλωσε σήμερα ο Λιβανέζος υπουργός Υγείας Φιράς Αμπιάντ.

Δεν υπάρχει επίσημο σχόλιο από το Ισραήλ

Το Ισραήλ δεν σχολίασε αυτές τις εκρήξεις, οι οποίες σημειώθηκαν σε προπύργια της Χεζμπολάχ μερικές ώρες μετά την ισραηλινή ανακοίνωση ότι η χώρα επεκτείνει προς τα βόρεια σύνορά της με τον Λίβανο τους στόχους του πολέμου που διεξάγει εναντίον της παλαιστινιακής Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ύστερα από διασταύρωση στοιχείων με όλα τα νοσοκομεία, ο απολογισμός αυξήθηκε σε «12 νεκρούς μεταξύ των οποίων δύο παιδιά» και περιλαμβάνει «από 2.750 έως 2.800» τραυματίες, δήλωσε ο Αμπιάντ σε συνέντευξη Τύπου. Ο προηγούμενος απολογισμός ήταν 9 νεκροί.

Στους νεκρούς συγκαταλέγονται ένα κορίτσι και ένα αγόρι, καθώς και τέσσερις υγειονομικοί που εργάζονταν σε «ιδιωτικά νοσοκομεία στα νότια προάστια της Βηρυτού», δήλωσε.

Ορισμένοι τραυματίες στην κοιλάδα Μπεκάα (ανατολικά) «μεταφέρθηκαν στη Συρία», ενώ «σε άλλες περιπτώσεις μεταφέρθηκαν στο Ιράν», πρόσθεσε.

Περίπου 750 άνθρωποι τραυματίστηκαν στο νότιο τμήμα της χώρας, περίπου 150 στην Μπεκάα και περίπου 1.850 στη Βηρυτό και στα νότια προάστιά της, σύμφωνα με τον υπουργό.

Συναγερμός σήμανε στα νοσοκομεία του Λιβάνου για να υποδεχτούν τα θύματα από τις εκρήξεις.

Καταδίκασε την επίθεση ο Μπορέλ

O ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε τις «επιθέσεις» με εκρήξεις βομβητών στον Λίβανο, τονίζοντας ότι θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την σταθερότητα και αυξάνουν τον κίνδυνο κλιμάκωσης στην περιοχή. Παράλληλα, έκανε λόγο για «ανησυχητική κατάσταση».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να αποτρέψουν έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, ο οποίος θα είχε βαριές συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή και όχι μόνο», σημείωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ. Ο ύπατος εκπρόσωπος είχε επίσης επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ.

«Ακόμα κι αν οι επιθέσεις φαίνεται να είχαν στόχο, είχαν σοβαρές παράπλευρες απώλειες μεταξύ αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών μεταξύ των θυμάτων», ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ.