Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
ΟΗΕ για Λίβανο: Εξαιρετικά ανησυχητική κλιμάκωση – Κανείς δεν μπορεί ν’ αντέξει ευρύτερη ανάφλεξη

ΟΗΕ για Λίβανο: Εξαιρετικά ανησυχητική κλιμάκωση – Κανείς δεν μπορεί ν’ αντέξει ευρύτερη ανάφλεξη

«Οι εξελίξεις σήμερα σηματοδοτούν μια εξαιρετικά ανησυχητική κλιμάκωση σ’ ένα ήδη απαράδεκτα ασταθές πλαίσιο» τονίζει αξιωματούχος του ΟΗΕ για το μπαράζ εκρήξεων στον Λίβανο.

Η ειδική συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο, Τζανίν Χένις-Πλάσχερτ, εκφράζει τη λύπη της για το μπαράζ εκρήξεων που συγκλόνισε ολόκληρη τη χώρα, το οποίο στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον εννέα ανθρώπους και άφησε χιλιάδες τραυματίες, πολλούς σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι ενδιαφερόμενοι φορείς «να δώσουν προτεραιότητα στη σταθερότητα»

Η κ. Πλάσχερτ υπενθυμίζει σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς ότι, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, οι άμαχοι δεν αποτελούν στόχο και πρέπει να προστατεύονται ανά πάσα στιγμή.

«Οι εξελίξεις σήμερα σηματοδοτούν μια εξαιρετικά ανησυχητική κλιμάκωση σ’ ένα ήδη απαράδεκτα ασταθές πλαίσιο.

»Ενώ ο πλήρης αντίκτυπος της επίθεσης εκτυλίσσεται ακόμη, προτρέπω όλους τους ενδιαφερόμενους παράγοντες ν’ απόσχουν από οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια ή πολεμική ρητορική, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει μια ευρύτερη ανάφλεξη που κανείς δεν μπορεί ν’ αντέξει», ανέφερε.

Η ειδική συντονίστρια για τον Λίβανο υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη αποκατάστασης της ηρεμίας και καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς να δώσουν προτεραιότητα στη σταθερότητα. «Διακυβεύονται πάρα πολλά για να κάνουμε κάτι λιγότερο» σημείωσε.

Φόβοι για κλιμάκωση

Τουλάχιστον 9 νεκροί και πάνω από 2.750 τραυματίες (στη φωτογραφία του Reuters/Mohamed Azakir, επάνω, μεταφορά τραυματία σε νοσοκομείο της Βηρυτού) είναι ο αιματηρός απολογισμός της νέας επίθεσης που σημειώθηκε στον Λίβανο με τις ταυτόχρονες εκρήξεις σε βομβητές μελών και εργαζομένων της Χεζμπολάχ.

Αλλα 14 μέλη αυτής της ισλαμιστικής οργάνωσης τραυματίστηκαν με τον ίδιο τρόπο στη Συρία.

Η πρωτοφανής επίθεση που έχει επηρεάσει δεκάδες χιλιάδες πολίτες στον Λίβανο και δοκιμάζει τις αντοχές της κατεστραμμένης οικονομικά χώρας της Μέσης Ανατολής, προκαλεί φόβους για ευρύτερη κλιμάκωση και για περιφερειακό πόλεμο που μέχρι στιγμής έχει αποφευχθεί.

Η Χεζμπολάχ κατηγόρησε το Ισραήλ για την αιματηρή επίθεση που προκάλεσε θύματα και στον άμαχο πληθυσμό, και υποσχέθηκε να τιμωρήσει το Τελ Αβίβ, σημειώνοντας ότι οι δυνατότητές της παραμένουν σε υψηλό επίπεδο (περισσότερα εδώ).

Only in

Αποκάλυψη in: Πώς αποφεύχθηκε η τραγωδία στους Αγίους Αναργύρους και τι δεν λειτούργησε στα Τέμπη

Η παρ' ολίγον μετωπική σύγκρουση των δύο τρένων στους Αγίους Αναργύρους ξύπνησε μνήμες του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Πώς αποφεύχθηκε αυτή τη φορά το μοιραίο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024