Κλιματική αλλαγή: Φταίει ή όχι για τις φονικές και καταστροφικές πλημμύρες στην κεντρική Ευρώπη
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται γρήγορα η κανονικότητα στην Ευρώπη, εκτιμά ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη διαχείριση κρίσεων, Γιάνεζ Λέναρτσιτς - Ευθύνεται η κλιματική αλλαγή;
- Μητέρα εξέδιδε την 15χρονη κόρη της σε παιδόφιλο - Καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών
- «Αγνοούσα όσα συνέβαιναν», είπε για την αυτοκτονία του πατέρα της η «αγνοουμένη» Αμερικανίδα
- Νεκρή η γυναίκα που έπεσε από τον 7ο όροφο ξενοδοχείου στη Μιχαλακοπούλου - Φωτογραφίες από το σημείο
- Η πρώτη απεργία παγκοσμίως από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαχειριστών Ακινήτων τύπου Airbnb
Η κεντρική Ευρώπη γνώρισε τις χειρότερες πλημμύρες εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες, με τις σφοδρές βροχοπτώσεις λόγω της κακοκαιρίας Boris να αφήνουν το καταστροφικό σημάδι τους σε Ρουμανία και Πολωνία.
Πάνω από 20 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε Πολωνία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Αυστρία, ενώ πολλοί άλλοι αγνοούνται. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν επίσης απομακρυνθεί από τις εστίες τους σε όλη την κεντρική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων 15.000 στα σύνορα της Τσεχίας με την Πολωνία.
Στην Πολωνία, ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ κήρυξε κατάσταση φυσικής καταστροφής στις χειρότερα πληγείσες νότιες περιοχές της χώρας.
Το υπουργείο Άμυνας της χώρας δήλωσε ότι 14.000 στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στις χτυπημένες από τις πλημμύρες περιοχές. Οι κάτοικοι στην πόλη Βρότσλαβ έχουν οχυρώσει τις όχθες των ποταμών, καθώς η στάθμη του νερού αναμένεται να ανέβει σήμερα Πέμπτη, όπως τονίζει το Εuronews.
Η Ουγγαρία, η Κροατία και η Σλοβακία βρίσκονται επίσης σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, καθώς οι προβλεπόμενες έντονες βροχοπτώσεις απειλούν να αυξήσουν περαιτέρω τη στάθμη των υδάτων στον ποταμό Δούναβη.
Επίσης, με περισσότερες έντονες βροχοπτώσεις να αναμένονται σε ολόκληρη την Ιταλία τις επόμενες ημέρες, οι περιφέρειες Εμίλια-Ρομάνια και Λάτσιο βρίσκονται σε κίτρινο συναγερμό. Οι πυροσβέστες στην πόλη Πεσκάρα του Αμπρούτσο λένε ότι έχουν ήδη λάβει εκατοντάδες κλήσεις για βοήθεια λόγω πλημμυρών.
«Μία φορά κάθε χίλια χρόνια»;
Η αναπληρώτρια υπουργός για το κλίμα της Πολωνίας, Ούρσουλα Σάρα Ζιελίνσκα, κατηγόρησε την κλιματική αλλαγή για την καταστροφή.
Η ίδια δήλωσε στο βρετανικό BBC ότι μετά τις εκτεταμένες πλημμύρες του 1997, ειπώθηκε ότι καταστροφές αυτής της κλίμακας θα συνέβαιναν μόνο «μία φορά κάθε χίλια χρόνια». Τώρα συμβαίνουν μόλις 26 χρόνια αργότερα.
«Υπάρχει σαφής αιτία γι’ αυτό και ονομάζεται κλιματική αλλαγή», είπε.
Οι πλημμύρες ακολούθησαν τις έντονες βροχοπτώσεις και το χιόνι που προκάλεσε η κακοκαιρία Boris το Σαββατοκύριακο. Είναι πολύ νωρίς για μια οριστική επιστημονική ανάλυση που να δείχνει ποιος ήταν ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής σε αυτό το ακραίο καιρικό φαινόμενο, τονίζεται στο ρεπορτάζ του Euronews.
Ωστόσο, οι επιστήμονες που ασχολούνται με το κλίμα έχουν προειδοποιήσει ότι ακραίες βροχοπτώσεις, όπως αυτές που σημειώθηκαν, θα αυξηθούν στην Ευρώπη καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται.
Για κάθε 1 βαθμό Κελσίου της αύξησης της θερμοκρασίας, οι ειδικοί λένε ότι η ατμόσφαιρα είναι σε θέση να συγκρατήσει 7% περισσότερους υδρατμούς.
Ένας θαλάσσιος καύσωνας στη Μεσόγειο Θάλασσα είναι επίσης πιθανό να έπαιξε ρόλο μετά τις θερμοκρασίες ρεκόρ στη θάλασσα τον περασμένο μήνα.
Οι υψηλές θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας οδηγούν σε αυξημένη εξάτμιση και έτσι περισσότερη υγρασία στον αέρα. Αυτός ο θερμός, υγρός αέρας συναντήθηκε με πολύ ψυχρό αέρα από την Αρκτική, δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες για την κακοκαιρία Boris να προκαλέσει ισχυρές βροχοπτώσεις.
Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της ομάδας World Weather Attribution, ο καύσωνας στη Μεσόγειο αυτόν τον Ιούλιο θα ήταν «σχεδόν αδύνατος» χωρίς την ανθρωπογενή υπερθέρμανση του πλανήτη.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται γρήγορα η κανονικότητα στην Ευρώπη
Η ΕΕ προειδοποίησε ότι οι καταστροφικές πλημμύρες στην κεντρική Ευρώπη και οι φονικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία αποτελούν απόδειξη της «κλιματικής κατάρρευσης» που θα γίνει ο κανόνας, αν δεν υπάρξει επείγουσα δράση.
Ο επίτροπος για τη διαχείριση κρίσεων, Γιάνεζ Λέναρτσιτς δήλωσε στους βουλευτές στο Στρασβούργο την Τετάρτη ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να «επιστρέψει σε ένα ασφαλέστερο παρελθόν».
«Μην κάνετε λάθος. Αυτή η τραγωδία δεν είναι μια ανωμαλία. Αυτό γίνεται γρήγορα ο κανόνας για το κοινό μας μέλλον», είπε.
Ο Λέναρτσιτς προειδοποίησε επίσης ότι οι χώρες αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος τέτοιων καταστροφών, με τις ζημιές στην Ευρώπη το 2021 και το 2022 να ξεπερνούν κατά μέσο όρο τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
«Το κόστος της αδράνειας είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος της δράσης», είπε.
Ο Νικολό Βοϊεβόντα, περιφερειακός διευθυντής Ευρώπης της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης 350.org, λέει ότι πρόκειται για άλλη μια «καταστροφική κλήση αφύπνισης» για τους παγκόσμιους ηγέτες.
«Γινόμαστε μάρτυρες των απλών ανθρώπων που πληρώνουν με τη ζωή τους, αυτή τη στιγμή, καθώς οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων καθυστερούν και εμποδίζουν τη δράση για το κλίμα. Πόσες ακόμα θανατηφόρες καταστροφές πρέπει να δουν για να λάβουν τα απαραίτητα συγκεκριμένα μέτρα για τον καθορισμό πολιτικής και την εφαρμογή μέτρων που θα τερματίσουν τα δεινά που βιώνουμε σήμερα;», αναρωτιέται ο ίδιος.
Ο Βοϊεβόντα προσθέτει ότι, καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώνονται σε μια σειρά συνόδων κορυφής, διασκέψεων και διαπραγματεύσεων τις επόμενες εβδομάδες, αυτές οι καταστροφές που μπορούν να αποφευχθούν και όχι τα λόγια τους θα χρησιμοποιηθούν ως μέτρο για να κριθούν οι πράξεις τους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις