Πώς να αναγνωρίσετε και να διαχειριστείτε τη σιωπηλή αντιμετώπιση στη σχέση σας
Η σιωπηλή αντιμετώπιση βλάπτει τη σχέση και τον εαυτό σας. Αναγνωρίστε τα σημάδια και αντιμετωπίστε τη.
Οι διαφωνίες είναι κάτι πολύ σύνηθες σε μια σχέση και συχνά μπορεί να οδηγήσουν και σε συγκρούσεις. Καλό είναι να είστε παρόντες/παρούσες και να τις αντιμετωπίζετε. Ωστόσο, η αποφυγή, που πολλές φορές εκφράζεται με την «τιμωρία της σιωπής», γνωστή και ως σιωπηλή αντιμετώπιση, δεν έχει καλά αποτελέσματα ούτε για εσάς, ούτε για τον/την σύντροφό σας, αλλά ούτε και για τη σχέση.
Το να βρίσκεστε σε έναν καυγά και να ζητήσετε λίγο χρόνο να σκεφτείτε πριν μιλήσετε ή αντιδράσετε είναι θεμιτό και αποδεκτό. Μπορεί να χρειάζεται να ηρεμήσετε για να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας, ώστε να μην δράσετε εν θερμώ. Στη συνέχεια θα επιστρέψετε στην κουβέντα. Η σιωπηλή μεταχείριση, όμως, είναι κάτι άλλο… ανούσιο και παιδικό ενώ δημιουργεί μεγάλο συναισθηματικό φορτίο στον αποδέκτη. Έχει χαρακτηριστεί ως τακτική χειραγώγησης αλλά και μορφή παθητικής, συναισθηματικής κακοποίησης.
Όταν κάποιος χρησιμοποιεί την σιωπηλή τιμωρία, δεν επιθυμεί να αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του. Επιπλέον, δεν προσφέρει απολύτως τίποτα στη σχέση, μιας και η απουσία δεν συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων.
Η συγκεκριμένη τακτική συναντάται συχνότερα και πιο έντονα στις ρομαντικές σχέσεις, αλλά φυσικά συμβαίνει σε κάθε είδους διαπροσωπική σχέση (φιλική, οικογενειακή, εργασιακή). Στις πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις συγκαταλέγονται η απόρριψη, η σύγχυση, το άγχος, η συναισθηματική εξουθένωση και η ανασφάλεια.
Αν έχετε διαπιστώσει ότι έχετε έρθει αντιμέτωποι με αυτή τη συμπεριφορά, υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τη «σιωπηλή τιμωρία».
Πώς θα διαχειριστείτε την σιωπηλή αντιμετώπιση
Μην ανταποδίδετε με σιωπή
Αν πάψετε κι εσείς να μιλάτε θα διακοπεί κάθε προσπάθεια επικοινωνίας. Μην πέφτετε στην παγίδα. Συνεχίστε να εκφράζετε τις ανάγκες σας. Αν χρειάζεστε λίγο χρόνο, κάντε μια βόλτα και επιστρέψτε.
Μην υποχωρείτε
Μην μετατραπείτε σε κάποιον που δεν είστε. Μην αρχίσετε να ζητάτε συνεχώς συγγνώμη με την ελπίδα ότι μπορεί να αλλάξουν συμπεριφορά. Θα έχετε αντίθετα αποτελέσματα. Δεν είστε αδύναμοι και όσα νιώθετε ισχύουν.
Ξεκαθαρίστε ότι η σιωπή σας πληγώνει
Εκφράστε ξεκάθαρα τα συναισθήματά σας, ώστε ο άλλος άνθρωπος να καταλάβει πως αυτό που κάνει σας ενοχλεί και σαμποτάρει κάθε είδους επικοινωνία. Πείτε ακριβώς πώς αισθάνεστε με τη σιωπή. Ζητήστε την αντιμετώπιση που θα επιθυμούσατε. Ο τρόπος που θα αντιδράσει το άλλο μέλος μπορεί να δείξει πολλά για όσα σκέφτεται για εσάς και τη σχέση σας ή για τις δικές του συναισθηματικές δεξιότητες.
Βρείτε υγιείς τρόπους για να διαχειριστείτε τις διαφωνίες
Δοκιμάστε να προτείνετε άλλους τρόπους επίλυσης των διαφωνιών και των συγκρούσεων, ώστε να αποφύγετε την σιωπηλή αντιμετώπιση. Δουλέψτε μαζί για να βρείτε τις φράσεις που λειτουργούν και για τους δύο και σας βοηθούν να νιώθετε άνετα ώστε να μη γίνεστε επιθετικοί και ανταγωνιστικοί. Στη ρομαντική σχέση πρέπει να είστε μια ομάδα και να εργάζεστε για το καλό και των δυο σας, αλλά και της σχέσης σας. Οι χειριστικές συμπεριφορές το μόνο που έχουν ως αποτέλεσμα είναι να σας πληγώνουν και μακροπρόθεσμα να σας χωρίσουν.
Αν δείτε ότι, παρά τις προσπάθειές σας, τα πράγματα δεν αλλάζουν συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας και φυσικά αναθεωρήστε τη σχέση σας. Μην υποτιμάτε τον εαυτό σας και μην ενδίδετε στο χειριστικό παιχνίδι της σιωπηλής τιμωρίας.
- «Ματιές» της Γαλατασαράι στον Ντιμπάλα της Ρόμα
- Συρία: Πάνω από 1 εκατ. πρόσφυγες εκτιμάται να επιστρέψουν τους επόμενους έξι μήνες στη χώρα τους
- Τα νέα αναμορφωτικά μέτρα μέσω της ένταξης ανήλικων σε ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία
- Ανακαλεί μυοχαλαρωτικό φάρμακο ο ΕΟΦ
- Public + home: 18 Χριστουγεννιάτικοι mega και άνετοι προορισμοί μαγείας
- Ανδρουλάκης: Δεν μπορεί να υπάρξει περιφερειακή ανάπτυξη χωρίς τον πρωτογενή τομέα