Αγαπημένα μου golden boys, αδικημένοι μου μικροαστοί, φτωχοί μου προλετάριοι, λατρεμένες μου βιοπαλαίστριες, χθες κατέβηκα στις λαϊκές γειτονιές του Πειραιά και συμμετείχα -ντυμένη διακριτικά πάντα- στην πορεία για την επέτειο της δολοφονίας Φύσσα, του ανθρώπου που τα ναζίδια της εποχής του έσφαξαν στη μέση του δρόμου. Πήγα, όπως οφείλει να κάνει κάθε πολίτης με αίσθηση δημοκρατίας και ανθρωπιάς, με ένστικτο αυτοσυντήρησης απέναντι σε καθετί σκοτεινό όπως ο ναζισμός, ειδικά σε μια περίοδο που η Ακροδεξιά σκεπάζει αργά, αλλά σταθερά τη Γηραιά Ήπειρο.

Φεστιβάλ

«Μην γράφεις γηραιά, θα μας περάσουν για γριές», μού λέει η φίλη μου η Ντιντί, που με συνόδευσε στην πορεία, ενώ μου πρότεινε το Σαββατοκύριακο να πάμε και στο φεστιβάλ της ΚΝΕ -μεταμφιεσμένες πάντα- γιατί όπως λέει, «ανέκαθεν η Αριστερά μάζευε ωραία τεκνά».

Μάγδα

Την σκούντησα και την επανάφερα στην πραγματικότητα, αντικρίζοντας γι΄άλλη μια φορά με συγκίνηση τη Μάγδα Φύσσα, που στο πρόσωπό της συμβολίζεται ο αγώνας της μητέρας που χάνει το παιδί της τόσο άδικα, που ζει με το αέναο πένθος της που ταυτόχρονα αποτελεί και την κινητήρια δύναμή της για δικαίωση. Και νομίζω ότι αισθάνθηκε περήφανη για τους χιλιάδες νέους που βρέθηκαν χθες στην πορεία. Πολύ συγκινούμαι!

Η «ομάδα των 11»

Στα τετριμμένα της κυβέρνησης πια, η «ομάδα των 11» προκάλεσε «κόκκινο συναγερμό» στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης με πολυσέλιδο κείμενο απάντησε στις αιτιάσεις των αντιπολιτευομένων για τις τράπεζες και τα «κόκκινα δάνεια». Μάλιστα! Είναι αλήθεια πως δοκιμάστηκαν τα αντανακλαστικά του συστήματος. Αλλά τέλος καλό – όλα καλά;

Οι «παραμελημένοι»

Φοβάμαι ότι θα δυσαρεστήσω του αισιόδοξους του περιβάλλοντος του Κυριάκου. Και τούτο διότι μου λένε ότι αυτή είναι απλώς η αρχή. Ο κ. Χατζηδάκης, λένε, επελέγη διότι η ομάδα των συγκεκριμένων βουλευτών – πρόκειται για «παραμελημένους» από το κομματικό σύστημα της Νέας Δημοκρατίας και ορισμένοι εξ αυτών φοβούνται βασίμως για την επανεκλογή τους, άρα δεν έχουν και τίποτα να χάσουν – διότι πρώτον, «η οικονομία πηγαίνει καλά», στους αριθμούς, να εξηγούμαστε, ως εκ τούτου της «γρατσουνάνε» την «βιτρίνα» και δεύτερον, υπάρχει μεγάλο εύρος κοινωνικής ανέχειας που αφορά και την «λαϊκή δεξιά» στην οποία απευθύνονται. Αυτή είναι η ερμηνεία που μου δίνουν…

Η επόμενη ημέρα

Όμως υπάρχει και μία δεύτερη διάσταση, που εκτείνεται σε βάθος χρόνου. Κι αφορά στην επόμενη ημέρα της Νέας Δημοκρατίας. Δηλαδή ποιος θα είναι ο επόμενος αρχηγός. Όπως γνωρίζετε δύο ονόματα παίζουν βασίμως. Του κ. Χατζηδάκη και υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Νίκου Δένδια. Υπάρχει και μία τέτοια ανάγνωση. Ανάγνωση έτσι; Μη μπούμε σε θεωρίες συνομωσίας, διότι όπως σας έχω πει τις απεχθάνομαι!

Ηταν η αρχή

Για ένα πράγμα όμως να είστε βέβαιοι ότι δεν θα είναι η μοναδική αντιπολιτευόμενη κίνηση από τους – «ξεχασμένους» – βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Απ΄ ότι μου λένε δεν θα αργήσει να γίνει το δεύτερο «χτύπημα». Κι όχι με την ίδια σύνθεση. Σκεφτείτε ότι τους … «απόκληρους» της κοινοβουλευτικής ομάδας, τους υπολογίζουν περί τους σαράντα – ζωή νά’ χουν!

Στην υψηλή ζώνη κινδύνου

Τα επίφοβα υπουργεία να δεχτούν τις επόμενες «ρουκέτες» είναι το υπουργείο Εξωτερικών – το περιστατικό της Κάσου έρχεται και ξανάρχεται στην επικαιρότητα. Επίσης το υπουργείο Υγείας – νομίζω πως ο φίλος μου ο Αδωνις θα δεχτεί ισχυρά «φίλια πυρά» και φοβάμαι πως δεν θα τον σώσει το πολιτικό του παρελθόν… – και πάει λέγοντας. Τα δύο προαναφερόμενα υπουργεία είναι στην «πρώτη ζώνη κινδύνου»!

«Κολασμένες»

Οι εβδομάδες που έρχονται θα είναι «κολασμένες» για την κυβερνητική πλειοψηφία, κι όχι τίπο΄ άλλο αλλά οι «φουκαράδες» δεν μπορούν να απολαύσουν με την καρδιά τους και το «δελφινάριο» του ΣΥΡΙΖΑ. Κρίμα δεν είναι;

Μία ιστορία από τα παλιά

Είπα ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και θυμήθηκα τα παρεπόμενα της καθαίρεσης του Stefanos. Πριν όμως θέλω να σας διηγηθώ μία ιστορία. Πριν από χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του 1990 οι αρχές, μετά από καταγγελίες, διαπιστώνουν ότι οι ιδιοκτήτες μιας μικρής λιανεμπορικής επιχείρησης με δίκτυο σούπερ μάρκετ, παρανομούν – δεν έχει σημασία το είδος της παρανομίας. Την εταιρεία την είχαν πιστώσει οι προμηθευτές της κι αυτή εξυπηρετούσε κανονικά τις υποχρεώσεις της απέναντι τους. Μόλις όμως έγινε γνωστό ότι το είδος και το μέγεθος της παρανομίας, τότε από την επόμενη ημέρα, οι προμηθευτές της έκοψαν την πίστωση και έκαναν απαιτητές άμεσα τις οφειλές. Περιττό βέβαια να σας πως ότι οι ιδιοκτήτες κινούμενοι μεταξύ του αστυνομικού τμήματος, του ανακριτή και των γραφείων τους, ήταν αδύνατον να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των πιστωτών τους. Ετσι λίγες εβδομάδες αργότερα η εταιρεία κατέβασε ρολά!

Λίγο πριν το κραχ

Τι σχέση έχει αυτή η ιστορία με ότι συμβαίνει στην Κουμουνδούρου; Κι όμως έχει. Ο Stefanos είχε εξουσιοδοτήσει τον γενικό διευθυντή του κόμματος με πληρεξούσιο να κινείται «όπου δει» εκ μέρους τους. Ο πρόεδρος καθαιρέθηκε. Η πλειοψηφία δεν σκέφτηκε καν να ορίσει για τις τρέχουσες ανάγκες τουλάχιστον ένα πρόσωπο – ας τον πούμε «υπηρεσιακό πρόεδρο». Ο αποπεμφθείς απέσυρε το πληρεξούσιο. Λογικό.

Περί τις 200.000 ευρώ

Κι η πρώτη «πανταχούσα» ήρθε χθες. Ενας εκ των προμηθευτών του κόμματος, στον οποίο έχουν συσσωρευτεί οφειλές περί τα 200.000 ευρώ από 2022 ακόμη, με δικαστικές κινήσεις πήγε να «μπλοκάρει» τους λογαριασμούς του κόμματος. Για να πάρει τα λεφτά του. Δεν γνωρίζω αν κάνει την ίδια εκτίμηση με την ιστορία που προανέφερα, αλλά να κάνουν ένα … ευχέλαιο, έναν αγιασμό, κάτι εν πάση περιπτώσει με το οποίο να απευθύνονται στο Μεγαλοδύναμο, να μην επαναληφθεί το σκηνικό των όσων σας διηγήθηκα. Γιατί αλλιώς αυτό που θα συμβεί δεν θέλω να το σκέφτομαι… Οι πληροφορίες μου πάντως από την Κουμουνδούρου λένε πως στην ΚΕ που θα γίνει αυτό το Σαββατοκύριακο το θέμα της εκπροσώπησης θα λυθεί.

Υποψηφιότητα

Σκέφτομαι όμως ότι η εκπροσώπηση είναι το λιγότερο πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή, καθώς εκείνο που προέχει είναι πως το κόμμα θα πάει σε νορμάλ συνθήκες στην εκλογή νέου προέδρου. Αύριο, λέγεται ότι ο Stefanos θα ανακοινώσει υποψηφιότητα, έτσι για να τη σπάσει στο όργανο που τον καθαίρεσε. Προς τούτο -κι άλλα- συνεδριάζει εκ νέου σήμερα η Πολιτική Γραμματεία για ν΄ αποφασίσει τι όρους θα εισηγηθεί στην ΚΕ για τη διαδικασία των εκλογών. Εξακολουθώ να φρονώ πάντως ότι οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένες, καθώς ειδικοί που γνωρίζουν καλύτερα τα κομματικά κιτάπια από μένα επιμένουν ότι δεν μπορεί να είναι καταστατικού χαρακτήρα. Και αυτό επειδή τέτοιου είδους αλλαγές μπορούν να γίνουν μόνο σε καταστατικό συνέδριο. Για να δούμε τι θα δούμε…