Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Εθελοντές: Γενναιοδωρία ψυχής για τη διάσωση των ζώων που «σπίτι» τους είναι το δάσος

Εθελοντές: Γενναιοδωρία ψυχής για τη διάσωση των ζώων που «σπίτι» τους είναι το δάσος

Αν δεν υπήρχαν και οι εθελοντές, σίγουρα πολλά πλάσματα που ζουν στα δάση θα είχαν ξεψυχήσει. Συγκινητική η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα του Πανελλαδικού Κινήματος Save your hood σε συνεργασία με την ΑΝΙΜΑ

«Ο απώτερος σκοπός μας είναι, να βρίσκουμε την ελπίδα μέσα μας και να συνειδητοποιούμε ότι τίποτα δεν έχει χαθεί, εάν δεν εγκαταλείψουμε». Βασίλης Σφακιανόπουλος ιθύνων νους του Πανελλαδικού Κινήματος Save your hood.

«Κάθε φορά που βγάζουμε ένα ζώο από τις στάχτες, κυλάει ένα δάκρυ συγκίνησης από μέσα μας. Και η χαρά είναι ασύλληπτη». Μάριος – Κωνσταντίνος Κουφασίμης, διασώστης και εκπαιδευόμενος κτηνίατρος του Συλλόγου Προστασίας Άγρια Ζωής (ΑΝΙΜΑ)

«Θα πρέπει ο καθένας από εμάς να στηρίζει αυτές τις πρωτοβουλίες. Να ενισχύει το κίνημα εθελοντισμού, να τροφοδοτεί ή να αναδεικνύει την ιδιωτική πρωτοβουλία». Πάνος Καρούτσος Γεωλόγος MSc, Τμ. Γεωλογίας Πανεπιστημίου Πατρών – Ιδρυτής του project «Γεωλογία για Όλους».

Στις δράσεις συμμετείχαν 937 εθελοντές

Με το πέρασμα των χρόνων πληθαίνουν οι εθελοντές. Photo by: MIKE LAPARDAS

Μεγάλη ήταν η προθυμία των πολιτών στο κάλεσμα του Πανελλαδικού Κινήματος Save your hood, σε συνεργασία με την ΑΝΙΜΑ, για να προσφέρουν τη βοήθεια τους στα πλάσματα που ζουν στο δάσος.

Να αναζητήσουν ίχνη ζωής στις περιοχές όπου οι φλόγες καταβρόχθισαν στο λεπτό χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης.

Αποστολές διάσωσης άγριας ζωής σε Βαρνάβα, Μαραθώνα, Διόνυσο και Πεντέλη

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν τεράστια, σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Σφακιανόπουλο, καθώς και στις τέσσερις αποστολές πρόσφεραν απλόχερα τη βοήθεια τους 937 εθελοντές.

Αναφέρει ότι ο κόσμος αντιδρά βάσει της καταστροφής και της βαρύτητας της. Αλλά φαίνεται ότι οι πολίτες κινητοποιούνται ολοένα και πιο έντονα, καθώς πέρυσι είχαμε ανάλογο αριθμό εθελοντών. Τότε, όμως, οι δασικές εκτάσεις που αφανίστηκαν, ήταν μεγαλύτερες.

Τονίζει ότι τη μεγαλύτερη καταστροφή την έχει υποστεί ο Μαραθώνας.

Ο κ. Βασίλης Σφακιανόπουλος. Photo by: MIKE LAPARDAS

«Από τις τέσσερις αποστολές διασώσαμε 136 ζωάκια: 115 χελώνες, εννέα φίδια, 10 σαύρες, έναν φρύνο και έναν μυωξό (τρωκτικό).

Ο άμεσος σκοπός μας είναι να διασώσουμε κάθε ζωή που οριακά επιβίωσε της καταστροφής. Ωστόσο, ο απώτερος σκοπός είναι να βρίσκουμε την ελπίδα μέσα μας και να συνειδητοποιούμε ότι τίποτα δεν έχει χαθεί, εάν δεν εγκαταλείψουμε», επισημαίνει ο κ. Σφακιανόπουλος.

Η εθελοντική Ομάδα του Πανελλαδικού Κινήματος Save your hood παίρνει όλα τα μέτρα ασφαλείας για τους εθελοντές

Αν επιθυμείτε να συμμετέχετε σε αυτές τις δράσεις, αλλά διστάζετε για την ασφάλειά σας, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η Save your hood σας προσέχει… σαν τα μάτια της.

Τα μέτρα ασφαλείας, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον κ. Σφακιανόπουλο είναι:

1. Βεβαιωνόμαστε ότι όλοι οι εθελοντές είναι εξοπλισμένοι με απαραίτητο εξοπλισμό ασφαλείας. Όπως γάντια, μπότες πεζοπορίας, μάσκες (για τη σκόνη και τον καπνό), ανθεκτικά μακριά παντελόνια και κιτ πρώτων βοηθειών.

Photo by: NIKOS PALAIOLOGOS/ SOOC

2. Παρέχουμε εξειδικευμένο εξοπλισμό για το χειρισμό της άγριας ζωής, συμπεριλαμβανομένων γαντιών για το χειρισμό ζώων, διχτυών και εμπορευματοκιβωτίων για μεταφορά.

3. Συμπεριλαμβάνουμε δυνατές σφυρίχτρες για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης

4. Καθόλη τη διάρκεια των αποστολών, drone εξοπλισμένο με θερμική κάμερα σκανάρει την ευρύτερη περιοχή για αναζωπυρώσεις ή άλλους κινδύνους.

5. Ο αρχηγός αποστολής διαθέτει ασύρματο απευθείας επικοινωνίας με την Πυροσβεστική, ενώ εκείνη βρίσκεται σε ετοιμότητα.

Photo by: VASSILIS SFAKIANOPOYLOS/ SYH

6. Σε περίπτωση αναζωπύρωσης ή άλλου κινδύνου, το drone διαθέτει τηλεβόα και δίνεται η εντολή εκκένωσης.

7. Ενθαρρύνουμε τους εθελοντές να παραμείνουν ενυδατωμένοι και να διατηρούν τη σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια των αποστολών, παρέχοντας νερό, σνακ και γεύματα όταν είναι απαραίτητο.

8. Προγραμματίζουμε τακτικά διαλείμματα ανάπαυσης για να αποφύγουμε την εξάντληση και να επιτρέψουμε στους εθελοντές να επαναφορτιστούν.

9. Βεβαιωνόμαστε ότι υπάρχουν επαρκείς χώροι ανάπαυσης στο σημείο εκκίνησης.

10. Σε συνθήκες ζέστης και ηλιοφάνειας, δίνουμε έμφαση στη σημασία της αντηλιακής προστασίας, συμπεριλαμβανομένων των αντηλιακών, των καπέλων και των γυαλιών ηλίου.

11. Παρακολουθούμε τους εθελοντές για συμπτώματα ασθενειών που σχετίζονται με τη ζέστη.

12. Δίνουμε σε κάθε ζευγάρι εθελοντών μια σφυρίχτρα για χρήση σε περιπτώσεις επικείμενου κινδύνου ή τραυματισμού.

13. Όταν ακουστεί ένα σφύριγμα, ο αρχηγός της ομάδας πρέπει να ανταποκριθεί αμέσως στην πηγή του σφυρίγματος και να ειδοποιήσει την ιατρική ομάδα.

14. Υπάρχει πάντα ένα σχέδιο εκκένωσης σε περίπτωση ξαφνικών αλλαγών στις συνθήκες πυρκαγιάς ή άλλων έκτακτων περιστατικών.

15. Αναθέτουμε συγκεκριμένες ευθύνες στους συντονιστές των ομάδων και στους εθελοντές σχετικά με τις διαδικασίες εκκένωσης.

16. Όταν ακούγεται ο τηλεβόας, το σχέδιο εκκένωσης τίθεται σε ισχύ.

Αυξάνονται οι πολίτες που προσφέρουν βοήθεια στην άγρια πανίδα

Οι διασώσεις αυτές με τη συνεργασία της Save your hood, αναφέρει ο κ. Μάριος- Κωνσταντίνος Κουφασίμης, γίνονται εδώ και τρία χρόνια. Οι δράσεις μας δεν πρόκειται να σταματήσουν και θα είμαστε εκεί κάθε φορά που η φύση μας χρειάζεται.

«Με τα χρόνια πληθαίνουν και οι εθελοντές. Ο κόσμος παρουσιάζει μία ευαισθησία απέναντι στην άγρια πανίδα και τα τελευταία χρόνια η ανταπόκρισή του σε τέτοιες δράσεις είναι μεγαλύτερη. Θεωρώ ότι αυτές τις στιγμές οι εθελοντές παράγουν έργο που πρέπει να γίνει παράδειγμα προς μίμηση».

Οι πρώτες βοήθειες στα ζώα που βρίσκουν οι εθελοντές

Όταν οι εθελοντές βρίσκουν κάποιο ζώο στο βουνό, σύμφωνα με τον κ. Κουφασίμη, το επιστρέφουν στη βάση έναρξης. Εκεί είναι και ο μικρός σταθμός πρώτων βοηθειών.

Τα ζώα καθαρίζονται από τις τοξικές στάχτες της φωτιάς, δροσίζονται και, παράλληλα, ενυδατώνονται.

O κ. Μάριος- Κωνσταντίνος Κουφασίμης

Τα ζώα που έχουν εγκαύματα ή χρήζουν κάποια άλλη περίθαλψη, μπαίνουν σε προτεραιότητα και τους δίνονται οι πρώτες βοήθειες.

Από εκεί και πέρα, μεταφέρονται στο Πρώτων Βοηθειών της ΑΝΙΜΑ, όπου εκεί αναλαμβάνουμε την περίθαλψή και τη φροντίδα τους.

Να σώσουμε ό,τι σώζεται

«Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, δεν συγκρίνονται σε καμία περίπτωση με τη χαρά που παίρνουμε σώζοντας αυτά τα ζώα. Τα περισσότερα ζώα που διασώζουμε, είναι αυτά που δεν μπορούν να τρέξουν. Και για να προστατευτούν από τη φωτιά, κρύβονται ταλαιπωρημένα ή βαριά τραυματισμένα. Όπως χελώνες, σαύρες, φίδια, σκαντζόχοιροι κ.α», επισημαίνει ο κ. Κουφασίμης .

Τονίζει ότι στα μάτια τους κάθε ζωή μετράει και έχει αξία. Γι΄ αυτό τον λόγο, κανένα ζώο δεν μένει πίσω. Αυτά τα ζώα χρειάζονται τη βοήθεια μας για να σωθούν.

Photo by: ΑΠΕ – ΜΠΕ – ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

Κάθε φορά που βγάζουμε ένα ζώο από τις στάχτες, κυλάει ένα δάκρυ συγκίνησης από μέσα μας. Και η χαρά είναι ασύλληπτη.

Το πιο δυνατό συναίσθημα, όμως, είναι, όταν έρχεται η στιγμή που περιβάλλον είναι ασφαλές και απελευθερώνουμε ξανά αυτά τα ζώα.

Αντικρίζοντας τις καμένες εκτάσεις

Ο κ. Πάνος Καρούτσος συμμετείχε στην αποστολή στον Βαρνάβα.

«Αποφάσισα να συνδράμω, και να υποστηρίξω την πρωτοβουλία της εθελοντικής Ομάδας Save your hood σε συνεργασία με την ΑΝΙΜΑ. Ήταν μια κίνηση ευαισθητοποίησης για την προφύλαξη της άγριας ζωής και την προστασία της φύσης.

Τα συναισθήματα που νιώθεις όταν φτάσεις στην καμένη περιοχή, εναλλάσσονται. Το αίσθημα της θλίψης διαδέχεται το αίσθημα της χαράς», αναφέρει ο κ. Καρούτσος.

Εξηγεί ότι από τη μία πλευρά, αντικρίζεις την ολοκληρωτική καταστροφή της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής. Αντικρίζεις εικόνες απανθρακωμένων ζώων. Μπαίνεις στη θέση τους και νιώθεις την αγωνία και τον φόβο τους από τη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά.

Photo by: VASSILIS SFAKIANOPOULOS/ SYH

Είναι δύσκολο να βλέπεις την πορεία διαφυγής τους και την προσπάθεια τους να σωθούν από τη φωτιά, και τελικά να μην τα καταφέρνουν. Να τα αντικρίζεις απανθρακωμένα ανάμεσα σε βράχια, κοιλότητες, σε ανοιχτά μέρη και μονοπάτια που ακολουθούν τα ζώα.

Από την άλλη, είναι πολύ δύσκολο να αντικρίζεις τους κόπους μίας ζωής ανθρώπων να καταστρέφονται μέσα σε μία στιγμή: σπίτια, καλλιέργειες, κτήματα με ελιές παραδομένες στη φωτιά.

Photo by: MIKE LAPARDAS

Αφηγείται ότι τα συναισθήματα γρήγορα άλλαζαν.

H  θλίψη και η απογοήτευση εναλλασσόταν με τη χαρά και την αισιοδοξία, καθώς ανακάλυπτες μία ζωντανή χελώνα που τελικά επιβίωσε από τη μανία της φωτιάς.

Οι εθελοντές στον Βαρνάβα ξεπέρασαν τους 300

Σύμφωνα με τον κ. Καρούτσο, πάνω από 300 άτομα συμμετείχαν στη διάσωση ζώων.

«Όλοι όσοι ήμασταν εκεί, ήμασταν γεμάτοι ενθουσιασμό και αισιοδοξία. Να βρούμε ύπαρξη ζωής, να εντοπίσουμε σημάδια ζωής, στα αποκαΐδια της ολοκληρωτικής καταστροφής της περιοχής.

Όσοι ήταν εκεί «ξέχασαν» τις διακοπές, τη θάλασσα, τους καναπέδες και αψήφησαν τις υψηλές θερμοκρασίες και τις δύσκολες συνθήκες της καμένης γης», αναφέρει ο κ. Καρούτσος.

Μάλιστα, όπως λέει, οι εθελοντές έφεραν μαζί τους είδη πρώτης ανάγκης, κουτιά μεταφοράς ζώων, ιατρικά είδη, ορούς, κρέμες για εγκαύματα. Αλλά και φαγητά για όλα τα είδη ζωής για να τα αφήσουν στην περιοχή φεύγοντας, μήπως υπήρχαν ζωντανά ζώα, τα οποία δεν μπόρεσαν να βρουν.

Οι συμβουλές και η καθοδήγηση των ειδικών κτηνιάτρων της ΑΝΙΜΑ, όπως επισημαίνει ο κ. Καρούτσος, βοήθησαν πάρα πολύ στην ομαλή και σωστή περισυλλογή των ζώων. Όπως και στη μεταφορά τους στο Κέντρο Περίθαλψής της ΑΝΙΜΑ.

Επισημαίνει ότι η ενημέρωση από τους ειδικούς της ΑΝΙΜΑ και τους υπεύθυνους της δράσης της εθελοντικής Ομάδας Save your hood ήταν άρτια. Έδωσαν σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο ζωής των ζώων που θα βρίσκαμε, τηρήθηκαν όλα τα αυστηρώς μέτρα ασφαλείας που μας είχαν προωθήσει πολύ πριν από την δράση. Ειδικές μάσκες, ειδικός ρουχισμός κα.

Ο κ. Πάνος Καρούτσος

Τέλος, ο κ. Καρούτσος υπογραμμίζει: «Θα πρέπει, ο καθένας από εμάς να στηρίζει αυτές τις πρωτοβουλίες. Να ενισχύει το κίνημα εθελοντισμού, να τροφοδοτεί ή να αναδεικνύει την ιδιωτική πρωτοβουλία. Και να υποστηρίζουμε το διαχρονικό σπουδαίο έργο που διατελεί η ΑΝΙΜΑ, οικονομικά, αλλά και με είδη ανάγκης που χρειάζεται».

Φωτιά στη Μέση Ανατολή

Περισσότερους από 220 στόχους της Χεζμπολάχ ισχυρίζονται ότι έπληξαν οι IDF το τελευταίο 24ωρο

Μεταξύ των στόχων που επλήγησαν ήταν υποδομές, εκτοξευτές ρουκετών που είχαν χρησιμοποιήσει σε πρόσφατες επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και αποθήκες όπλων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024