Σκύλος και γάτα: Οι ιδιαιτερότητες, η φροντίδα και ο χαρακτήρας τους – Πόσο διαφέρουν
Ο σκύλος, εάν μείνει μόνος του ένα Σαββατοκύριακο, μπορεί να πάθει κατάθλιψη. Σε αντίθεση με τη γάτα, που θέλει και την ανεξαρτησία της
Ο σκύλος και η γάτα είναι δύο πλάσματα που έχουν καταφέρει να κλέψουν την καρδιά μας με τα σκέρτσα και τα παιχνίδια τους, αλλά και με την τρυφερότητά τους.
Δύο ζώα συντροφιάς, που έχουν διαφορετική φύση και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αλλά και συμπεριφορές. Όπως διαφέρει και η περιποίηση/ φροντίδα τους.
Η γάτα μπορεί να μάθει ορισμένα πράγματα, όμως συνεχίζει πάντα τις αταξίες της
Ποιες είναι, λοιπόν, οι διαφορές μεταξύ σκύλου και γάτας; Τις επισημαίνει η κτηνίατρος, Άννα Μπαρδάνη.
Τι ζώα είναι ο σκύλος και η γάτα
Ο σκύλος είναι παμφάγο ζώο, ενώ η γάτα, σαρκοφάγο. Η γάτα είναι μοναχικός κυνηγός, ενώ ο σκύλος είναι κοινωνικό ζώο και ζει σε αγέλη. Η γάτα επιβιώνει πιο εύκολα στον δρόμο, από ό,τι ο σκύλος, γιατί πάντα βρίσκει κάτι να φάει.
Διαφορετική αναπαραγωγική δραστηριότητα
Οι σκυλίτσες έχουν περίοδο κάθε έξι μήνες. Οι γατούλες, όμως, δεν έχουν, καθώς είναι εποχιακά πολυ-οιστρικά ζώα. Παρουσιάζουν οίστρο δύο – τρεις φορές τον χρόνο.
Εκπαίδευση
Ένα κουτάβι, για να μάθει να πηγαίνει στην πάνα του, πρέπει να το εκπαιδεύσουμε, ενώ ένα γατάκι, αφού συμπληρώσει 35-40 ημέρες ζωής, κάνει την ανάγκη του στην άμμο.
Όσον αφορά τη εκπαίδευσή τους γενικότερα, η γάτα μπορεί να μάθει ορισμένα πράγματα, όμως συνεχίζει πάντα τις αταξίες της. Ο σκύλος είναι καλύτερος «μαθητής» και εκπαιδεύεται πιο εύκολα από τη γάτα.
Μόνοι στο σπίτι
Η γάτα είναι ανεξάρτητο ζώο. Μπορούμε να την αφήσουμε μόνη στο σπίτι για ένα Σαββατοκύριακο, αρκεί να φροντίσουμε να έχει φαγητό και νερό. Ο σκύλος έχει ανάγκη την ανθρώπινη παρουσία. Δεν μπορεί να μείνει μόνος του για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Μέχρι και κατάθλιψη μπορεί να πάθει.
Τι συμβαίνει εάν καταπιούν τις τρίχες τους
Η γάτα περιποιείται το τρίχωμά της, χρησιμοποιώντας τη γλώσσα της. Όταν, λοιπόν, πλένεται, καταπίνει τρίχες. Για να αποβάλει τις τρίχες αυτές (τριχόμπαλες), που πηγαίνουν στο στομάχι της, κάνει εμετό. Αντίθετα, ο σκύλος δεν παρουσιάζει αυτό το σύμπτωμα.
Σε ποια σημεία εφαρμόζεται η αμπούλα για τα εξωπαράσιτα
Για να μη γλύψει η γάτα την αμπούλα για τα εξωπαράσιτα, πρέπει να εφαρμόζεται ψηλά στο κεφάλι. Αυτά τα φάρμακα είναι τοξικά. Στον σκύλο εφαρμόζεται κατά μήκος της ράχης, επειδή δεν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος.
Ψύλλοι και τσιμπούρια
Οι ψύλλοι ζουν όλο το χρόνο. Τους συναντάμε πιο συχνά στις γάτες, ενώ τα τσιμπούρια, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει με τον σκύλο, εμφανίζονται σπάνια στη γούνα τους. Κι αν κολλήσουν, μπορούν να τα βγάλουν.
Δερματικές αλοιφές
Τις δερματικές αλοιφές αποφεύγουμε να τις εφαρμόζουμε στη γάτα, για να μην τις γλύψει. Αλλά στον σκύλο μπορούμε να τού βάλουμε, και μετά τη χρήση τους να τον πάμε περίπατο.
Καλαζάρ
Είναι σπάνιο το φαινόμενο, η γάτα να παρουσιάσει καλαζάρ. Οπότε, δεν ψεκάζουμε κατά τους θερινούς μήνες τη γάτα με σιτρονέλα. Σε αντίθεση με τον σκύλο, για τον οποίο, μάλιστα, επιβάλλεται η προληπτική εξέταση αίματος για λεϊσμανίαση (καλαζάρ).
- LIVE: Παναθηναϊκός – Ντινάμο Μινσκ
- Άναυδοι κάτοικοι της Αυστραλίας με γιγάντιο σύννεφο που έμοιαζε… με UFO
- Αντίο θλιβερές «μπεζ» γιορτές – Τα… κιτς Χριστούγεννα έρχονται στην πόλη
- Megasports: Τιμωρία στον Παναθηναϊκό
- Φοντάνα ντι Τρέβι: Αφαιρέθηκαν οι σκαλωσιές – Παραδόθηκε στο κοινό το μνημείο
- Τέλος το φυσικό αέριο της Ρωσίας στην Ευρώπη – Σφραγίζει την παροχή η Ουκρανία