Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Φιλιππίνες: Οι ΗΠΑ δοκιμάζουν πυραυλικό σύστημα – Κλιμακώνεται η ένταση με την Κίνα

Φιλιππίνες: Οι ΗΠΑ δοκιμάζουν πυραυλικό σύστημα – Κλιμακώνεται η ένταση με την Κίνα

Γυμνάσια των ΗΠΑ στις Φιλιππίνες για τη χρήση πυραυλικού συστήματος μέσης εμβέλειας σε περίπτωση περιφερεειακού πολέμου - Δυσαρέσκεια από την Κίνα

Οι ΗΠΑ δεν έχουν πρόθεση να αποσύρουν, τουλάχιστον σύντομα, πυραυλικό σύστημα μέσου βεληνεκούς το οποίο ανέπτυξαν νωρίτερα φέτος στις Φιλιππίνες, παρά τα πιεστικά αιτήματα της Κίνας περί αυτού, και δοκιμάζεται το ενδεχόμενο χρήσης του σε περίπτωση σύρραξης στην περιφέρεια, δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πηγές του ενημερωμένες για τις προθέσεις της Ουάσιγκτον και της Μανίλας.

Οι Φιλιππίνες έχουν πλέον σημαντικό ρόλο στη στρατηγική των ΗΠΑ στην Ασία

Το σύστημα Typhon, το οποίο εκτοξεύει πυραύλους κρουζ ικανούς να πλήξουν στόχους στην Κίνα, μεταφέρθηκε στο αρχιπέλαγος στο πλαίσιο κοινών γυμνασίων την άνοιξη, όπως είχε ανακοινωθεί από τις δυο χώρες τότε. Παραμένει εκεί έκτοτε.

Οι Φιλιππίνες, νότιος γείτονας της Ταϊβάν, έχουν πλέον σημαντικό ρόλο στη στρατηγική των ΗΠΑ στην Ασία. Θα μετατρέπονταν σε σημαντικό ενδιάμεσο σταθμό για την ανάπτυξη δυνάμεων σε περίπτωση απαιτείτο να προσφερθεί υποστήριξη στην Ταϊβάν — σε περίπτωση επίθεσης της Κίνας στη νήσο.

Τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία καταδίκασαν την ανάπτυξη του συστήματος στην περιοχή, κατηγορώντας τις ΗΠΑ πως πυροδοτούν κούρσα εξοπλισμών.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

«Απειλή»

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε χθες Πέμπτη ότι προκαλεί μεγάλη ανησυχία στο Πεκίνο το αμερικανικό σχέδιο το σύστημα να παραμείνει εκεί.

«Εγείρει σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των χωρών της περιφέρειας και εντείνει τη γεωπολιτική σύγκρουση», έκρινε ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Λιν Τζιαν.

Η εξέλιξη καταγράφεται καθώς η Κίνα και οι Φιλιππίνες, σύμμαχος των ΗΠΑ, βρίσκονται σε ολοένα πιο θερμή διένεξη για τη Νότια Σινική Θάλασσα, με σειρά αεροπορικών και ναυτικών επεισοδίων ανάμεσά τους.

Σύμφωνα με αξιωματούχους των Φιλιππίνων και των ΗΠΑ, οι ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους στη χρήση του συστήματος στο βόρειο νησί Λουζόν, κοντά στο Στενό της Ταϊβάν.

Οι πηγές αυτές σημείωσαν πως δεν είναι ενήμερες για σχέδια να αποσυρθεί, παρότι τα κοινά γυμνάσια των στρατών των δυο χωρών τυπικά ολοκληρώνονται εντός του μήνα.

Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων των Φιλιππίνων δήλωσε προχθές Τετάρτη πως η εκπαίδευση στο σύστημα συνεχίζεται και δεν έχει αποφασιστεί πόσο θα παραμείνει στο έδαφος του αρχιπελάγους.

Εκπρόσωπος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων άφησε ανοικτό το πόσο θα παραμείνει το σύστημα εκεί.

Αξιωματούχος της κυβέρνησης των Φιλιππίνων και ακόμη ένα πρόσωπο με γνώση του θέματος επιβεβαίωσαν πως η Ουάσιγκτον και η Μανίλα δοκιμάζουν το κατά πόσον το σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση πολέμου στην περιοχή.

Το σύστημα Typhon, που έχει τη δυνατότητα να μετακινείται αν χρειάζεται, βρίσκεται στις Φιλιππίνες για να «δοκιμαστεί» μεταξύ άλλων το πόσο γρήγορα θα μπορούσε να «αναπτυχθεί», εξήγησε η μια από τις πηγές.

Το γραφείο του προέδρου των Φιλιππίνων Φέρντιναντ Μάρκος του νεότερου δεν απάντησε όταν το Ρόιτερς του ζήτησε να σχολιάσει.

«Άγρυπνες νύχτες»

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις μετέφεραν το σύστημα Typhon —ικανό να εκτοξεύει πυραύλους SM-6 ή Tomahawk, έχει εμβέλεια μεγαλύτερη από 1.600 χιλιόμετρα— στην επικράτεια των Φιλιππίνων τον Απρίλιο. Η Ουάσιγκτον έκανε λόγο τότε για «ιστορική πρώτη» και «σημαντικό βήμα στη συμμαχική σχέση μας με τις Φιλιππίνες».

Δορυφορική φωτογραφία τραβηγμένη την Τετάρτη από την Planet Labs, ιδιωτική εταιρεία δορυφορικής απεικόνισης, κι εξετάστηκε από το Ρόιτερς δείχνει το σύστημα Typhon ανεπτυγμένο στο διεθνές αεροδρόμιο Λαοάγκ, στην επαρχία Ιλόκος Νόρτε.

Ανώτερος αξιωματούχος τόνισε στο Ρόιτερς πως δεν θα αποσυρθεί σύντομα.

«Αν αποσυρθεί ποτέ, αυτό θα γίνει επειδή επιτεύχθηκε ο στόχος και μπορεί να το φέρουμε (πίσω)», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας πως έχει στρατηγική αξία για τις Φιλιππίνες και αποτρεπτικό χαρακτήρα για την Κίνα.

«Θέλουμε να τους κάνουμε να περνούν άγρυπνες νύχτες», πρόσθεσε, αναφερόμενους στους Κινέζους.

Κούρσα εξοπλισμών

Οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν αντιπλοϊκά οπλικά συστήματα στην Ασία, καθώς η Ουάσιγκτον προσπαθεί να προφτάσει το Πεκίνο στην κούρσα ανάπτυξης πυραύλων στον Ινδο-Ειρηνικό και η Κίνα έχει προβάδισμα, σύμφωνα με παλιότερο ρεπορτάζ του Ρόιτερς.

Μολονότι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ δεν έχουν αποκαλύψει πόσοι πύραυλοι θα αναπτυχθούν στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, αναμένεται να μεταφερθούν εκεί πάνω από 800 SM-6 μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με έγγραφα του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας. Στο αμερικανικό οπλοστάσιο περιλαμβάνονται ήδη αρκετές χιλιάδες πύραυλοι Τόμαχοκ, κατά τα έγγραφα.

Η Κίνα έχει στηλιτεύσει την ανάπτυξη του συστήματος Typhon επανειλημμένα, ιδίως τον Μάιο, όταν ο Γου Τσιαν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας, τόνισε πως η Μανίλα και η Ουάσιγκτον εγείρουν «μεγάλο κίνδυνο να ξεσπάσει πόλεμος στην περιοχή».

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του συστήματος τον Ιούνιο, όταν ανακοίνωσε πως η χώρα του θα ξαναρχίσει την παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων με βραχύ και μέσο βεληνεκές ικανών να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων, ο Ενρίκε Μανάλο, διαβεβαίωσε τον Ιούλιο τον κινέζο ομόλογό του ότι η παρουσία του αμερικανικού οπλικού συστήματος στο έδαφος της χώρας του δεν στρέφεται εναντίον της Κίνας και δεν θα οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση της περιοχής.

Το Πεκίνο έχει στρατιωτικοποιήσει πλήρως τουλάχιστον τρία από τα τεχνητά νησιά που έχει οικοδομήσει στη Νότια Σινική Θάλασσα, ενώ διεκδικεί σχεδόν όλη την τεράστια θαλάσσια περιοχή, αψηφώντας απόφαση διεθνούς δικαστηρίου (2016) που δικαίωνε τις Φιλιππίνες. Η Ουάσιγκτον τονίζει πως οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αναπτύξει αντιπλοϊκούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους στα νησιά αυτά.

Η Κίνα αντιτείνει ότι οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις στα νησιά Σπράτλι έχουν εντελώς αμυντικό χαρακτήρα και μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στην επικράτειά της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Must in

Μαθήματα ελληνικής Ιστορίας

Στη μελέτη «Ιστορία, έθνος και μυθιστόρημα στη Μεταπολίτευση» ο Δημήτρης Τζιόβας προσεγγίζει τη σχέση λογοτεχνίας και έθνους μέσα από τις μεταμορφώσεις του λεγόμενου «ιστορικού μυθιστορήματος», της μνήμης και των τραυμάτων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024