Η κυβέρνηση στη Γερμανία «δεν θα πουλήσει, μέχρι νεοτέρας, πρόσθετες μετοχές»
Οι αρχικές αντιδράσεις στην κυβέρνηση στη Γερμανία όσον αφορά στην κίνηση της UniCredit σηματοδότησαν αποκλίνουσες απόψεις εντός του τριμερούς κυβερνώντος συνασπισμού της χώρας
Η Γερμανία δεν θα πουλήσει άλλες μετοχές της Commerzbank, μια κίνηση που καταδεικνύει το βάθος της αντίθεσης στο Βερολίνο σε οποιαδήποτε εξαγορά από την ιταλική ανταγωνίστρια UniCredit SpA, σημειώνει το Bloomberg.
Η κυβέρνηση «δεν θα πουλήσει, μέχρι νεοτέρας, πρόσθετες μετοχές», ανέφερε σε δήλωσή της την Παρασκευή η υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για οποιεσδήποτε πωλήσεις. «Αυτό περιλαμβάνει επίσης πωλήσεις που σχετίζονται με τυχόν επαναγορές μετοχών».
Η απόφαση έρχεται αφότου ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, Andrea Orcel, αγόρασε μερίδιο 4,5% από την κυβέρνηση αυτό το μήνα και άγγιξε συνολική συμμετοχή 9%.
Αυτό κατέστησε την UniCredit τον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο μετά τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία διατηρεί το 12%. Ο Orcel δήλωσε στη συνέχεια ότι σκέφτεται μια πλήρη εξαγορά. Ορισμένοι αξιωματούχοι στο Βερολίνο προφανώς αιφνιδιάστηκαν, καθώς περίμεναν από τους θεσμικούς επενδυτές να αγοράσουν ο καθένας μικρά ποσά.
Η έλλειψη διαφάνειας γύρω από την προσέγγιση της UniCredit έχει ενοχλήσει τους Γερμανούς αξιωματούχους, δήλωσε ένα πρόσωπο εξοικειωμένο με το θέμα, ζητώντας να μην κατονομαστεί συζητώντας τις κυβερνητικές διαβουλεύσεις. Ο Orcel έχει δηλώσει ότι τουλάχιστον κάποιοι στο Βερολίνο γνώριζαν τις προθέσεις της τράπεζάς του και έχει τονίσει τις τελευταίες ημέρες ότι δεν ενδιαφέρεται να επιδιώξει μια εχθρική εξαγορά, ακόμη και αν ζητά ρυθμιστική άδεια για να αποκτήσει μερίδιο έως και 30%.
Η δήλωση της Παρασκευής κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση θέλει να δει τη δεύτερη μεγαλύτερη εισηγμένη τράπεζα της Γερμανίας να παραμένει ανεξάρτητη. Η Commerzbank «είναι ένα σταθερό και κερδοφόρο ινστιτούτο», δήλωσε η γερμανική κυβέρνηση. «Η στρατηγική της τράπεζας είναι προσανατολισμένη προς την ανεξαρτησία».
Κίνδυνος για τις θέσεις εργασίας
Είναι μια θέση που θα ευχαριστήσει τους ισχυρούς εκπροσώπους των εργαζομένων της τράπεζας, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι είναι «πικρά αποφασισμένοι» να αποτρέψουν μια συγχώνευση με την UniCredit, προειδοποιώντας ότι τα δύο τρίτα των θέσεων εργασίας στην Commerzbank θα μπορούσαν να περικοπούν σε μια εξαγορά.
Η ανακοίνωση, αν και αποτελεί οπισθοδρόμηση, μπορεί να μην προκαλέσει άμεση αντίδραση από την UniCredit. Ο διευθύνων σύμβουλος Orcel, ένας βετεράνος dealmaker, έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι η UniCredit παραμένει ανοιχτόμυαλη όσον αφορά το τι συμβαίνει με το μερίδιό της.
«Μπορεί να ανέβουμε, μπορεί να πέσουμε και μπορεί να συνδυαστούμε», δήλωσε ο Orcel σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg την περασμένη εβδομάδα. «Είμαστε πολύ υπομονετικοί».
Εκπρόσωποι των τραπεζών αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Ένας Γερμανός εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω πέρα από τη γραπτή δήλωση.
Διχασμός στην κυβέρνηση στη Γερμανία
Οι αρχικές αντιδράσεις στην κυβέρνηση στη Γερμανία όσον αφορά στην κίνηση της UniCredit σηματοδότησαν αποκλίνουσες απόψεις εντός του τριμερούς κυβερνώντος συνασπισμού της χώρας.
Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ των φιλικών προς τις επιχειρήσεις Ελεύθερων Δημοκρατών υπερασπίστηκε την πώληση την περασμένη εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσει η διαδικασία εξόδου από την τράπεζα. Τόνισε επανειλημμένα ότι δεν είναι ο ρόλος της κυβέρνησης να δημιουργεί εθνικούς πρωταθλητές. Ωστόσο, αξιωματούχοι της καγκελαρίας του Βερολίνου που εργάζονται για τον Όλαφ Σολτς, φάνηκαν πιο επιφυλακτικοί και ξεκίνησαν εσωτερική έρευνα για το πώς εξελίχθηκε η πώληση.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις