Όραμα, ενδυνάμωση, διαίσθηση, αξίες. «Ηγέτης είναι αυτός που γνωρίζει το δρόμο, ακολουθεί το δρόμο και δείχνει το δρόμο» (John C. Maxwell). Το BBC δεν αποφασίζει να προβάλλει κάτι χωρίς να είναι πραγματικά πολύ καλό. Η επιτυχία του Βαγγέλη Μαρινάκη έχει γίνει case study (και) στο πάντα δύσβατο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο άθλημα με τα χίλια πρόσωπα και τις άπειρες μεταβλητές η σταθερότητα και η πρόοδος δεν είναι μια εύκολη υπόθεση.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης και στην Νότιγχαμ έχει αποδείξει πολλά. Πάρα πολλά. Το να συγκαταλέγεσαι στους καλύτερους και να παλεύεις σε ένα τόσο δύσκολο περιβάλλον όπως αυτό της Premier League κόντρα σε όλους και σε όλα, απέναντι σε Αμερικανούς και ντόπιους γίγαντες, κόντρα σε ένα σύστημα κοντά δύο αιώνων, σημαίνει ότι κάτι πολύ καλό κάνεις. Ισος προς ίσo.

Δεν είναι μόνο το γήπεδο, το θρυλικό «Σίτι Γκράουντ». Αυτό θα γίνει. Κάθε υπόσχεση, γίνεται πραγματικότητα. Το θέμα με την αύξηση της χωρητικότητας είναι από μόνο του τεράστιο. Ο εκσυγχρονισμός του γηπέδου αναδεικνύει την διάθεση, το όραμα, την αποστολή, το βλέμμα στο μέλλον, την διάθεση για πολλά ακόμα πολύ μεγαλύτερα πράγματα.

Η έμπνευση, η ελπίδα, η προσμονή, ένα καλύτερο μέλλον για μια ολόκληρη περιοχή είναι ιστορικής σημασίας. Δεν περνάει απαρατήρητο όλο αυτό που έχει καταφέρει ο Βαγγέλης Μαρινάκης και στην Αγγλία. Η οργάνωση, η στήριξη, τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που βάζει από την προσωπική του περιουσία δείχνουν τη διάθεση και τις προσωπικές θυσίες σε ότι κι αν κάνει. Το μέλλον έχει γερά θεμέλια.

Όλα έχουν ένα πλάνο. Έχει αποδείξει ότι είναι πολύ καλός καπετάνιος. Φουρτούνες υπάρχουν πολλές στο ναύλο για κάθε νότο. Μια ποδοσφαιρική ομάδα είναι ένας τεράστιος οργανισμός που πρέπει να προοδεύει. Αυτό άλλωστε έχει στόχο, αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται η συμβολή πολλών. Όλοι είναι στρατιώτες σε ένα κοινό όραμα όπου η ηγεσία του παίζει τον πρώτο και μεγαλύτερο ρόλο σε αυτό.

Οι Αγγλοι που κάποτε κατέκτησαν τον κόσμο το ξέρουν πολύ καλά και ακόμα καλύτερα ξέρουν να αναγνωρίζουν τέτοιες προσπάθειες. Τον αποκαλούν leader. Δεν χαρίζουν απλόχερα τέτοιες λέξεις.

Στη συνέντευξή του στο BBC ο Βαγγέλης Μαρινάκης παραδίδει μαθήματα ηγεσίας. Για όλα.

Κάτι παραπάνω από ένα γήπεδο

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να έχουμε ένα μεγαλύτερο γήπεδο. Όπως είπα, η πρώτη προτεραιότητα είναι να το κάνουμε στο City Ground. Εκεί ανήκει η ομάδα, εκεί βρίσκεται η παράδοση και αυτό θέλουμε να κάνουμε. Αυτός είναι και ο λόγος που έχω ήδη ξοδέψει πολλά χρήματα στο City Ground και αν επισκεφτείτε κάποιους από τους χώρους του City Ground, θα δείτε ότι είναι πολύ διαφορετικό.

Ελπίζω ότι σε δύο με τρεις μήνες το πολύ θα πάρουμε την άδεια, ώστε να έχουμε ένα γήπεδο, στο οποίο 50.000 άνθρωποι θα μπορούν να έρχονται και να παρακολουθούν το ματς. Έχουμε πολλούς οπαδούς και τεράστια λίστα αναμονής για τα εισιτήρια διαρκείας και είμαι σίγουρος ότι ένα γήπεδο 50.000 θέσεων θα είναι γεμάτο από οπαδούς που θα παρακολουθούν την ομάδα και το πάθος μας.

Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό για την ομάδα, ακόμα πιο σημαντικό για την πόλη του Νότιγχαμ και αυτό είναι κάτι που θέλω να μπορέσω να το ολοκληρώσω, ώστε στα χρόνια που θα έρθουν να έχουμε ένα από τα καλύτερα γήπεδα στην περιφέρεια και στην Αγγλία.
Αυτός είναι ένας από τους πρωταρχικούς μου στόχους αυτή τη στιγμή»

Τώρα είναι πάντα η ώρα

Ο ίδιος λέει πάντα ότι το ζήτημα είναι να πατάς πάνω στις δόξες του μέλλοντος για τους θριάμβους του μέλλοντος. Το BBC, όπως όλη η Αγγλία, έχει καταλάβει ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν συμβιβάζεται. Δεν τρομάζει στην κριτική και ζητά κάθε μέρα το καλύτερο.

«Νιώθω υπερήφανος, αλλά επίσης έχω έντονα αισθήματα και για τους οπαδούς μας, οι οποίοι βλέπετε πόσο πιστοί είναι. Ακόμα και τις φορές που διαμαρτύρονται είναι για καλό, γιατί όταν θέλεις να έχεις το πνεύμα του νικητή, πρέπει να κερδίζεις συνέχεια. Αυτό που δεν μου αρέσει καθόλου να ακούω είναι «εντάξει, κάναμε το καλύτερο δυνατό, θα προσπαθήσουμε την επόμενη φορά». Όχι, δεν υπάρχει επόμενη φορά, η στιγμή είναι πάντα τώρα. Πρέπει λοιπόν να αποδώσουν και να κερδίσουν. Ακόμα κι αν το αποτέλεσμα δεν είναι καλό αλλά έχουν παίξει καλά, πάλι δεν είναι αρκετό. Πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο. Πρέπει να είμαστε λογικοί, να είμαστε εκεί για τις ομάδες μας ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, αλλά όπως είπα και πριν η κριτική είναι πάντα εποικοδομητική».

Αυτό που κάνει τη διαφορά

«Το να είσαι ιδιοκτήτης ομάδας απαιτεί πολλές θυσίες…». Ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν κρύφτηκε στην ερώτηση του BBC.

«Φυσικά, υπάρχουν πολλές θυσίες. Αυτό που νομίζω ότι κάνει τη διαφορά είναι το να αγαπάς την ομάδα σου και να έχεις πάθος για αυτήν, γιατί δεν είναι επιχείρηση.

Η Νότιγχαμ Φόρεστ δεν είναι μια μικρή ομάδα, στην οποία μπορείς να φέρεις παίκτες. Φυσικά πρέπει να την διαχειριστείς σωστά, σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς για το Financial Fair Play, οπότε μια ομάδα χρειάζεται να αγοράσει νεαρά ταλέντα να παίξει στην κατηγορία και στη συνέχεια να τα πουλήσει σε πολύ μεγαλύτερη τιμή. Φυσικά αυτό είναι εποικοδομητικό και για τους παίκτες, οι οποίοι βλέπουν ότι υπάρχει η δυνατότητα στο μέλλον να αγωνιστούν σε μια άλλη ομάδα και σε μια μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ομάδα.

Όλα αυτά είναι εποικοδομητικά και πρέπει να τα κάνουμε, όμως, από την άλλη πλευρά, η Νότιγχαμ Φόρεστ δεν είναι μια μικρή ομάδα που μπορείς να κάνεις το ένα ή το άλλο και στο τέλος της ημέρας να κοιτάς τους αριθμούς και τα λογιστικά βιβλία. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι χτίσουμε το brand και να πάμε μέχρι τέλους στην Premier League και σε μια ευρωπαϊκή διοργάνωση στο μέλλον και να αποδείξουμε ότι αυτή η μεγάλη ομάδα έχει μέλλον».

Born to be a winner

Η ιστορία είναι η βάση των επιτυχίων. Η Νόττιγχαμ έχει πλούσια. Εντός κι εκτός γηπέδου. Διδάσκει και πρέπει να τη σέβεσαι. Η νοοτροπία νικητή είναι διάχυτη στη φανέλα και το έμβλημα εμπνέει για νίκες και επιτυχίες. Είναι όμως και υποχρέωση για όλους να τιμούν και το θυμούνται κάθε μέρα. Ολοι μαζί σαν μια οικογένεια.

«Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τις ρίζες μας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Είναι πολύ σημαντικά όσα έχουν κάνει για την ομάδα οι παλιοί παίκτες, να είναι κοντά στην ομάδα. Οι νέοι παίκτες μπορούν έτσι να τους βλέπουν, να τους μιλάνε και να βλέπουν όσα έχουν καταφέρει στο παρελθόν. Το ίδιο και με τους οπαδούς. Είναι σημαντικό να είναι κοντά στην ομάδα και να έχουν τη νοοτροπία του νικητή, το πνεύμα της νίκης.

Από τον άνθρωπο που καθαρίζει τα αποδυτήρια, στον άνθρωπο που πουλάει τα αντικείμενα της ομάδας, ακόμα και οι γιατροί. Όλοι στην ομάδα από τον νεότερο στον μεγαλύτερο, ανεξαρτήτως του πόστου που έχουν στην ομάδα, πρέπει να είναι νικητές. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Αυτή η συντροφικότητα αφορά και τους οπαδούς μας. Να έχουν τη νοοτροπία του νικητή, να μην το βάζουν κάτω και να στηρίζουν την ομάδα. Πολλές φορές με αυτή τους την υποστήριξη και στο City Ground, αλλά και εκτός έδρας, βοηθούν τους παίκτες να αποδίδουν και να φέρνουν τα αποτελέσματα».

Sky is the limit

Στην φωνή του το πάθος ξεχειλίζει. Τελειομανής και πάντα με στόχο τον ουρανό. Το βρετανικό κανάλι του ζήτησε να οριοθετήσει τους στόχους για αυτή τη χρονιά. Ολα έχουν ένα πλάνο.

«Πρώτα απ’ όλα πρέπει να μείνουμε στην κατηγορία. Δεύτερον πρέπει να παίζουμε καλύτερα και όχι μόνο να μείνουμε στην Premier League, αλλά και να κατακτήσουμε μια καλύτερη θέση. Στη συνέχεια να βρισκόμαστε ανάμεσα στις 10 πρώτες ομάδες που αγωνίζονται.
Από και πέρα τα πράγματα εξαρτώνται από μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Και αν πάρουμε μια θέση που μας επιτρέπει να βρεθούμε σε ευρωπαϊκή διοργάνωση τότε να φτάσουμε μέχρι το τέλος. Αυτό είναι το σχέδιο».

Το ποδόσφαιρο είναι δύσκολο, γεμάτο αγωνία και καθημερινή επίπονη δουλειά. Είναι όμως και μια μοναδική απόλαυση. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν έχει καμία αμφιβολία.

«Το απολαμβάνουμε πολύ, ωστόσο υπάρχει και πολύ μεγάλο στρες. Όταν είσαι παθιασμένος και τελειομανής, πολλές φορές θέλεις να τα δεις όλα να πηγαίνουν καλά, πολλές φορές αυτό δεν σου επιτρέπει να απολαύσεις όσο θα ήθελες. Αλλά φυσικά στο τέλος της ημέρας αυτό το πάθος και όλο αυτό το συναίσθημα, μας δίνει μεγάλη ικανοποίηση».

Πίστη, αμέτρητο χρήμα και οι κόποι μιας ζωής

Η Νόττιγχαμ προσπαθούσε δεκαετίες να επιστρέψει στην Premier League. Τα κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια χάρη στην προσπάθεια και τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που ξόδεψε ο Βαγγέλης Μαρινάκης μαζί με προσωπικό μόχθο και πίστη στο να ξαναγίνει η ομάδα μεγάλη και να πρωταγωνιστήσει. Ο ίδιος δεν φείδεται χρημάτων και κόπου για να πετύχει αυτό που έχει στόχο για την αγγλική ομάδα και όχι μόνο:

«Πρώτα απ’ όλα πρέπει να ξοδέψεις χρήματα για να ανέβεις στην Premier League. Όμως, στη συνέχεια πρέπει να ξοδέψεις ακόμα περισσότερα για να μείνεις στην κατηγορία και να μπορείς να αποδίδεις. Η ικανοποίηση που σου δίνει αυτός ο κόσμος, τον οποίο είδαμε στην πλατεία του Νότιγχαμ την μέρα της ανόδου, αλλά και στο Γουέμπλεϊ, καθώς και μετά από μεγάλες νίκες, όπως με την Άρσεναλ, με την Τσέλσι εκτός έδρας, το πώς πανηγυρίζουν, το πώς κλαίνε για την ομάδα, σου δίνει το κουράγιο να πεις ότι αξίζει να κάνεις όλο και περισσότερα για αυτούς τους ανθρώπους, για την ομάδα, για την περιοχή».

Η επιστροφή στην Ευρώπη

Η Φόρεστ δεν είναι μια τυχαία ομάδα. Δύο κύπελλο Πρωταθλητριών κοσμούν την τροπαιοθήκη της όπως και πλήθος άλλων μεγάλων διακρίσεων. Η επιστροφή στις μεγάλες ευρωπαϊκές βραδιές είναι ένα ακόμα όνειρο που σύντομα μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Το μήνυμα του Βαγγέλη Μαρινάκη είναι ξεκάθαρο προς τον κόσμο.

«Τους θέλουμε όλους εκεί. Δεν θέλω να αλλάξουν τίποτα. Θέλω να είναι απαιτητικοί, να είναι παθιασμένοι και να είναι εκεί για την ομάδα ακόμα και στις δύσκολες στιγμές. Η υπόσχεσή μου είναι πως το City Ground θα είναι πολύ μεγαλύτερο, ώστε να φιλοξενεί πολλούς περισσότερους οπαδούς. Αυτό είναι υπόσχεση κι όπως έχετε δει στο παρελθόν πάντα τηρώ τις υποσχέσεις μου.

Κι αυτό που θέλουμε είναι σε ένα μεγάλο γήπεδο, με μια μεγάλη ομάδα να πάμε μέχρι το τέλος είτε αυτό είναι στην Premier League, είτε σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, αλλά τους θέλουμε όλους εκεί. Όλοι μαζί!

Τα όνειρα πραγματοποιούνται αν έχεις πίστη, αν δουλεύεις σκληρά και είσαι αρκετά τρελός να πιστεύεις ότι μπορείς να το κάνεις!»