Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόινερ: «Δεν έχει σημασία πόσο γρήγορα τρέχεις, αλλά πόσο καιρό συνεχίζεις να τρέχεις»
Η τραγική ζωή και το εξωφρενικό στυλ της ταχύτερης γυναίκας στον κόσμο. «Πιστεύω στο ακατόρθωτο γιατί κανείς άλλος δεν το κάνει, και αυτό μου δίνει εξαιρετικές πιθανότητες να το πετύχω!» έλεγε η γνωστή σε όλους ως Flo-Jo, η οποία πέθανε στα 38 της.
- Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε επάνω σε πλήθος έξω από δημοτικό σχολείο – Τουλάχιστον 10 τραυματίες
- Θα «σπάσει» η Ελλάδα το καλούπι του δεξιού λαϊκισμού στην ΕΕ;
- Η υπερθέρμανση του πλανήτη κοστίζει ζωές - Για πρώτη φορά επιστήμονες υπολογίζουν τους θανάτους
- Το ΠΑΣΟΚ πολιορκεί το κέντρο που «χάνει» η ΝΔ και τη βαφτίζει «γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ»
«Ο κόσμος δεν σου δίνει μεγάλη σημασία όταν είσαι o δεύτερος καλύτερος. Ήθελα να δω πώς είναι να είσαι το νούμερο ένα» – Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόινερ
Η Αμερικανίδα σπρίντερ Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόινερ, η γνωστή σε όλους ως Flo-Jo, υπήρξε μια αθλήτρια-σταρ στην εποχή της. Εκτός από τα πολλά επιτεύγματά της στα μέσα και τέλη της δεκαετίας του 1980, η φήμη της στηρίχθηκε στα απανωτά παγκόσμια ρεκόρ και σε κάμποσα χρυσά και ασημένια ολυμπιακά μετάλλια.
Ξεχώριζε με το εξωφρενικό προσωπικό της στυλ και τη χαρισματική της προσωπικότητα, τόσο στους αγώνες όσο και στις εμφανίσεις της στα μέσα ενημέρωσης.
Όταν μια σπρίντερ αναπτύσσει τέτοια ταχύτητα όσο η Τζόινερ δύσκολονα μη γεννηθούν υποψίες για εξαπάτηση από φάρμακα που βελτιώνουν την απόδοση (τα γνωστά PEDs). Κάτι τέτοιο, δυστυχώς, συνέβαινε καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας της Flo-Jo, που αφορούσε, ειδικότερα, τη χρήση HGH, ή αλλιώς της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
H αθλήτρια με τα υπερβολικά μακριά νύχια
Αυτές οι κατηγορίες εναντίον της Τζόινερ άρχισαν να διατυπώνονται σοβαρά ένα χρόνο μετά την αθλητική σεζόν του 1988. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Τζόινερ παρουσίασε ραγδαία βελτίωση στις επιδόσεις της.
Οι εικασίες σχετικά με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών εντάθηκαν όταν η αθλήτρια με τα υπερβολικά μακριά νύχια πέθανε ξαφνικά, στις 21 Σεπτεμβρίου του 1998, σε ηλικία 38 ετών.
Η έκθεση από τη νεκροψία που διενεργήθηκε μετά τον θάνατο της απάντησε όχι μόνο στο τι συνέβη στην αθλήτρια, αλλά και εάν τα φάρμακα που βελτίωναν την απόδοσή της έπαιξαν ρόλο, εάν είχαν πράγματι επιβαρύνει υπέρμετρα τον οργανισμό της.
Ξεχώριζε με το εξωφρενικό προσωπικό της στυλ και τη χαρισματική της προσωπικότητα, τόσο στους αγώνες όσο και στις εμφανίσεις της στα μέσα ενημέρωσης
Παγκόσμιο ρεκόρ, τρία χρυσά και ένα ασημένιο μετάλλιο
Η Τζόινερ απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, τράβηξε για πρώτη φορά την προσοχή των φίλων του στίβου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984 στην πόλη της, το Λος Άντζελες. Εκείνη τη χρονιά κέρδισε το αργυρό μετάλλιο στα 200 μέτρα, αλλά παρ’ όλα αυτά, απογοητεύτηκε από την απόδοσή της και έτσι αποσύρθηκε.
Για το λόγο αυτό, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η καριέρα της Τζόινερ τελείωσε πριν καν αρχίσει.
Αλλά το 1987, η Τζόινερ επέστρεψε και ήταν καλύτερη από ποτέ, ή τουλάχιστον έτσι φαινόταν, με ένα νέο πρόγραμμα προπόνησης με βάρη και μια τελειοποιημένη τεχνική στο τρέξιμο. Αυτή η σκληρή δουλειά απέδωσε καρπούς για την Τζόινερ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988 στη Σεούλ, όπου έκανε παγκόσμιο ρεκόρ και κέρδισε τρία χρυσά και ένα ασημένιο μετάλλιο.
Η εξήγηση γι’ αυτή τη φαινομενικά ξαφνική βελτίωση των επιδόσεών της ήταν η αυστηρή δίαιτα και η έντονη άσκηση, σύμφωνα με την ίδια
Το «στοιχειωμένο» ρεκόρ της Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόινερ το 1988
Πέρασε από διάφορες εξετάσεις για ναρκωτικά
Η εξήγηση γι’ αυτή τη φαινομενικά ξαφνική βελτίωση των επιδόσεών της ήταν η αυστηρή δίαιτα και η έντονη άσκηση, σύμφωνα με την ίδια. Το 1988, όμως, ο συμπατριώτης της Αμερικανός σπρίντερ, Ντάρελ Ρόμπινσον, ισχυρίστηκε σε μια πληρωμένη συνέντευξη ότι αγόρασε HGH για την Τζόινερ κατόπιν αιτήματός της.
Η σπρίντερ αρνήθηκε αυτούς τους ισχυρισμούς και πέρασε από διάφορες εξετάσεις για ναρκωτικά, αν και η HGH δεν είχε ελεγχθεί εκείνη την εποχή και δεν είχε απαγορευτεί καν από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.
Μέχρι σήμερα υπάρχουν λίγοι τρόποι για να αποδειχθεί ή να διαψευστεί οριστικά αν ένας αθλητής έχει πάρει HGH, και για το λόγο αυτό εικάζεται ότι είναι από τα πιο καταχρηστικά PEDs στον αθλητικό ανταγωνισμό.
Μια επιληπτική κρίση που την οδήγησε σε ασφυξία ενώ κοιμόταν
Στη νεκροψία που έγινε στη Τζόινερ μετά το θάνατό της το 1998, πολλοί αναρωτήθηκαν αν θα μπορούσαν τελικά να βρεθούν απαντήσεις για το αν η δρομέας-σταρ είχε πράγματι εξαπατήσει στον αγώνα – αν η νεκροψία θα μπορούσε να ανακαλύψει καρδιακή βλάβη ή να αποκαλύψει ότι έπαιρνε PEDs μέχρι τη στιγμή που πέθανε.
Όσον αφορά την τοξικολογική έκθεση, η Τζόινερ είχε στον οργανισμό της μόνο ακεταμινοφαίνη, ευρέως γνωστό παυσίπονο και ένα φάρμακο για αλλεργίες. Κανένα από τα δύο φάρμακα δεν κρίθηκε ότι αποτέλεσε παράγοντα του θανάτου της. Αυτό που, στην πραγματικότητα, σκότωσε τη Τζόινερ με βάση τη νεκροψία της, ήταν μια συγγενής πάθηση του εγκεφάλου που ονομάζεται σπηλαιώδες αιμαγγείωμα.
Στις περιπτώσεις αυτής της σπάνιας πάθησης του εγκεφάλου, το αίμα τείνει να συσσωρεύεται έξω από περιοχές όπου κανονικά θα έπρεπε, ιδιαίτερα στον εγκέφαλο και στον ιστό της σπονδυλικής στήλης. Στην περίπτωση της Τζόινερ αυτό προκάλεσε μια επιληπτική κρίση που την οδήγησε σε ασφυξία ενώ κοιμόταν.
Όταν ανακοινώθηκε η αιτία θανάτου της, ένας ιατροδικαστής της κομητείας Όραντζ δήλωσε: «Με απλά λόγια, έπαθε ασφυξία»
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Υποτιθέμενη χρήση ναρκωτικών από την Ολυμπιονίκη
Οι αξονικές τομογραφίες πλέον συχνά εντοπίζουν το σπηλαιώδες αιμαγγείωμα και δεν υπάρχει γνωστή σύνδεση μεταξύ της πάθησης και της λήψης PED, στεροειδών ή HGH, όπως σημειώνει και το World Athletics. Δεν είναι γνωστό αν η Τζόινερ ήξερε ότι έπασχε από σπηλαιώδες αιμαγγείωμα πριν πεθάνει.
Όταν ανακοινώθηκε η αιτία θανάτου της, ένας ιατροδικαστής της κομητείας Όραντζ δήλωσε: «Με απλά λόγια, έπαθε ασφυξία». Ο τότε πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Αθλητισμού (IAAF), Πρίμο Νεμπιόλο, πρόσθεσε: «Αυτή η έκθεση εξασφαλίζει ότι η Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόινερ θα μπορέσει να αναπαυθεί εν ειρήνη».
Στο μυαλό κάποιων, ωστόσο, υπήρχαν και άλλα ερωτηματικά που γεννήθηκαν μετά την ανακοίνωση της έκθεση νεκροψίας της Τζόινερ, τα οποία επανέφεραν τις υποψίες για την υποτιθέμενη χρήση ναρκωτικών από την Ολυμπιονίκη.
Δείτε το βίντεο
Μια υπερμεγέθη καρδιά
Μια γνωστή παρενέργεια της παρατεταμένης χρήσης HGH είναι η ακρομεγαλία, που προκαλεί διευρυμένα χαρακτηριστικά του προσώπου και υπερμεγέθη εσωτερικά όργανα λόγω ορμονικής ανισορροπίας. Τα συμπτώματα της ακρομεγαλίας περιλαμβάνουν επίσης μη φυσιολογική ανάπτυξη των οστών, ιδιαίτερα στα χέρια και τα πόδια.
Η έκθεση νεκροψίας της Τζόινερ αποκάλυπτε μια υπερμεγέθη καρδιά, μεταξύ άλλων οργάνων, η οποία, σε συνδυασμό με τις έντονες αθλητικές επιδόσεις της καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας της, θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη χρήσης HGH, αν και τα στοιχεία παραμένουν ασαφή. Όσον αφορά το σπηλαιώδες αιμαγγείωμα, περίπου το 25% του πληθυσμού έχει την πάθηση και είναι δυνατόν να ζήσει τη ζωή του χωρίς να το γνωρίζει.
Τα συμπτώματα του σπηλαιώδους αιμαγγειώματος περιλαμβάνουν πονοκεφάλους και επιληπτικού τύπου κρίσεις, οι οποίες μερικές φορές μπορεί να οδηγήσουν σε ασφυξία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις