Στο μενού της Νέας Υόρκης ελληνοτουρκικά, Κυπριακό και Μέση Ανατολή
Η 79η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ξεκινά εν μέσω πολέμου στη Μέση Ανατολή - Για την Ελλάδα το βάρος πέφτει στη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν
Στη Νέα Υόρκη στρέφεται το παγκόσμιο διπλωματικό ενδιαφέρον, με την 79η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να ξεκινά εν μέσω ενός πολέμου στη Μέση Ανατολή, ο οποίος έχει αρχίσει να διαχέεται και να δημιουργεί ολοένα και μεγαλύτερες ανησυχίες, ενώ συνεχίζεται ο πόλεμος και στην Ουκρανία.
Ερντογάν και Κυπριακό
Για την Ελλάδα το βάρος για ακόμα μία φορά πέφτει στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Βασικός στόχος η διατήρησης των ήρεμων νερών στα ελληνοτουρκικά και η διατήρηση των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας Αθήνας – Άγκυρας με στόχο να καταλαγιάζουν οι εντάσεις προτού εξελιχθούν σε κρίσεις.
Στη διπλωματική ατζέντα της Αθήνας και το Κυπριακό, που ωστόσο δεν δείχνει να καταγράφει εξελίξεις ούτε επ’ ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Η θητεία της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας ξεκινάει την 1η Ιανουαρίου 2025, ωστόσο από την 1η Οκτωβρίου 2024 η χώρα μας θα συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου με καθεστώς παρατηρητή
Ακόμα και αν ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης το τελευταίο διάστημα έχει επιμείνει στο ότι η συγκυρία είναι ευνοϊκή για εξελίξεις σε ελληνοτουρκικά και Κυπριακό, ο Σεπτέμβρης δεν αναμένεται να αναδειχθεί σε παραγωγικό μήνα.
Μέση Ανατολή
Και αν η Ελλάδα θα κοιτάζει προς την Τουρκία, ωστόσο ο στόχος της ελληνικής διπλωματίας δεν θα περιοριστεί στα ελληνοτουρκικά. Με δεδομένο μάλιστα ότι η προσοχή είναι σαφώς στραμμένη στη Μέση Ανατολή.
Το δικό της ρόλο στις εξελίξεις επιδιώκει να αναδείξει και η Αθήνα, δεδομένης μάλιστα και της υπερδραστηριότητας της Τουρκίας, που στοχεύει στην ανάδειξη της σε κρίσιμο παράγοντα στην περιοχή και ρυθμιστή εξελίξεων. Για την Ελλάδα σημαντικό χαρτί είναι και το γεγονός ότι από την 1/1/2025 ξεκινά η θητεία της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Υπενθυμίζεται ότι την Ελλάδα υπερψήφισαν 182 από συνολικά 188 κράτη, ενώ οι προτεραιότητες της ελληνικής συμμετοχής στο Συμβούλιο Ασφαλείας αφορούν στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, την ατζέντα «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια», την κλιματική αλλαγή και ασφάλεια, τα παιδιά σε ένοπλες συγκρούσεις και τη θαλάσσια ασφάλεια.
Η θητεία της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας ξεκινάει την 1η Ιανουαρίου 2025, ωστόσο από την 1η Οκτωβρίου 2024 η χώρα μας θα συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου με καθεστώς παρατηρητή.
Σειρά επαφών
Σε αυτό το πλαίσιο ο Γεραπετρίτης που ήδη από το Σάββατο έχει αναχωρήσει για Νέα Υόρκη θα επικεντρώσει και στις σχέσεις με τον Αραβικό Κόσμο.
Την Κυριακή το βράδυ αναμένεται να λάβει μέρος σε δείπνο σε επίπεδο Υπουργών για τη Μέση Ανατολή, ,καθώς και στη συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ, επίσης με θέμα τη Μέση Ανατολή τη Δευτέρα. Την Πέμπτη θα συμμετάσχει σε υπουργική συνάντηση με θέμα την κατάσταση στη Γάζα και την εφαρμογή της λύσης δύο κρατών, την οποία διοργανώνει ο Αραβικός Σύνδεσμος, η ΕΕ και η Νορβηγία.
Ο παράγοντας Αίγυπτος
Ο Γεραπετρίτης αναμένεται να έχει συνάντηση και με τον ΥΠΕΞ της Αιγύπτου, ενώ θα ακολουθήσει τριμερής Αιγύπτου – Ελλάδας – Κύπρου στην Νέα Υόρκη. Μία συνάντηση υψηλού συμβολισμού, μετά και την επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στην Άγκυρα και τη συνάντηση του με τον Ερντογάν, ενώ αναμένεται και εις βάθος συζήτηση για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Διμερή συνάντηση θα έχει ο ΥΠΕΞ και με τον Ιορδανό ομόλογο του, ενώ επίσης θα ακολουθήσει τριμερής με την Κύπρο.
Στο πλαίσιο της παραμονής Γεραπετρίτη στη Νεά Υόρκη έχουν προγραμματιστεί ακόμα συναντήσεις με τους ΥΠΕΞ Υεμένης, Μαρόκου, ΗΑΕ, Λιβάνου, Μπαχρέιν και Σαουδική Αραβίας, με την Ελλάδα να θέλει να αναδείξει τις σχέσεις της με τις αραβικές χώρες.
Πάνω από 40 συναντήσεις
Συνολικά στο πρόγραμμα του Γεραπετρίτη περιλαμβάνονται άνω των 40 συναντήσεων υψηλού επιπέδου και επαφές με Υπουργούς Εξωτερικών από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Ασία, την Αφρική, την Κεντρική και Λατινική Αμερική, καθώς και με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και περιφερειακών οργανισμών.
Μεταξύ άλλων, ο ΥΠΕΞ θα δει ακόμα τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Ahmed Aboul Gheit, την Πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού, Mirjana Spoljaric Egger, τον Γενικό Επίτροπο της UNRWA, Philippe Lazzarini, καθώς και την Ειδική Εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά και τις Ένοπλες Συγκρούσεις, Virginia Gamba.
Ακόμα θα παρακαθίσει στο Διατλαντικό Δείπνο που διοργανώνει ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken, παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.
- Βερολίνο: Δυο αστυνομικοί τραυματίζονται από την έκρηξη «άγνωστου αντικειμένου»
- Μεξικό: Αιματηρή Πρωτοχρονιά σε δυο πολιτείες που σαρώνει κύμα βίας
- Συρία: Τουλάχιστον 24 νεκροί σε συγκρούσεις φιλότουρκων μαχητών με κουρδικές δυνάμεις
- «Πόλεμος» εξαγορών και συγχωνεύσεων στη διεθνή αμυντική βιομηχανία
- Χούθι, Πούτιν και Τραμπ καθορίζουν τη ρότα στην παγκόσμια ναυτιλία
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: «Γαλάζια Πατρίδα» με 100 πολεμικά πλοία