Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ιαπωνία: Καταστροφικές πλημμύρες και κατολισθήσεις – 60.000 πολίτες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

Ιαπωνία: Καταστροφικές πλημμύρες και κατολισθήσεις – 60.000 πολίτες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

Δρόμοι έχουν κοπεί στη μέση στην κεντρική Ιαπωνία, δέκα ποταμοί υπερχείλισαν, ενώ ένας άνθρωπος αγνοείται

Οι ιαπωνικές Aρχές έδωσαν εντολή σήμερα σε πάνω από εξήντα χιλιάδες κατοίκους της κεντρικής Ιαπωνίας να εγκαταλείψουν εσπευσμένα τα σπίτια τους, καθώς ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμύρες, με τα πρώτα στοιχεία να κάνουν λόγο για έναν αγνοούμενο μέχρι στιγμής.

Ειδικός της ιαπωνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας έκανε λόγο για «καταρρακτώδεις βροχές εύρους χωρίς προηγούμενο»

Στις πόλεις Ουατζίμα, Σούζου και Νότο, στον νομό Ισικάουα, περίπου 44.700 κάτοικοι των πόλεων έχουν κληθεί από τις Aρχές να φύγουν αμέσως από τα σπίτια τους, ενημέρωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

Έως τις 11:00 (τοπική ώρα· 05:00 ώρα Ελλάδας), οι αρχές είχαν επιβεβαιώσει πως υπερχείλισαν κάπου δέκα ποταμοί ή ρέματα που διαρρέουν την περιοχή, δήλωσε ο Μασάρου Κοτζίμα, αξιωματούχος υπουργείου αρμόδιου για τις περιφέρειες.

Τρία ποτάμια που διαρρέουν την περιοχή υπερχείλισαν και πλημμύρες πλήττουν κοντινές κοινότητες, είπε νωρίτερα αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας πως βρίσκεται σε εξέλιξη αποτίμηση των ζημιών.

Κατάσταση ύψιστου συναγερμού

Ένας άνθρωπος αγνοείται στην Ουατζίμα, όπου κτίσματα πλημμύρισαν και δρόμοι κόπηκαν στη μέση εξαιτίας κατολισθήσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση της νομαρχίας. Τουλάχιστον ένα σπίτι χτυπήθηκε από κατολίσθηση, σύμφωνα με την υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών, που δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία έθεσε τον νομό Ισικάουα σε κατάσταση μέγιστου συναγερμού, προειδοποιώντας εναντίον «θανάσιμων» κινδύνων. Ο Σατόσι Σουγκιμότο, ειδικός της υπηρεσίας, έκανε λόγο για «καταρρακτώδεις βροχές εύρους χωρίς προηγούμενο».

Σε πλάνα που μεταδόθηκαν από την ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK, διακρίνεται δρόμος που έχει βυθιστεί κάτω από τα νερά στην Ουατζίμα. Η Ουατζίμα και η Σούζου είναι ανάμεσα στις πόλεις που υπέστησαν τα πιο σκληρά χτυπήματα από τον σεισμό 7,5 βαθμών της 1ης Ιανουαρίου στην κεντρική Ιαπωνία, που άφησε πίσω 236 νεκρούς και εκτεταμένες καταστροφές. Η περιοχή προσπαθεί ακόμα να συνέλθει από τη σεισμική δόνηση, που ισοπέδωσε κτίρια, διέλυσε δρόμους και προκάλεσε μεγάλη πυρκαγιά.

Περίπου 16.000 κάτοικοι του γειτονικού νομού Νιιγκάτα και του νομού Γιαμαγκάτα, πιο βορειοανατολικά, έλαβαν επίσης εντολή να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τα σπίτια τους, σύμφωνα με την υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών.

Τα επίπεδα των βροχοπτώσεων στην Ιαπωνία σπάνε ρεκόρ τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας πλημμύρες και κατολισθήσεις, που σε ορισμένες περιπτώσεις στοιχίζουν ζωές. Ειδικοί επισημαίνουν πως η κλιματική αλλαγή εντείνει τη συχνότητα, τη σφοδρότητα και την απρόβλεπτη φύση αυτών των φαινομένων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Φωτιά στη Μέση Ανατολή

Περισσότερους από 220 στόχους της Χεζμπολάχ ισχυρίζονται ότι έπληξαν οι IDF το τελευταίο 24ωρο

Μεταξύ των στόχων που επλήγησαν ήταν υποδομές, εκτοξευτές ρουκετών που είχαν χρησιμοποιήσει σε πρόσφατες επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και αποθήκες όπλων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024