Πρώην Βρετανός διπλωμάτης: Πολύ πιο επικίνδυνη η ανταρσία Βάγκνερ από την εισβολή του Ζελένσκι στο Κουρσκ
Εκτιμήσεις για τον Ζελένσκι από τον άνθρωπο που έζησε αποό κοντά τους Ρώσους κατά την θητεία του στη βρετανική πρεσβεία στη Μόσχα
Ενόψει του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, όπου θα συναντήσει τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε πως θα μιλήσει στον ΟΗΕ για «σχέδιο νίκης» και για ειρήνη. Σύμφωνα όμως με κάποιους ειδικούς, μάλλον θα πρέπει να κρατάμε πολύ μικρό καλάθι, όταν ξεστομίζει ο Ζελένσκι για ειρήνη.
Για τον πρώην Βρετανό διπλωμάτη και οικονομικό σύμβουλο στην βρετανική πρεσβεία στη Μόσχα, Ίαν Πράουντ ο Ζελένσκι έχει κάτι άλλο στο μυαλό του όταν μιλάει για την ειρήνη.
«Ο Ζελένσκι συνέχεια μιλάει για κάποιου είδους ειρήνη, αλλά στην πραγματικότητα, όταν μιλάει για ειρήνη, αυτό το οποίο εννοεί είναι παρακαλώ δώστε μου περισσότερα όπλα για να πολεμήσω», είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Κέλι Βλάχος και στην εκπομπή Trip the Beltway Fantastic Podcast.
Ο Πράουντ αποδίδει όλα αυτά στα πολιτικά σχέδια του Ζελένσκι και πιο συγκριμένα στην πολιτική του επιβίωση.
«Δεν το εννοεί πραγματικά ότι ενδιαφέρεται για ειρήνη. Το μόνο που πραγματικά συμβαίνει, εάν υπάρξει κατάπαυση πυρός είναι ότι ο στρατιωτικός νόμος θα τελειώσει στην Ουκρανία και θα πρέπει να πάει σε εκλογές και νομίζω υπάρχουν πολλές πιθανότητες η πολιτική του καριέρα να τελειώσει. Η καριέρα του στην ηθοποιία είναι προφανές ότι έχει τελειώσει. Δεν μπορεί να επιστρέψει στην κωμωδία μετά την πολιτική».
«Νομίζω ότι είναι τόσο απελπισμένος, βλέπετε μόλις άλλαξε τους μισούς του υπουργούς πριν λίγες μέρες».
«Κυριολεκτικά έχει προσκολληθεί στην εξουσία και τον κακομαθαίνουμε σε αυτή τη φαντασίωση, συνεχίζοντας να του δίνουμε δισεκατομμύρια για να συνεχίσει τον πόλεμο εις βάρος του ουκρανικού λαού, του ουκρανικού κράτους και της ουκρανικής οικονομίας».
Η πρόοδος του Ζελένσκι στο Κουρσκ, και του Πούτιν στο Ντονμπάς
Συγκρίνοντας την ρωσική εισβολή στην ανατολική Ουκρανία και την ουκρανική στο Κουρσκ, ο Πράουντ εκτιμά ότι δεν τίθεται καμία σύγκριση
«Ήταν μεγάλο όνειδος για τη Ρωσία ξεκάθαρα, οι ουκρανικές δυνάμεις εισέβαλε αρκετά εύκολα. Ωστόσο εισχώρησαν σε μια αραιοκατοικημένη περιοχή της Ρωσίας, μικρής αγροτικής αξίας»
Εάν κοιτάξετε πίσω στην ιστορία, με την εισβολή του Ναπολέοντα και των Ναζί, οι Ρώσοι παρέδωσαν τότε αυτά τα εδάφη για ένα διάστημα για μακροπρόθεσμους στρατηγικούς λόγους».
Σύμφωνα, με τον Πράουντ, οι Ρώσοι συνέχισαν την προέλασή τους στο Ντονμπάς σημειώνοντας μικρά εδαφική κέρδη κάθε μέρα. Η διαφορά του Κουρσκ με το Ννονμπάς είναι πως στο Ντονμπάς έχεις, σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς τρισεκατομμύρια δολάρια –σύμφωνα με τον Λίντσεϊ Γκράχαμ, άνθρακα, λιθίου, και άλλα πολύτιμα μεταλλεύματα.
Οι Ρώσοι βασικά μάχονται για να θέσουν υπο έλεγχο αυτόν τον τεράστιο πλούτο μεταλλευμάτων στο υπέδαφος, ενώ οι Ουκρανοί μάχονται για να κρατήσουν ρωσικά αγροτικά εδάφη, που δεν έχουν καμία στρατηγική αξία.
Εξάλλου, ο Πράουντ, επεσήμανε ότι οι Ρώσοι έχουν ξεκινήσει μαζική αντεπίθεση στο Κουρσκ από το τα δεξιά. «Η πλάστιγγα γέρνει γρήγορα υπέρ των Ρώσων» λέει ο Βρετανός, προβλέποντας ότι οι Ουκρανοί θα εκδιωχτούνε εντελώς από τη Ρωσία την επόμενη εβδομάδα.
Σχολιάζοντας την πρόθεση του Ζελένσκι να πλήξει το ηθικό των Ρώσων πολιτών με την εισβολή στο Κουρσκ, ο Πράουντ, λέει ότι δεν θα έχει αποτέλεσμα.
Αντιπαραβάλοντας, μάλιστα, την ανταρσία του Πριγκόζιν το 2023 με τη σημερινή εισβολή του Ζελένσκι στο Κουρσκ, υποστηρίζει ότι δεν συγκρίνονται, από ψυχολογικής πλευράς. Αυτή η μικρή ουκρανική εισβολή δεν συγκρίνεται «με αυτό που έκανε ο Πριγκόζιν πέρυσι που κατέλαβε όλο το Ρόστοβ και μετακίνησε ολόκληρη σειρά οχημάτων μέχρι το Βορονέζ» ανέφερε.
«Αυτή ήταν μια πολύ μεγαλύτερης κλίμακας επιχείρηση, όσον αφορά τις επιπτώσεις στο ρωσικό ηθικό, από αυτή την εισβολή σε αγροτική περιοχή. Έτσι δεν νομίζω ότι αυτό θα λειτουργήσει» σημείωσε..
- «Ο ορισμός του ψέματος»: Στενός φίλος του Μίκαελ Σουμάχερ διαψεύδει ότι πήγε στον γάμο της κόρης του
- Κρύο δεν κάνει στην Ελλάδα: Η Κιάρα Φεράνι δεν ξεχνάει τις διακοπές της στη χώρα μας
- Γιατί αγαπάμε τα περίεργα ζωάκια και γίνονται viral; – Δείτε τέσσερα από τα πιο διάσημα
- Η Γερμανία ξεμένει από εργαζόμενους
- Κοινή λογική: Γιατί το παιχνίδι του Τραμπ με τους δασμούς δεν χρειάζεται να βγάζει νόημα
- Γιατί η ολλανδική κοπριά… βρομάει στις Βρυξέλλες