Οι ελβετικές αρχές ερευνούν τους τελευταίους 15 μήνες της Credit Suisse – Τι ψάχνουν
Τι ψάχνει η FINMA στην Credit Suisse – Οι ελβετικές αρχές υποστήριξαν την ανάγκη για ισχυρότερες εξουσίες για την εποπτεία των τραπεζών.
Η ελβετική ρυθμιστική αρχή για τις χρηματοπιστωτικές αγορές FINMA διέταξε τη διενέργεια ελέγχου σχετικά με τους χειρισμούς της Credit Suisse όσον αφορά τα γεγονότα που οδήγησαν στην κατάρρευσή της το 2023, όταν η τράπεζα εξαγοράστηκε από τη μακροχρόνια ανταγωνίστριά της UBS, ανέφερε η ελβετική εφημερίδα SonntagsZeitung, σύμφωνα με το Reuters.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η FINMA εξετάζει τους 15 μήνες που προηγήθηκαν της συγχώνευσης που οργανώθηκε με κρατική πρωτοβουλία τον περασμένο Μάρτιο, για τον οποίο, όπως αναφέρει, ερωτήθηκαν σχεδόν δώδεκα νυν ή πρώην υπάλληλοι των δύο τραπεζών.
Η έρευνα
Η FINMA έχει αναθέσει τη διενέργεια του ελέγχου της διαχείρισης της κρίσης στην Credit Suisse, στη δικηγορική εταιρεία Wenger Plattner, η οποία διεξήγαγε τις συνεντεύξεις, ανέφερε η εφημερίδα.
Ο διορισμός αυτός ακολούθησε, σύμφωνα με την εφημερίδα, μια «μυστική» εντολή που εξέδωσε η FINMA τον Σεπτέμβριο του 2023 και με την οποία ενημέρωνε τις τράπεζες ότι ήθελε να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο η Credit Suisse χειρίστηκε την κρίση. Οι συνεντεύξεις του προσωπικού θα έπρεπε να δείξουν εάν οι αρχές είχαν παραπλανηθεί από την τότε διοίκηση της Credit Suisse, ανέφερε η εφημερίδα.
Η έρευνα περιλαμβάνει ερωτήματα όπως πότε κατέστη σαφές ότι η Credit Suisse δεν μπορούσε πλέον να σωθεί, ποια ήταν η ρευστότητα της τράπεζας, πώς έδειχναν τα ίδια κεφάλαιά της και πώς ήταν γενικά η διοίκησή της, ανέφερε η ελβετική εφημερίδα.
Σε μια έκθεση που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο, η FINMA ανέφερε ότι η Credit Suisse έφτασε κοντά στην κατάρρευση μήνες πριν από την εξαγορά της και υποστήριξε την ανάγκη για ισχυρότερες εξουσίες για την εποπτεία των τραπεζών.
Μια ελβετική κοινοβουλευτική επιτροπή που ερευνά τον τρόπο με τον οποίο οι αρχές χειρίστηκαν την κατάρρευση της Credit Suisse αναμένεται να παραδώσει την έκθεσή της αργότερα μέσα στο έτος.
Τον Απρίλιο οι ελβετικές αρχές έθεσαν μια δέσμη μέτρων -συμπεριλαμβανομένων αυστηρότερων κεφαλαιακών απαιτήσεων για την UBS- με στόχο να αποτρέψουν την επανάληψη της κατάρρευσης.
Το Κοινοβούλιο αναμένεται να συζητήσει τις προτάσεις αυτές μετά τη δημοσίευση της κοινοβουλευτικής έκθεσης.
Οι επικριτές της εξαγοράς του πρώην ελβετικού τραπεζικού κολοσσού υποστηρίζουν ότι οι ελβετικές αρχές θα μπορούσαν να διατηρήσουν την τράπεζα ως ξεχωριστή επιχείρηση, αλλά άργησαν να δράσουν και θα έπρεπε να είχαν δώσει μεγαλύτερες διαβεβαιώσεις ότι θα επιβίωνε. Οι αρχές υπερασπίστηκαν τις ενέργειές τους και υπέδειξαν τις αδυναμίες της Credit Suisse για την κατάρρευση.
Πηγή: ΟΤ
- Ναν Γκόλντιν: Γερμανία, ακούς; Η λέξη «αντισημιτισμός» χάνει το νόημά της
- Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: Δύο χρόνια από τη θανατηφόρα παράσυρση της Έμμας – Συγκλονίζει η μητέρα της
- Ακρίτα: Αν εκλεγεί ο Πολάκης, θα παραδώσω την έδρα στον ΣΥΡΙΖΑ και θα πάω σπίτι μου
- Τι αλλάζει στην παγκόσμια οικονομία – Πώς διαμορφώνεται το νέο μοντέλο
- Ηρακλής – ΠΑΟΚ Β’ 2-0: Ανώτερος ο «Γηραιός» επέστρεψε στις νίκες (vid)
- Καραμπόλα έξι οχημάτων στην Κηφισίας – Μετ΄ εμποδίων η κυκλοφορία