Δεν τις βλέπουμε κάθε μέρα στο Champions League. Θέλει ιδιαίτερη τεχνική. Οι «ποδιές» στο ποδόσφαιρο είναι ένας ιδιαίτερος ελιγμός κατά τον οποίο ένας παίκτης περνά την μπάλα ανάμεσα από τα πόδια του αντιπάλου του. Στόχος της «ποδιάς» είναι να αιφνιδιάσει τον αντίπαλο και να τον ξεπεράσει, αφήνοντάς τον εκτός θέσης. Η κίνηση αυτή θεωρείται ιδιαίτερα τεχνική και απαιτεί εξαιρετικό συγχρονισμό, ταχύτητα και ακρίβεια.

Μια επιτυχημένη «ποδιά» μπορεί να δημιουργήσει χώρο για τον επιτιθέμενο και να οδηγήσει σε μια επικίνδυνη φάση, αφού ο αμυντικός χάνει την ισορροπία του και τον έλεγχο του παιχνιδιού. Οι ποδιές συχνά χρησιμοποιούνται από επιθετικούς και μέσους για να ντριμπλάρουν έναν αμυντικό και να προχωρήσουν με την μπάλα.

Αυτή η κίνηση είναι δημοφιλής στο ποδόσφαιρο, όχι μόνο για την αποτελεσματικότητά της, αλλά και για το ψυχολογικό της αποτέλεσμα, καθώς μπορεί να αποθαρρύνει τον αμυνόμενο και να ενθουσιάσει το κοινό.

Στην Ιταλία, η κίνηση αυτή που στο ποδόσφαιρο λέμε «ποδιά» αποκαλείται «tunnel» (τούνελ). Ο όρος αναφέρεται στην ιδέα ότι η μπάλα περνά ανάμεσα από τα πόδια του αντιπάλου, σαν να διέρχεται μέσα από ένα τούνελ. Η χρήση του όρου είναι παρόμοια με άλλες γλώσσες, όπως στα αγγλικά («nutmeg»), όπου αναδεικνύεται η ταχύτητα και η ευφυΐα πίσω από αυτήν την ενέργεια στο ποδόσφαιρο.

Στο Champions League, αρκετοί παίκτες έχουν ξεχωρίσει για τις εντυπωσιακές τους «ποδιές» (ή «τούνελ»), καθώς πρόκειται για κίνηση που απαιτεί τεχνική δεξιότητα και αυτοπεποίθηση.

Ο Λίονελ Μέσι είναι ένας από τους μεγαλύτερους ειδικούς στις «ποδιές», όχι μόνο στο Champions League αλλά και σε κάθε διοργάνωση που έπαιξε και αγωνίζεται ακόμη και σήμερα. Οι εκπληκτικές ντρίμπλες του συχνά περιλαμβάνουν περάσματα της μπάλας ανάμεσα από τα πόδια των αντιπάλων, με τον ίδιο να φημίζεται για τον τρόπο με τον οποίο το κάνει να φαίνεται εύκολο. Η ταχύτητα και η ακρίβειά του τον καθιστούν έναν από τους κορυφαίους παίκτες σε αυτήν την τεχνική.

Για τον αντίπαλο πάντως όταν «τρώει» μια «ποδιά» είναι από τις χειρότερες στιγμές…