Σεισμός – Χαλκιδική: Τι είπε ο Λέκκας για τις πολλαπλές δονήσεις
«Το σύνολο του Αγίου Όρους είναι ανθεκτικό», είπε ο Ευθύμης Λέκκας, δίνοντας διευκρινίσεις για τις χθεσινές δονήσεις στη Χαλκιδική, με τη μεγαλύτερη να φτάνει τα 4,6 Ρίχτερ.
- Τέλος χρόνου για τις φορολογικές εκκρεμότητες - Τι πρέπει να πληρώσουν οι πολίτες τις επόμενες μέρες
- «Συνεργαζόταν με Τούρκους για να με σκοτώσουν» - 10 μέρες σχεδίαζε τη δολοφονία του 52χρονου ο δράστης
- Πώς πέθανε στη Σύμη ο παρουσιαστής του BBC Μάικλ Μόσλεϊ - Απεφάνθη ο ιατροδικαστής
- Φέτος τα Χριστούγεννα σκέφτεστε να κάνετε δώρο έναν σκύλο – Πόσο καλή ιδέα είναι;
Τη σεισμική ακολουθία στην Χαλκιδική, όπου χθες σημειώθηκαν πολλαπλές δονήσεις με τις μεγαλύτερες να φτάνουν τα 4,6 και 4,1 Ρίχτερ, παρακολουθούν οι σεισμολόγοι, καθώς όπως είπε ο Ευθύμης Λέκκας, γνωρίζουν πρώτη φορά το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε πριν από περίπου δύο μήνες.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και Καθηγητής Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, έδωσε διευκρινίσεις για το θέμα, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».
«Το Άγιο Όρος έχει μοναστήρια που έχουν αντέξει χρόνια και πιστεύουμε πως δε θα υπάρχει πρόβλημα»
«Εδώ και περίπου δύο μήνες ξεκίνησε η σεισμική δραστηριότατα που συνεχίστηκε με μικρούς σεισμούς. Πριν 20 μέρες είχαμε έξαρση της σεισμικότητας στην περιοχή και για να είμαστε προετοιμασμένοι κάναμε περιφερειακό συντονιστικό πρόγραμμα στον Πολύγυρο. Στην πιο ακραία περίπτωση θα έχουμε ένα σεισμό 6 Ρίχτερ» είπε και συνέχισε:
«Αναλύοντας τα επιστημονικά δεδομένα, βλέπουμε πως πρώτη φορά γνωρίζουμε αυτό το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε πριν από 2 μήνες. Με βάση τα δεδομένα είδαμε πως το μέγεθος μπορεί σε ακραία περίπτωση να φτάσει τα 5,5 και 6 Ρίχτερ. Γι’ αυτό φτιάξαμε και το συντονιστικό. Θεωρώ πως τα πράγματα ελέγχονται και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Το Άγιο Όρος έχει μοναστήρια που έχουν αντέξει χρόνια και πιστεύουμε πως δε θα υπάρχει πρόβλημα. Το σύνολο του Αγίου Όρους είναι ανθεκτικό».
Για το φαράγγι της Σαμαριάς
Ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε και στο Φαράγγι της Σαμαριάς όπου προ ολίγων ημερών μία τουρίστρια έχασε τη ζωή της όταν κομμάτι βράχου τη χτύπησε.
«Είναι ένα γεγονός που συνδυάστηκε και με την έντονη βροχόπτωση και παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα. Αυτά τα φαινόμενα είναι φυσικά φαινόμενα, και από αυτά προέκυψε το φαράγγι. Μπορούμε να κάνουμε κάποιες παραβάσεις σε κάποια σημεία και να δώσουμε οδηγίες έτσι ώστε να μειώσουνε τη επικινδυνότητα».
Δείτε όσα είπε στο MEGA
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις