Η ανάπτυξη του Starship έχει μεν καθυστερήσει, παρόλα αυτά ο Έλον Μασκ πιστεύει ότι το νέο σκάφος του θα είναι έτοιμο να αναχωρήσει για Άρη το 2026.

Σε δύο χρόνια η SpaceX θα εκτοξεύσει όχι ένα, ούτε δύο, αλλά πέντε Starship που θα ταξιδέψουν δοκιμαστικά μέχρι τον Άρη χωρίς πλήρωμα, έγραψε ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της εταιρείας, ο οποίος έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι απώτερος στόχος του είναι να ιδρύσει μια αποικία που θα σώσει την ανθρωπότητα σε περίπτωση κάποιας μαζικής καταστροφής στη Γη.

Οι εκτοξεύσεις θα πραγματοποιηθούν όταν η Γη και ο Άρης βρίσκονται στην κατάλληλη ευθυγράμμιση, κάτι που συμβαίνει περίπου κάθε δύο χρόνια, εξήγησε ο Μασκ.

Αν οι αποστολές χωρίς πλήρωμα είναι επιτυχείς, οι πρώτες αποστολές με αστροναύτες θα πραγματοποιηθούν σε τέσσερα χρόνια, έγραψε. Αν πάλι εμφανιστούν προβλήματα, το μεγάλο εγχείρημα θα αναβληθεί για ακόμα μια διετία, είπε.

Αν και η NASA εκτιμά ότι οι άνθρωποι είναι απίθανο να πατήσουν στον Άρη πριν από τη δεκαετία του 2040, ο Μασκ γίνεται όλο και πιο αισιόδοξος με το χρονοδιάγραμμά του.

Το Starship πραγματοποίησε τον Ιούνιο την πέμπτη δοκιμαστική πτήση χωρίς πλήρωμα

Νωρίτερα φέτος, σημειώνει το Reuters, εκτιμούσε ότι η πρώτη δοκιμαστική αποστολή θα αναχωρούσε εντός πέντε ετών και η πρώτη αποστολή ανθρώπων εντός επτά ετών.

Ο Μασκ έχει εξάλλου αλλάξει επανειλημμένα το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των δοκιμών του Starship, το οποίο τον Ιούνιο πέταξε τον γύρο της Γης στην πέμπτη δοκιμαστική του πτήση.

Σύμφωνα με τους New York Times, το 2016 ο Μασκ προέβλεπε ότι θα περάσουν 40 με 100 χρόνια πριν χτιστεί μια αυτάρκης αποικία στον Άρη. Φέτος τον Απρίλιο όμως είπε σε εργαζομένους της SpaceX ότι σε 20 χρόνια θα ζουν στον πλανήτη ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

Πριν αναχωρήσει για τον Άρη, πάντως, το Starship θα παίξει κεντρικό ρόλο στο πρόγραμμα Artemis της NASA για την επιστροφή των Αμερικανών στη Σελήνη.

Στην πρώτη αποστολή προσσελήνωσης, Artemis III, οι αστροναύτες θα αναχωρήσουν από τη Γη με τον πύραυλο SLS στη NASA, στη συνέχεια όμως θα μετεπιβιβαστούν στο Starship για την κάθοδο μέχρι την επιφάνεια του φεγγαριού.

Φέτος η NASA ανέβαλε το Artemis III από τα τέλη του 2025 για τον Σεπτέμβριο του 2026 λόγω της καθυστέρησης στην ανάπτυξη του Starship.

Η καθυστέρηση ήταν ο λόγος που ο ιάπωνας δισεκατομμυριούχος Γιασάκου Μεζάβα ακύρωσε τον Ιούνιο μια ιδιωτική αποστολή γύρω από τη Σελήνη, την οποία είχε ήδη πληρώσει.